«Οικονομία και Ενέργεια ήταν» το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Δ.Ε.Ε.Π Αχαΐας της ΝΔ στο πλαίσιο του 26ου Forum Ανάπτυξης 2023 με κεντρική ομιλήτρια την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης η Υφυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα για το ενεργειακό κόστος και την ανακούφιση των καταναλωτών, στον ενεργειακό μετασχηματισμό, στις πρωτοβουλίες και τους στόχους σχετικά με την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Πάτρα και η Αχαΐα μπορούν να παίξουν ένα ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.
«Μας ενδιαφέρει να πρωτοπορήσουμε σε αυτό, όχι για να έρθει απλά ένας μεγάλος επενδυτής και να φτιάξει ένα πάρκο. Η Ελλάδα και η Πάτρα μπορεί να παίξει ένα ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, γιατί θα χρειαστούν λιμενικές εγκαταστάσεις, ναυτιλιακές, τεχνικές υπηρεσίες. Είναι μια ολόκληρη αγορά η ανάπτυξή τους και η Αχαΐα μπορεί να πρωταγωνιστήσει και να προσελκύσει επενδύσεις».
Εξήγησε ότι «θέλουμε ως χώρα να βγούμε μπροστά, να αναπτύξουμε θαλάσσια πάρκα μέχρι το 2030, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό θα δημιουργήσει τεράστια εγχώρια προστιθέμενη αξία».
Υπογράμμισε ότι στόχος είναι μέχρι το 2030 το 80% της παραγόμενης ενέργειας στην Ελλάδα να προέρχεται από ΑΠΕ και η ταξινόμηση 460.000 ηλεκτρικών οχημάτων ως το 2030. Επανέλαβε ότι θα ανοίξει ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις. «Τα 100 εκ θα αφορούν τουριστικές επιχειρήσεις που θέλουν να αναβαθμίσουν τα καταλύματά τους ενεργειακά και τα υπόλοιπα 100 εκ. επιχειρήσεις τριτογενούς τομέα».
«Η χώρα έχει αλλάξει πίστα στο ενεργειακό»
Η Υφυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα παρά τις δυσκολίες στον τομέα της ενέργειας έχει αλλάξει πίστα στο ενεργειακό τοπίο χάρη και «σε μια νέα κουλτούρα συνεργασιών που έχουμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αυτό μας βοήθησε και να αφήσουμε λίγο τα χειρότερα πίσω αλλά και να έχουμε πολύ στέρεες βάσεις για να κάνουμε πράξη αυτό που λέμε ενεργειακός μετασχηματισμός».
Επίσης παραδέχτηκε ότι οι διαστάσεις της ενεργειακής κρίσης ήταν αποκαλυπτικές και ταρακούνησαν όλους.
Παραδέχτηκε ότι «πολλά προηγούμενα χρόνια ξεχάσαμε να επενδύσουμε σε νέες υποδομές, σε έργα φυσικού αερίου που έπρεπε να έχουν γίνει. Συμφωνώ, είναι δυνατόν μια ολόκληρη περιοχή εδώ να μην έχει πρόσβαση στο φυσικό αέριο, στις ΑΠΕ και να περιμένουμε πότε θα τελειώσουν οι γραμμές υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ για να μπορέσει ο κόσμος, μια επιχείρηση να βάλει ένα φωτοβολταϊκό; Μείναμε πίσω στα δίκτυα, στην ψηφιοποίηση στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών».
Σύμφωνα με την κ. Σδούκου «στο Υπουργείο έχουμε μια σημαντική προτεραιότητα να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους καταναλωτές και να έχουμε τη λεγόμενη ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
Για τις οριζόντιες επιδοτήσεις του ρεύματος, οι οποίες πλησιάζουν στο τέλος τους «τα τελευταία 2 σχεδόν χρόνια δαπανήθηκαν κοντά στα 10 και πλέον δισ. Μακάρι να μπορούσαμε να συνεχίζαμε να το κάναμε».
Επιθυμία του υπουργείου όπως είπε είναι «η ομαλή μετάβαση των νοικοκυριών στο νέο τοπίο που θα υπάρχει στις αγορές ηλεκτρισμού από τον Ιανουάριο του 2024».
Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν χαρακτήρισε κομβική την πρωτοβουλία να ζητήσουν από όλους του παρόχους να εφαρμόσουν, ένα ειδικό τιμολόγιο το «πράσινο» και το οποίο «θα είναι εύκολα συγκρίσιμο», ώστε να βοηθήσει τους καταναλωτές.
Ενεργειακή ασφάλεια
Δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή είπε ότι «υποχρεούμαστε να είμαστε σε υψηλή επιφυλακή. Η Ελλάδα αλλά θα έλεγα και η Ευρώπη, είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την ενεργειακή της ασφάλεια αυτόν τον χειμώνα».
Για το στοίχημα μέχρι το 2030 το 80% της παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα να προέρχεται από ΑΠΕ εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί ενδεχομένως και νωρίτερα από αυτό τον χρονικό ορίζοντα.
Για τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών είπε ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά μας και διευκρίνισε ότι «ο στόχος που έχει τεθεί κι από την Ευρώπη, είναι να έχουμε περίπου 460.000 ταξινομημένα ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2030, από τα 30 κάτι που έχουμε σήμερα».
Εξοικονομώ και Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης
Υπογράμμισε παράλληλα ότι «θα εμείνουμε πάρα πολύ σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Τα γνωστά προγράμματα Εξοικονομώ. Κλείσαμε προχθές το τελευταίο Εξοικονομώ 2023. Ήταν σχεδόν 3.000 οι αιτήσεις που έγιναν από τη Δυτική Ελλάδα». Παράλληλα, αυτή τη στιγμή είναι ανοικτό από το Υπουργείο το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», είναι 650 εκ ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων.
Σε τοπικό επίπεδο
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της ανέφερε πως έχει όλη τη διάθεση «να είμαι εδώ να βοηθήσω την περιοχή μέσα από το ενεργειακό και περιβαλλοντικό κομμάτι, να εξελίξουμε τα σημεία αυτά που σήμερα έχουν ένα τέλμα, όπως για παράδειγμα αυτό που αναφέρθηκε, η έλλειψη του ηλεκτρικού χώρου».
Yπενθύμισε τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι θέλει η Πάτρα να γίνει η πρωταγωνίστρια της ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία «άρα εδώ υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό με πολλές προκλήσεις και στο κομμάτι του φυσικού αερίου».
Πρόγραμμα «Απόλλων»
«Κλείνω με μια ακόμα πρωτοβουλία που έχει αξία μεγάλη. Τη συζητούσα και με τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, που οφείλω να τον συγχαρώ δημόσια, στο πώς θα μπορέσουνε οι ΟΤΑ, οι ευάλωτοι συμπολίτες μας να επωφεληθούν από τις ΑΠΕ. Ήταν μια συζήτηση που την είχαμε ξεκινήσει πάνω από ένα χρόνο. Στο πώς θα φτιαχτεί μια ενεργειακή κοινότητα και πώς θα επωφεληθεί από τη μείωση του ενεργειακού της κόστους», επισήμανε.
Χαιρετισμοί- παρεμβάσεις
Στην αρχή της εκδήλωσης έγιναν χαιρετισμοί ενώ μετά την ομιλία της Υφυπουργού ακολούθησε γόνιμος διάλογος με ερωτήσεις και απαντήσεις.
Ο Αντώνης Κουνάβης πρόεδρος της ΔΕΕΠ Αχαΐας της ΝΔ στη διάρκεια του χαιρετισμού του τόνισε πως «η κυβέρνηση της ΝΔ στάθηκε εμπράκτως στο πλευρό της κοινωνίας στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, με την επιδότηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η περιοχή στο κομμάτι της ενέργειας πάσχει κυρίαρχα και διαχρονικά και έθεσε κάποια ζητήματα. «Είμαστε μια περιοχή η οποία δεν έχει δυνατότητα διασύνδεσης με φθηνό αέριο καύσιμο και από την άλλη πλευρά τα δίκτυά μας είναι κορεσμένα. Έρχεται ένας επιχειρηματίας να επενδύσει και να ικανοποιήσει τις ανάγκες του είτε σε ρεύμα, είτε σε αέριο καύσιμο».
Ο Ηλίας Θεοδωρόπουλος μέλος Δ.Σ 10ου ΠΤ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Διοικητής του ΓΚΝΠ Άγιος Ανδρέας υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουμε αυτάρκεις στο ενεργειακό περιβάλλον και έθεσε το ζήτημα της απαγκίστρωσης των νοσοκομείων από την ηλεκτρική ενέργεια.
Ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Ιάσωνας Φωτήλας στη σύντομη παρέμβασή του τόνισε ότι «το Υπουργείο έχει στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και θα συνεχίσει να τη δίνει όταν και όποτε χρειάζεται προκειμένου να στηρίξουμε, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους».
Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιάννης Σελίμης, Τομεάρχης Υποδομών και Ενέργειας Δ.Ε.Ε.Π. Αχαΐας Νέας Δημοκρατίας – Μέλος Δ.Σ ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος.