Οι συνέργειες στην έρευνα και καινοτομία με ενδεικτικές εφαρμογές στις επιστήμες υγείας ήταν το θέμα της συνεδρίας που διοργάνωσε στο πλαίσιο του 26ου Forum Aνάπτυξης ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανικών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, ο οποίος συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας για την Ευφυή Υγεία: Ιατρική Ακριβείας και Καινοτόμες Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Υγείας (smartHEALTH).
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ Π.Ε.&Δ.Ε., ομότιμος καθηγητής, Κλεομένης Μπάρλος ο οποίος ανέφερε με νόημα πως «αναρωτιέμαι άραγε πως θα είναι η χώρα μας μετά από 10-15 χρόνια, όταν θα έχουμε ένα τσιπάκι που θα ελέγχει και θα προβλέπει 24 ώρες το 24ωρο την υγεία μας και ανάλογα θα μας συμβουλεύει σε πραγματικό χρόνο τι πρέπει να κάνουμε» και ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους όλους τους ομιλητές.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης, Φωκίων Ζαΐμης επεσήμανε πως «είναι σημαντικό να συμμετέχουμε σε οραματικά συνέδρια, γιατί η καινοτομία είναι παντού, σε όλες τις δραστηριότητες κι αν δεν την ακολουθήσουμε τότε απαξιώνουμε την προσπάθεια μας» και προσέθεσε πως «έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη για την ίδρυση νέου Ερευνητικού Κέντρου με τρία επιμέρους Ινστιτούτα, το ένα για την αγροτοδιατροφή, το άλλο για την τεχνολογία στην ιατρική και το τρίτο, για την πολιτική στην τεχνολογία.
Όσον αφορά στην τεχνολογία στην ιατρική με δεδομένο το έργο που ολοκληρώσαμε με την παράδοση drones στα Σώματα Ασφαλείας, επιδιώκουμε τη συνέχιση του προγράμματος για τη χρήση drones για τη μεταφορά φαρμάκων και ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού».
Το μέλλον στη Βιοεκτύπωση
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση του κ. Βασίλη Δρακόπουλου, διευθυντή εφαρμογών ΙΕΧΜΗ/ ΙΤΕ, επιστημονικά υπεύθυνου της ΕΚΕΠΕΚ ΑΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην βιοεκτύπωση, εκφράζοντας την πεποίθηση πως στο μέλλον θα εκτυπώνουμε ανθρώπινα όργανα για μεταμοσχεύσεις.
«Σήμερα μπορούμε να εκτυπώνουμε ιστούς για να δοκιμάζουμε φάρμακα. Μετά από μερικά χρόνια θα μπορούμε να εκτυπώνουμε πιο περίπλοκα όργανα. Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι ότι η βιοεκτύπωση συνδέεται με την προσωποποιημένη ιατρική», τόνισε.
Ακόμη αναφέρθηκε στην ΕΚΕΠΕΚ ΑΕ λέγοντας πως το έναυσμα για την ίδρυσή της ήταν η διαπίστωση πως ο τομέας της Προσθετικής Κατασκευής (Additive Manufacturing) αποτελεί μια μετασχηματιστική προσέγγιση στη βιομηχανική παραγωγή, η οποία επιτρέπει την ταχύτατη και ευέλικτη παραγωγή εξαρτημάτων, ανταλλακτικών και συστημάτων με επιθυμητές ιδιότητες, κυρίως με την τεχνολογία που είναι γνωστή με τον όρο τρισδιάστατη εκτύπωση (3D Printing).
«Η ΕΚΕΠΕΚ ΑΕ φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μοναδικό one stop shop στην Νοτιοανατολική (ΝΑ) Ευρώπη, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες και τεχνολογικές λύσεις, έρευνα, κατάρτιση και εκπαίδευση προς όλους τους ενδιαφερόμενους στον τομέα της Προσθετικής Κατασκευής (ΠΚ), επιτρέποντας την ενσωμάτωση πρωτοπόρων προσεγγίσεων και τεχνολογιών από πλήθος καινοτόμων εταιρειών που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Ελλάδας. Μεταξύ άλλων, στόχος μας είναι η εκπαίδευση νέων επιστημόνων και στελεχών επιχειρήσεων, δίνοντας τους τις κατάλληλες γνώσεις, εμπειρία και τεχνογνωσία για να στελεχώσουν με επιτυχία επιχειρήσεις διαφορετικών κλάδων που μπορούν να επωφεληθούν από τις Προσθετικές Κατασκευές και η πολλαπλή ενίσχυση της Ελληνικής οικονομίας μέσω της εδραίωσης της ως σημαντικού πυλώνα αριστείας σε 3D τεχνολογίες».
Κέντρο ικανοτήτων π-ΝΕΤ
Στη συνέχεια ο Δρ Σπύρος Δενάζης καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και Επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Ικανοτήτων π-ΝΕΤ αναφέρθηκε στις ανοικτές διαδικτυακές υποδομές ως μέσο έρευνας και καινοτομίας, στη λειτουργία των δικτύων 5G και στο οικοσύστημα διαχείρισης. Εκτίμησε ακόμη πως μέσα στο 2023 θα έχουμε την ανάπτυξη ενός πιο αξιόπιστου δικτύου 5G. «Το πNET φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα διεθνές Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) σε θέματα αναδυόμενων Έξυπνων Δικτύων και Υπηρεσιών για την υποστήριξη Κάθετων Αλυσίδων Αξίας (Verticals).
Στόχος του είναι να αποτελέσει ένα κοινό πόρο και μια φιλόξενη υποδομή που θα προσφέρει καθολική πρόσβαση στη γνώση και την καινοτομία και θα προσελκύει ταλέντα, ενώ αποστολή του είναι η ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων και καινοτόμων παρεμβάσεων που οδηγούν σε εξαγώγιμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, αξιοποιώντας κατάλληλα τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες του ελληνικού οικοσυστήματος ΤΠΕ. Επιδίωξη του Κέντρου είναι η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ της βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, του δημοσίου, και της κοινωνίας των πολιτών για τη δημιουργία κοινωνικών, τεχνολογικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών παρεμβάσεων με θετικό αποτύπωμα», επεσήμανε μεταξύ άλλων.
Κέντρο Ικανοτήτων Teaching Factory
Ακολούθησε η εισήγηση του εκτελεστικού διευθυντή του Κέντρου Ικανοτήτων Teaching Factory, Σωτήρη Μακρή, ο οποίος αναφέρθηκε στην υγιεινή και στην ασφάλεια στους χώρους εργασίας, επισημαίνοντας πως προσφέρονται δύο τύποι υπηρεσιών, οι πρώτες βοήθειες και η ανάπτυξη τεχνολογιών για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Ακόμη, ο κ. Μακρής αναφερόμενος στο Teaching Factory, ανέφερε πως είναι ένα μοντέλο που αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο σύνδεσης πανεπιστημιακών/εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τη βιομηχανική και την επιχειρηματική πράξη. Παράλληλα, είναι ένας νέος τρόπος σκέψης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και προσπάθειας επίλυσης πραγματικών βιομηχανικών προβλημάτων. «Οι τεχνολογικές περιοχές κατάρτισης του Κέντρου Ικανοτήτων Teaching Factory προέκυψαν από τις ανάγκες και τις προκλήσεις της εθνικής μεταποιητικής βιομηχανίας, σε συνδυασμό με ένα σύνολο λύσεων που βασίζονται σε τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Ρομποτική, το Ψηφιακό Δίδυμο και το Internet of Things (IoT)», ανέφερε. Να σημειωθεί πως το Teaching Factory είναι ένας από τους δύο φορείς που εκπροσωπούν την Ελλάδα στο έργο ΑΙ–MATTERS.
Καινοτόμα επιχειρηματικότητα
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο οικονομολόγος, υπεύθυνος στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης ΕΥΔ-ΠΔΕ, Λυκούργος Σταυρουλόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στον παρόν και στο μέλλον της καινοτόμας επιχειρηματικότητας στη Δυτική Ελλάδα παρουσιάζοντας και συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα RIS3 & Ε.Π. Δυτική Ελλάδα 2014-2020 με προϋπολογισμό 13,4 εκ. € το οποίο στόχευσε σε τρεις περιοχές: Τουρισμός-Πολιτισμός, Γεωργία, κτηνοτροφία, ιχθυοκαλλιέργειες και τρόφιμα-ποτά και Προηγμένα υλικά και Μικροηλεκτρονική, ενώ εστίασε στις προκλήσεις για το RIS3 2021-2027 λέγοντας πως απαιτείται ενδυνάμωση και ενίσχυση της Διακυβέρνησης, στενή συνεργασία με ΠΣΕΚ, απλοποίηση της ΔΕΑ και συμπερίληψη της τέταρτης συνιστώσας της έλικας καινοτομίας που είναι οι κοινωνικοί φορείς.
«Το όραμά μας, είναι η Δυτική Ελλάδα να αποτελέσει περιφερειακό πόλο έρευνας και καινοτομίας για νέους επιστήμονες, ερευνητές και επιχειρήσεις, αξιοποιώντας την γεωγραφική της θέση αλλά και το πλήθος των καινοτομικών περιουσιακών της στοιχείων που την χαρακτηρίζουν, με κυριότερο τις σημαντικές εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές που έχουν ως αποτέλεσμα την διαρκή παραγωγή νέων επιστημόνων και ερευνητών», τόνισε.
Η ΤΝ «μεταμορφώνει» την περίθαλψη
Τελευταίος εισηγητής ήταν ο διευθυντής του ΙΝΒΙΣ/ΑΘΗΝΑ, καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος, ο οποίος μίλησε για τις τεχνολογίες αιχμής της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και εφαρμογής στον τομέα της υγείας με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. «Η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει την υγειονομική περίθαλψη, βελτιώνοντας τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη συνολική υγειονομική περίθαλψη. Οι κορυφαίοι τομείς εφαρμογής είναι η διάγνωση με ιατρική απεικόνιση, η ανάλυση ιατρικών εικόνων που βοηθά στον εντοπισμό δυσδιάκριτων μοτίβων και ανωμαλιών, η βελτιωμένη Ακτινολογία, η αλληλουχία γονιδιώματος που συμβάλει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θεραπειών και η προγνωστική ανάλυση», ανέφερε και παρουσίασε και τα Big Data στον τομέα της υγείας, τα οποία όπως είπε, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη προγνωστικών μοντέλων αναφορικά με τους κινδύνους και τη χρήση των πόρων, στη διαχείριση πληθυσμού, στην επιτήρηση της ασφάλειας των φαρμάκων και του τεχνολογικού εξοπλισμού, στην ιατρική ακριβείας, στη διασφάλιση της ποιότητας φροντίδας και μέτρηση της απόδοσης (performance measurement), κ.α.
Την εκδήλωση συντόνισε η Δρ Αρετή Μούρκα, σύμβουλος Μεταφοράς Τεχνολογίας, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ.