Καλές πρακτικές από άλλες πόλεις αναδείχτηκαν κατά τη συνεδρία που είχε τίτλο «Το Δίκτυο των Υγειών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η υλοποίησή του στην Ελλάδα» που οργάνωσε η δημοτική παράταξη «σπιράλ», στο 26ο Forum Aνάπτυξης. Ήταν ουσιαστικά η πρώτη δημόσια τοποθέτηση της παράταξης και για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και των μηνυμάτων που έπρεπε να δοθούν στην κοινωνία και τους ψηφοφόρους.
Ο Πέτρος Ψωμάς, επικεφαλής της παράταξης, σημείωσε ότι: « Είμαστε η παράταξη που είναι ταυτισμένη με τις καλές πρακτικές αλλά και με τις έννοιες της συνεργασίας, της εξωστρέφειας και της δικτύωσης. Μια Κυριακή απόγευμα στις 8 Οκτωβρίου ένα από τα μηνύματα που πήραμε είναι ότι η παράταξη που πρεσβεύει όλα αυτά ηττήθηκε. Και έξι εβδομάδες μετά θα την έκανε να σιωπά.
Όμως ήρθε το Forum Aνάπτυξης και βάζει ως τίτλο το «συνεργασίες παντού». Αυτό μας θυμίζει ό,τι εμείς πρεσβεύουμε και θέλουμε να διαδίδεται στην Αυτοδιοίκηση. Και έχουμε λάβει το μήνυμα της κάλπης ώστε να φροντίζουμε να ακούγονται αυτά που εμείς φρονούμε προαπαιτούμενο για την εποχή».
Στη συνέχεια ο κ. Ψωμάς άσκησε κριτική στον Δήμο Πατρέων επειδή ενώ αρχικά συμμετείχε για μια πενταετία στο Δίκτυο Πόλεων που έχει συγκροτηθεί, στη συνέχεια αποχώρησε και παραμένει τυπικά στα χαρτιά. «Αύριο δύο Δήμαρχοι του δικτύου θα πετάξουν στην Ουτρέχτη. Και τι δεν θα έδινα εάν ένα στέλεχος του Δήμου Πατρέων ή Αντιδήμαρχος πετούσε μαζί τους για να συναναστραφεί με αντίστοιχους αυτοδιοίκητούς από όλη την Ευρώπη, να πληροφορηθεί για καλές πρακτικές και να μάθει». Η συμμετοχή της Πάτρας έχει αδρανοποιηθεί πλήρως, καθώς η δημοτική αρχή απορρίπτει παρόμοιες συνεργασίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είπε ο κ. Ψωμάς.
Το «Δίκτυο Υγιών Πόλεων» λειτουργεί στη χώρα μας εδώ και τέσσερις δεκαετίες και ο Δήμος Πατρέων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ξεκίνημά του. Σήμερα το ελληνικό δίκτυο συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στοχεύει στην συνεργασία των δήμων-μελών και στην αξιοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων που καθιστούν τις σύγχρονες πόλεις υγιείς και βιώσιμες.
Τα οφέλη για τους δημότες των δήμων που συμμετέχουν είναι πολλαπλά.
Ο Ιωάννης Τούντας, πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) παρουσίασε την ιστορία του φορέα και αναφέρθηκε σε όλες τις σύγχρονες εξελίξεις, τα προγράμματα που προτάσσει το δίκτυο και τα κέρδη για τους δημότες των πόλεων που συμμετέχουν.
Ο ίδιος είχε ενεργό ρόλο στην συγκεκριμένη προσπάθεια και επεδίωξε να μετέχει σε σημαντικές πρωτοβουλίες. Στην χώρα μας τα συγκεκριμένα δίκτυα ξεκίνησαν πιλοτικά για πέντε χρόνια και η Πάτρα ήταν εκείνη η πόλη που στις αρχές της δεκαετίας του 90 εκπροσωπούσε όλη την Ελλάδα σε αντίστοιχο ευρωπαϊκό δίκτυο προαγωγής Υγείας. Και ακολούθως δημιουργήθηκε εθνικό δίκτυο.
Ο Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, δήμαρχος Ξηρομέρου και μέλος του Δικτύου Υγιών Πόλεων τόνισε ότι την περίοδο του Covid που ο κόσμος έψαχνε διέξοδο, ο Δήμος δημιούργησε τηλεφωνικές γραμμές για υποστήριξη των δημοτών, συμμετέχει επίσης ο Δήμος σε προγράμματα ψυχικής υγείας με έμφαση την Τρίτη ηλικία κ.α. Επίσης έχει υπάρξει συνεργασίας του Δικτύου των Πόλεων με Τράπεζα Δοτών Μυελού.
Ο Βασίλης Μαυρίδης δήμαρχος Ορεστιάδας σε διαδικτυακή του παρέμβαση ανέφερε ότι πέρα από ενημερωτικές ημερίδες, ο δήμαρχος σημείωσε ότι η συμμετοχή στο Δίκτυο Υγιών Πόλεων δεν υποκαθιστά τον ρόλο των γιατρών, αλλά να δώσει τα κατάλληλα εφόδια και να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες. Μια πόλη για να χαρακτηριστεί υγιής θα πρέπει να έχει καθαριότητα σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και να δίνει έμφαση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης ο Δήμος προμηθεύτηκε απινιδωτές σε κοινόχρηστους χώρους.
Ο Γιάννης Αρκουμάνης αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αρωγής και Υγείας του Δήμου Παλαιού Φαλήρου σημείωσε ότι κατάφερε να περάσει την καταιγίδα του Covid από τα ΚΑΠΗ του Δήμου και να διασώσει ηλικιωμένα άτομα. Επίσης ο Δήμος δημιούργησε ΚΕΠ Υγείας παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στους δημότες που τις είχαν ανάγκη.