Η συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού, με την ακαδημαϊκή κοινότητα, με φορείς και οργανισμούς που προάγουν τον πολιτισμό, μπορεί να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα προσδίδοντας προοπτικές για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή και ένα σημαντικό αποτύπωμα.
Το μήνυμα αυτό κυριάρχησε μέσα από την ανάδειξη της δράσης της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και παιδείας της πόλης μας με πολυσήμαντο έργο, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης το βράδυ της Κυριακής κλείνοντας τις εργασίες του 26ου Forum Ανάπτυξης, με μελωδικό τρόπο στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου «Αστήρ».
Τη συζήτηση συντόνιζε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας Σταύρος Σολωμός, ο οποίος έδωσε το στίγμα του αναφέροντας τα εξής: «Οι συνεργασίες αποτελούν φιλοσοφία και αξίωμα των θέσεων του Οργανισμού μας, που αδιαλείπτως και εργάζεται επί 40χρόνια για τον πολιτισμό, σε χορωδιακή, ορχηστρική και θεατρική πράξη. Συνεργασίες με την κεντρική τοπική Εκκλησία, με κρατικούς πολιτιστικούς φορείς, κύρια το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Πατρέων, με Συλλόγους και φορείς, με τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, με προσωπικότητες του πνευματικού και καλλιτεχνικού στερεώματος της πατρίδας μας, με εξέχοντα πρόσωπα της τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας γεγονός που προκύπτει από την πληθωρική συνεργατική δραστηριότητα του Οργανισμού μας» υπογράμμισε ο κ. Σολωμός.
Χ. Μπονάνος: «Κοινωνικές συμμαχίες»
Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ΠΕ Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος αναφέρθηκε στην κινητικότητα του πολιτιστικού ιδεώδους σε κάθε γωνιά του νομού με την σφραγίδα της Περιφερειακής.
Αρχής συνεισφέροντας στην προώθηση της παράδοσης και του πολιτισμού μας αλλά και στην οικονομική στήριξη που παρείχε στους διάφορους φορείς και συλλόγους. Έκανε λόγο για «έκρηξη» αιτημάτων για μουσικοχορευτικές παραστάσεις, ορχήστρες, μουσικά σχήματα μετά την πανδημία με τον προϋπολογισμό του 2022 να ξεπερνά το 1,2 εκ. ευρώ. «Αποτελεί προτεραιότητα η ανάδειξη ιστορικών υποδομών και κτήρια με πλούσια πολιτιστική ιστορία στον χρόνο, πολλά από αυτά αφημένα στην τύχη τους», επεσήμανε και αναφέρθηκε στην ένταξη στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 4 εκατ. Ευρώ τον περασμένο Αύγουστο για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας με δράσεις για την πολιτιστική και τουριστική αξιοποίηση της Δυτικής Ελλάδας.
«Μέλημά μας είναι να αναδείξουμε το πολιτιστικό χρυσάφι της Περιφέρειάς μας.
Η συνεργασία για τον πολιτισμό με χώρες του εξωτερικού δεν πρέπει να εξαντλείται στο πώς θα φέρουμε καλύτερες και περισσότερες παραστάσεις. Προέχει η εκπαίδευση του αυριανού πολίτη για μία καλύτερη κοινωνία, που με τη συμπεριφορά του θα οδηγεί σε μια ποιοτική ζωή. Είμαστε αποφασισμένοι να σχηματίσουμε κοινωνικές συμμαχίες, να είμαστε όλοι περήφανοι για το πολιτιστικό μας απόθεμα», κατέληξε ο κ. Μπονάνος.
Ελ. Αλμπάνη: «Πολιτισμός και παιδεία»
Η αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας Πανεπιστημίου Πατρών, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νοσηλευτικής Ελένη Αλμπάνη, αναφέρθηκε στον πολιτιστικό πλούτο της ακαδημαϊκής κοινότητας εστιάζοντας στους τρόπους σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την πόλη.
«Πολιτισμός και Παιδεία ήταν για τους Αρχαίους Έλληνες έννοιες ταυτόσημες. Για τους προγόνους μας τα θέματα παιδείας ήταν τα πάντα διότι προήγαγαν τον άνθρωπο σε όλους τους τομείς. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έδωσε πολύ μεγάλη έμφαση εκτός από τους στρατηγικούς του στόχους την εκπαίδευση και την έρευνα, στην κοινωνική προσφορά, διαμορφώνοντας υπεύθυνους Έλληνες πολίτες με επιστημονική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική συνείδηση. Αυτό το κατάφερε με διάφορους τρόπους επενδύοντας σε υποδομές πολιτισμού, όπως στο Συνεδριακό Κέντρο όπου φιλοξενούνται πλήθος παραστάσεων και εκδηλώσεων πολιτισμού, στα τμήματα- πολιτιστικές ομάδες και χορωδίες για τις οποίες είμαστε πολύ περήφανοι, τα μουσεία, τον ραδιοφωνικό σταθμό που λειτουργεί, αλλά και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο», ανέφερε μεταξύ άλλων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο Φεστιβάλ υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών αλλά και στο ΚΕΔΜΟΜ- Χάριζε Ζωή, ως πόλος διαμόρφωσης κουλτούρας για τους φοιτητές, στις εθελοντικές ομάδες π.χ. «Φλέβα» προσφέροντας πάνω από 80 φιάλες αίματος μια φορά τον μήνα. «Γνώση δεν αρκεί χωρίς απόκτηση παιδείας, γιατί χωρίς παιδεία δεν υπάρχει πολιτισμός», κατέληξε.
Θ. Λουλούδης: «Σημείο συνάντησης»
«Από την παραγωγική ταυτότητα μέχρι την καθημερινότητα της τοπικής ζωής, μας διέπει η καχεξία. Στοιχειώνει τις συνειδήσεις των πολιτών, κάτι που ανακλάται στο κλίμα του κοινού μας βίου. Η μιζέρια, το έλλειμμα συλλογικής αυτοπεποίθησης, η αλληλοαπαξίωση, κυριαρχούν» σημείωσε ο εκδότης – διευθυντής της εφημερίδας «Πελοπόννησος», οικονομολόγος Θεόδωρος Λουλούδης.
Υπογράμμισε, μάλιστα, πως η καχεξία επιδρά και στην πολιτιστική ζωή διαπιστώνοντας ότι «στενάζει σε περιορισμένους ορίζοντες» και το κενό αυτό επιδιώκουν να αντισταθμίσουν εν μέρει οι συμπράξεις των κοινωνικών εταίρων.
Αναφερόμενος στο σημείο συνάντησης του οργανισμού «Πελοπόννησος» με την Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας, ανέφερε πως «η Πολυφωνική αποτελεί θεμέλιο της πολιτιστικής μας ζωής, μέσα από καταξιωμένες δράσεις, κορωνίδα των οποίων είναι το ετήσιο κοντσέρτο της, ένας θεσμός που διδάσκει τι μπορεί να πετύχει η τοπική κοινωνία, αθροίζοντας και ενορχηστρώνοντας δυνάμεις, διασπώντας τις θολές γραμμές των οριζόντων μας. Η «Πελοπόννησος» πιστεύει στον πολιτισμό ως κινητήρια δύναμη της κοινωνίας, της οικονομίας, του συλλογικού ήθους και ηθικού. Η συνάντησή των δύο Οργανισμών, υπό την ομπρέλα των κοινών ανησυχιών και της αλληλεγγύης, ενισχύει τη φωνή τους, συμβάλλει στην αυτοβελτίωσή τους, επαυξάνει την κοινωνική τους αναφορά» ανέφερε. Κλείνοντας τόνισε πως «κοινός μας στόχος είναι να πάμε τον τόπο μπροστά, να τραβήξουμε την εθνική προσοχή, να αναπτύξουμε και να αναπτυχθούμε».
Κ. Σβόλης: «Ο Δήμος να παράγει πολιτιστικό έργο»
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πατρέων Κώστας Σβόλης στην αρχή της ομιλίας του συνεχάρη τον Παναγιώτη Γιαλένιο για τη διοργάνωση του 26ου Forum Ανάπτυξης 2023 στην πόλη και ευχαρίστησε τον Σταύρο Σολωμό, Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, για την τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχουν στη συνεδρία με θέμα «Συνεργασίες στον Πολιτισμό».
«Η τοπική αυτοδιοίκηση στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας. Έχει άμεση σχέση με τον πολιτισμό που εξυψώνει σωματικά και πνευματικά τον άνθρωπο.
Απαραίτητη θεωρείται η συνεργασία κεντρικής διοίκησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών συλλόγων και φορέων που προάγουν τον πολιτισμό. Έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, να την αναδείξουμε και ταυτόχρονα να συνδυάσουμε τον πολιτισμό με την καινοτομία και τον τουρισμό.
Πρέπει να στηρίξουμε όλες τις τοπικές κοιτίδες πολιτισμού και να είμαστε θετικοί σε κάθε συνεργασία σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο».
Παράλληλα, ανέφερε πως ο Δήμος δεν θα πρέπει να διαμαρτύρεται για την έλλειψη πόρων, αλλά να παράγει πολιτιστικό έργο, να αυτοτροφοδοτεί τις ανάγκες του πολιτισμού, να στηρίζει οικονομικά συλλόγους που παράγουν έργο και να δημιουργεί θεσμούς.
Π. Ψωμάς: «Στόχος μας η προστιθέμενη αξία»
Στην προστιθέμενη αξία που έχει η συνεργασία των καλλιτεχνών και των ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού χωρίς όρια και σύνορα, αναφέρθηκε ο Πέτρος Ψωμάς, εκπαιδευτικός-σύμβουλος επιχειρήσεων, δημοτικός σύμβουλος Πατρέων και επικεφαλής του «σπιράλ».
Τόνισε πως είναι αναγκαία η συνύπαρξη των πόρων (χρονικοί, οικονομικοί και ανθρώπινοι) για να υπάρξουν αποτελέσματα, φέρνοντας ως παράδειγμα τρεις θεσμούς (Μώμος ο Πατρέας, Διεθνές Eικαστικό Φεστιβάλ Πάτρας, Φεστιβάλ Ποίησης).
«Η μη διάθεση για συνεργασία, μπορεί να απομειώσει κάποιες πολιτιστικές πρωτοβουλίες, που διαθέτουν σημαντικό ειδικό βάρος και εκτόπισμα. Όπως για παράδειγμα το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, που πλέον έπαψε να είναι διεθνές, ίσως και φεστιβάλ», ανέφερε, επισημαίνοντας πως θα έπρεπε να υπάρχει διάθεση συνεργασίας των θεατρικών σχημάτων.
Παράλληλα, έδωσε αντίστοιχα παραδείγματα άλλων πόλεων, που μέσω της αγαστής συνεργασίας της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ανθρώπων του πολιτισμού, δημιούργησαν σημαντικούς θεσμούς, ενώ μιλώντας για τις συνεργασίες της πόλης, αναφέρθηκε στη δικτύωση βιβλιοθηκών, την επαναφορά αδελφοποιήσεων με άλλες πόλεις, τη δημιουργία μουσείου πόλης, με τεκμήρια από τους ίδιους τους πολίτες και θεματικού καρναβαλικού πάρκου κ.ά.
Κλείνοντας, ανέφερε πως τα οφέλη της Πάτρας θα ήταν πολλαπλά μέσα από συνεργασίες, ενώ πρότεινε το 2028 να γίνει ορόσημο για την Πάτρα.
Γ. Κόττορος: «Κλειδί η συνεργασία»
Ο πρόεδρος του ΔΣ της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας Γιάννης Κόττορος εστίασε στην πολυετή και ουσιαστική συνεισφορά του Οργανισμού στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης, αναδεικνύοντας τις πολύπλευρες πολιτιστικές αναφορές του ως πρεσβευτής της Πάτρας. «Δουλεύουμε πάνω από 800 μέλη στα 40 χρόνια με 2,500 εκδηλώσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, 40 εκπαιδευτές σε 11 τμήματα καλύπτοντας όλο το φάσμα», τόνισε, επισημαίνοντας πως «προχωράμε όλοι μαζί για να πετύχουμε τον κοινό στόχο, η συνεργασία είναι αμφίδρομη για να αξιοποιηθεί το πολιτιστικό απόθεμα με στόχο την μέγιστη κοινωνική και οικονομική ωφέλεια»
Ο επίλογος γράφτηκε από το σολιστικό κουαρτέτο νυκτών εγχόρδων «Vibrato» της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, το οποίο κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού.