Το βιβλίο του ιστορικού Νίκου Τόμπρου «Η Πάτρα στον Αγώνα (1821-1828) – Ιστοριογραφία και δημόσιος λόγος» παρουσιάζουν η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία και οι Εκδόσεις Το Δόντι με την υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, στις 18:30, στο ξενοδοχείο My Way Hotel (Λεωφ. Όθωνος-Αμαλίας 16, Πάτρα).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Μαρία Ευθυμίου, Ιστορικός, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει γράψει και τον πρόλογο του βιβλίου και η Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα, ιστορικός.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μάγνης.
Θα ακολουθήσει παρέμβαση από τον συγγραφέα και διάλογος με τους παρευρισκόμενους.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.
Στο βιβλίο «Η Πάτρα στον Αγώνα (1821-1828)» ο Νίκος Τόμπρος αναδεικνύει πτυχές της πολιορκίας του Κάστρου της Πάτρας που ακόμα δεν έχουν τύχει της δέουσας προσοχής από τους ιστορικούς και τους ερευνητές και αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια σε θρυλούμενα γεγονότα.
Μια από τις πρώτες επαναστατικές εστίες του νότιου ελλαδικού χώρου το 1821, αν όχι η πρωταρχική, υπήρξε αδιαμφισβήτητα η Πάτρα. Οι πρώτες άλλωστε αψιμαχίες στον αστικό χώρο της αχαϊκής πρωτεύουσας σημειώθηκαν την 21η Μαρτίου 1821. Παρόλη όμως τη μακρόχρονη πολιορκία του κάστρου της Πάτρας (1821-1828) από τους επαναστατημένους Έλληνες, εξαιτίας της στρατηγικής του θέσης, αυτό παρέμεινε υπό οθωμανική κατοχή έως και τον Οκτώβριο του 1828, οπότε και οι πολιορκημένοι Οθωμανοί το παρέδωσαν στα γαλλικά στρατεύματα του Nicolas Joseph Maison.
Η παρούσα μελέτη ευελπιστεί, με βάση τις πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές, να αναδείξει πτυχές της πολιορκίας του κάστρου της Πάτρας που ακόμα δεν έχουν τύχει της δέουσας προσοχής από τους ιστορικούς και τους ερευνητές και να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια σε θρυλούμενα γεγονότα, όπως η υποτιθέμενη σύγκρουση του Π. Πατρών Γερμανού με τον I. Παπαδιαμαντόπουλο τις πρώτες ημέρες της πολιορκίας του πατραϊκού κάστρου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Παλαιών Πατρών Γερμανός, Ανδρέας Ζαΐμης, Ανδρέας Λόντος, Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος, Δημήτριος Υψηλάντης και πολλοί άλλοι σχετίζονται με τις δράσεις γύρω, μέσα, και για την Πάτρα, κατά τα χρόνια αυτά. Τη δράση των πρωταγωνιστών αυτών, αλλά και των απλούστερων συμμετασχόντων ανατέμνει η παρούσα μελέτη. Σε αυτήν, με νηφάλια και διεισδυτική ματιά, ο συγγραφέας, στηριζόμενος σε πλούσια αρχειακή και βιβλιογραφική τεκμηρίωση, προσεγγίζει τα γεγονότα προσφέροντας ένα αξιόπιστο πλαίσιο ερμηνείας για θέματα μέχρι σήμερα ελλιπώς μελετημένα: η δράση του Αχαϊκού Διευθυντηρίου, του πρώτου συλλογικού οργάνου τοπικής διοίκησης του Αγώνα, αναλύεται εδώ βήμα το βήμα, το ίδιο όπως και η προσωπικότητα και δράση του Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου, του ευπορότερου προεπαναστατικά κατοίκου της πόλης των Πατρών, και του Παναγιώτη Καρατζά, του θρυλικού πρώην υποδηματοποιού και κάπου, που τόσο καίριο ρόλο έπαιξε στα επαναστατικά πράγματα μέχρι την πολυσυζητημένη και πολυερμηνευμένη δολοφονία του από τους αδελφούς Κουμανιώτη. (Από τον πρόλογο της Μαρίας Ευθυμίου, καθηγήτριας Ιστορίας ΕΚΠΑ).