Στο επίκεντρο του Στρατηγικό Σχεδίου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τον Σιδηρόδρομο, το οποίο παρουσιάστηκε προσφάτως στο Υπουργικό Συμβούλιο, βρίσκεται η Αχαΐα. Ανάμεσα στους βασικούς στόχους περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού άξονα Πάτρα-Αθήνα–Θεσσαλονίκη (ΠΑΘ), ένα έργο που θα περιλαμβάνει διπλή ηλεκτροδοτούμενη γραμμή, με σύγχρονα διαλειτουργικά συστήματα (ERTMS) για επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, προς χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 (Connecting Europe Facility CEF2) βρίσκεται η σιδηροδρομική γραμμή Ρίο- Πάτρα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 477 εκατομμύρια ευρώ, με τους ευρωπαϊκούς πόρους να αγγίζουν τα 366 εκατομμύρια ευρώ.
Ακόμη, υπό άμεση διερεύνηση για το χρηματοδοτικό πλαίσιο βρίσκεται η επέκταση του προαστιακού της Πάτρας έως τον Πύργο, σε αναβαθμισμένη γραμμή, ενώ στους μεσομακροπόθεσμους στόχους περιλαμβάνεται και η συνολική αναβάθμιση του δικτύου της Πελοποννήσου.
Τέλος, όπως έχει ξανασημειωθεί, βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Κυβέρνησης είναι η σύνδεση του σιδηρόδρομου με λιμάνια και ΒΙΠΕ, μεταξύ των οποίων και της Πάτρας, με ταυτόχρονη ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου.
«Ριζικός εκσυγχρονισμός»
Από την πλευρά της η Αχαιή Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και βουλευτής Αχαΐας με τη ΝΔ, Χριστίνα Αλεξοπούλου, σημειώνει:
«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε δεσμευτεί για τον ριζικό εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού τομέα. Το νέο στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προβλέπει τη δημιουργία ενός σύγχρονου, γρήγορου, άνετου και ασφαλούς σιδηροδρομικού δικτύου, σε πλήρη δια-λειτουργικότητα με τα ευρωπαϊκά αντίστοιχα δίκτυα. Στο επίκεντρό του βρίσκεται η Αχαΐα αλλά και συνολικά η Πελοπόννησος, με έργα τα οποία θα αναβαθμίσουν τις Μεταφορές.
Η σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα-Ρίο είναι σε διαδικασία χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CEF2, με την ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού άξονα Πάτρα- Αθήνα – Θεσσαλονίκη, να αποτελεί βασική προτεραιότητα του νέου Στρατηγικού Σχεδίου».