Στην σημερινή (Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, την εισήγηση για το Επικαιροποιημένο Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) της Πάτρας έκανε ο δημοτικός σύμβουλος, τέως Αντιδήμαρχος Νίκος Ασπράγκαθος, που είχε την αρμοδιότητα κατά την προηγούμενη θητεία της Δημοτικής Αρχής μέχρι και την 31-12-2023.
Στην εισήγησή του ο κ. Ασπράγκαθος ανέφερε:
«Στο επικαιροποιημένο σχέδιο της ΣΒΑΑ παρουσιάζονται έργα και δράσεις, που είναι αναγκαία για την αναβάθμιση και βελτίωση της ζωής του λαού και της λειτουργίας του Δήμου μας και της πόλης. Είναι στην ίδια κατεύθυνση που χαράχτηκε στην προηγούμενη ΣΒΑΑ, με γνώμονα την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, στο βαθμό που μας επιτρέπει το ασφυκτικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που καθορίζεται με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές δεν είναι δώρο, είναι χρήματα, που προέρχονται από την φορολόγηση των μισθωτών, μικροεπαγγελματιών και συνταξιούχων. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το νέο μνημόνιο, με το οποίο επιβάλλονται εκατοντάδες αντιλαϊκά μέτρα και θα αποπληρωθεί με βαριά φορολογία του λαού. Βασικός στόχος της Πράσινης συμφωνίας και των χρηματοδοτήσεων είναι η ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος.
Συνεχίζουμε σταθερά στη διεκδίκηση και το σχεδιασμό για μια πόλη που αγωνίζεται και καταπολεμά την ανεργία, την φτώχεια, την έλλειψη σύγχρονων υποδομών, ιδιαίτερα σε υποβαθμισμένες συνοικίες της, πόλη που αποκαθιστά την ιστορική της φυσιογνωμία και ταυτότητα, την επαφή της με την θάλασσα, πόλη που επιδιώκει την αξιοποίηση του τεχνικού, επιστημονικού και όλου του ανθρώπινου δυναμικού της. Γνωρίζουμε ότι στο κοινωνικό μας σύστημα ανάπτυξη σημαίνει κερδοφορία των λίγων, που καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν οι πολλοί, όμως αγωνιζόμαστε με το λαό και διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν».
Στη συνέχεια, έγινε αναλυτική παρουσίαση των προτεραιοτήτων και των περιοχών παρέμβασης του Σχεδίου. Σε άλλο σημείο της εισήγησης, ο κ. Ασπράγκαθος, αναφερόμενος στα αναγκαία έργα και τις δράσεις που εντάσσονται στη ΣΒΑΑ, επεσήμανε τα εξής:
«Αξίζει να αναφερθούμε στα μεγάλα έργα που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στην πόλη μας από τους εργαζόμενους του Δήμου και άλλους φορείς. Στο σχέδιο παρουσιάζονται κάποια από τα μεγαλύτερα, όμως έχουν υλοποιηθεί και πολλά άλλα μικρότερα. Αναπλάσεις του Ιστορικού Κέντρου (Άνω – Κάτω Πόλη, Κλίμακες), και άλλων περιοχών όπως της Γούβας, των Καντριάνικων, των Ζαρουχλαιΐκων, του Έλους της Αγυιάς, του Παραλιακού Μετώπου, η κατασκευή του ποδηλατοδρόμου, της Αναζωογόνησης των Προσφυγικών. Επιπρόσθετα χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται βασικά έργα αποχέτευσης λυμάτων σε πολύ εκτεταμένες περιοχές της πόλης μας.
Εντάχθηκαν ανακαινίσεις κτιρίων και μνημείων μεγάλης πολιτιστικής σημασίας όπως το θέατρο Απόλλων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο στην Άνω Πόλη, τα Παλαιά Σφαγεία, ο πρώην Α.Σ.Ο. στις Ιτιές, το εργοστάσιο Τέχνης (Θάνος Μικρούτσικος) του Λαδόπουλου. Έγινε η ανακαίνιση του Αρσάκειου που θα είναι το νέο Δημαρχείο της Πάτρας και ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων και δημοτικών κτιρίων.
Επίσης, εντάχθηκαν δράσεις για την εξυπηρέτηση των δημοτών και των επισκεπτών, που αφορούν τις μετακινήσεις και τα κυκλοφοριακά, τον πολιτισμό, την λειτουργία της βιβλιοθήκης.
Παρόλα αυτά, η Πάτρα χρειάζεται νέα σημαντικά μεγάλα και μικρότερα έργα, που να λειτουργούν στις ίδιες κατευθύνσεις. Είναι φανερό ότι παρ’ όλη την σημαντική συμβολή των παραπάνω έργων, στην βελτίωση της ζωής του λαού, χρειάζονται νέες υποδομές μεγάλης χρησιμότητας».
Όσον αφορά στα έργα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο, επισημάνθηκαν τα εξής:
«Με μια προσεκτική και μελετημένη προσέγγιση των αναγκών της πόλης και με τη συμβολή των τεχνικών διευθύνσεων και των Νομικών Προσώπων του Δήμου, προσδιορίσθηκαν τα αναγκαία έργα τα οποία και παρουσιάστηκαν στην Διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στα Παλαιά Σφαγεία την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023.
Από άποψη περιεχομένου, τα έργα διακρίνονται σε κατασκευαστικά, που περιλαμβάνουν αναπλάσεις, με εμβληματική αυτή του παραλιακού μετώπου, λαϊκών συνοικισμών και κοινόχρηστων χώρων εργατικών κατοικιών. Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και σχολείων, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων οδοφωτισμού και ψηφιακό έλεγχο με σκοπό την μείωση των εκπομπών και εξοικονόμηση ενέργειας. Άξονας πρασίνου από Μαρίνα μέχρι τις νέες ζώνες ανάπλασης Ανθούπολη – Ζαβλάνι, της παλιάς κοίτης Διακονιάρη, της κοίτης του Γλαύκου και του Μειλίχου, προστασία Δασυλλίου, γραμμικό πάρκο μετά την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής, ανατολικό πάρκο στο Ριγανόκαμπο, αποκατάσταση ΧΥΤΑ Ξερόλακκα και διαμόρφωση ελευθέρων χώρων πλατειών.
Με προτεραιότητα τις ανάγκες των παιδιών και της νεολαίας, που είναι το μέλλον της κοινωνίας μας, περιλαμβάνονται έργα κατασκευής σχολικών κτιρίων, νηπιαγωγείων και κατασκευή και ανακατασκευή συνοικιακών – κοινοτικών γηπέδων. Δράσεις στήριξης των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη για να κρατήσουμε ψηλά το ηθικό τους και να συνεχίσουν να αγωνίζονται και να διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν. Ημερήσιες θερινές παιδικές κατασκηνώσεις, προσωρινής φιλοξενίας ανηλίκων και γυναικών σε κίνδυνο, ανάπτυξη δεξιοτήτων σε δημότες 65+ και άλλες παρόμοιες δράσεις.
Τελικά, μια ενότητα έργων πολύ υψηλής προτεραιότητας είναι τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως δίκτυα ύδρευσης και τροφοδοτικών αγωγών σε οικισμούς πρώην δήμων με ιδιαίτερης σημασίας έργο της επέκτασης του διυλιστηρίου, και εγκατάσταση ψηφιακών οικιακών υδρομετρητών. Κατασκευή δικτύων λυμάτων σε συνοικισμούς στη βόρεια και νότια πλευρά του Δήμου, εκσυγχρονισμός της μονάδας αναερόβιας χώνευσης και εγκατάσταση τεχνολογίας βιοφορέων για αναβάθμιση της βιολογικής επεξεργασίας ΕΕΛ Πάτρας».
Τέλος, έγινε παρουσίαση των διεκδικήσεων της Δημοτικής Αρχής σε έργα και δράσεις, με την εισήγηση να ολοκληρώνεται ως εξής:
«Διεκδικούμε την απόδοση στο λαό των μεγάλων ανοιχτών χώρων και παραλιών για αναψυχή και άσκηση για την δημιουργία του ανατολικού πάρκου 140 στρεμμάτων στον Ριγανόκαμπο, τους χώρους βόρεια της Αγ. Νικολάου για την ολοκλήρωση της ανάπλασης όλου του παραλιακού μετώπου, την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής που οι κυβερνητικές πολιτικές τα κρατάνε για κερδοφόρες επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Ό,τι πετύχαμε μέχρι τώρα έγινε με αγώνες και σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε, γιατί η γη δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό και ανήκει στο λαό. Ζούμε και δρούμε σε ένα περιβάλλον, που υποστηρίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, εχθρικό στις λαϊκές ανάγκες γι’ αυτό χρειάζεται ενότητα και αγώνας για να προωθήσουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις μας».