Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, στις 8.30μ.μ. το πιανιστικό duo Άννη Τότσιου και Λόλα Τότσιου θα ερμηνεύσουν μουσική για 2 πιάνα στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών.
Η Άννη και η Λόλα Τότσιου συνεργάζονται από το 1995. Από τότε, παράλληλα με την προσωπική μουσική πορεία τους, βρίσκουν πάντοτε το χρόνο και τη διάθεση για μια καινούρια μουσική συνάντηση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα ιδιαίτερα αγαπητά στις δύο πιανίστες, Debussy, Ravel, Holst. Είναι ένα μουσικό ταξίδι στο χθες και το σήμερα, ένα ταξίδι στο οποίο κυριαρχεί ο ονειρικός κόσμος των αισθήσεων: ένας φαύνος που ονειρεύεται, ένα φλαμέγκο από τη επαρχία της Μάλαγα ή μια Habanera με απόλυτα ισπανικό χαρακτήρα, μια μυστικιστική μελωδία που δίνει στη μουσική μια κοσμική ποιότητα, μια ιμπρεσιονιστική μελωδική φιγούρα που αρμενίζει, μουσικές που μας φέρνει το ταξίδι της ζωής.
Η Άννη Τότσιου μετά το ελληνικό δίπλωμα της στο πιάνο (Αριστείο εξαιρετικής ιδιοφυΐας) από το Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Τώνη Γεωργίου, συνέχισε τις σπουδές της στη Βιέννη (Robert Walter), στη συνέχεια στην Σόφια (Julia Ganeva) και στο Λονδίνο (Royal College of Music) με την πιανίστα Irina Zaritskaya. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα «Master in Chamber Music» της Μουσικής Ακαδημίας της Χάγης υπό την επίβλεψη του βιολίστα Vladimir Mendelssohn. Από το 1990,παρουσιάζει το έργο της σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ όπως: Carnegie Hall (Νέα Υόρκη), Schoenberg-Zaal (Χάγη), Burghouse (Λονδίνο), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Harrogate Festival(Αγγλια), Anneberg Festival (Δανία), Swaledale Festival (Αγγλια), Borusan Festival Instanbul, Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, Φεστιβάλ Ναυπλίου, Φεστιβάλ Κυκλάδων κ.α. Το ενδιαφέρον της για την μουσική δωματίου έχει οδηγήσει σε μουσικές συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες οπως: Efdal Altun, Olgu Kizilay, Misha Bukov, Maxim Andrieski, Ali Basegmezler, Fabio di Casola, Vladimir Mendessohn κ.α. Η δισκογραφική της δουλειά “Ρωσική μουσική για δύο πιάνα” (Lyra), με έργα Rachmaninov, Shostakovich και Scriabin, μαζί με την πιανίστα Λόλα Τότσιου, έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Ελβετία, Ιαπωνία, Κίνα). Η Άννη Τότσιου έχει διδάξει σε σεμινάρια πιάνου και μουσικής δωματίου και είναι καθηγήτρια πιάνου και prima vista στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.
Η Λόλα Τότσιου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ασκεί τη σολιστική της καριέρα από το1980 με συναυλίες, ηχογραφήσεις και μαγνητοσκοπήσεις. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα σύγχρονα ρεύματα της κλασσικής μουσικής έχοντας στο ενεργητικό της πολλές πρώτες εκτελέσεις, ενώ Έλληνες συνθέτες έχουν αφιερώσει έργα τους σ΄ αυτήν. Πειραματίζεται με τη μουσική έκφραση και performance, αυτοσχεδιάζει και συνθέτει. Έχει γράψει τη μουσική για θεατρικά έργα που παρουσιάστηκαν στο Εθνικό Θέατρο Αθήνας, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Γαλλικό Ινστιτούτο, Θέατρο Αυλαία, Θέατρο Σοφούλη και Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στο ενεργητικό της υπάρχουν 7 cd, μεταξύ των οποίων το cd με την Άννη Τότσιου, το οποίο πήρε και αυτό εξαιρετικές κριτικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι αριστούχος απόφοιτος του ΚΩΘ και του Μουσικού Πανεπιστήμιου Χαϊδελβέργης – Μάννχαϊμ, με δασκάλους την Ε. Παπάζογλου και C. Back. Για δύο χρόνια μαθήτευσε κοντά στον διεθνούς φήμης πιανίστα Ζoltan Kocsis στο τμήμα μεταπτυχιακών της Ακαδημίας Ferenc Liszt της Βουδαπέστης. Διετέλεσε διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης για οκτώ χρόνια, προωθώντας την ολιστική προσέγγιση στην εκπαιδευτική μουσική διαδικασία. Αγαπώντας παράλληλα βαθειά την εκπαίδευση, δίδαξε για τριάντα και πλέον χρόνια σε διακεκριμμένα ωδεία της Θεσσαλονίκης και στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου “Μακεδονία”. Από το 2005 διοργανώνει τα προσωπικά μουσικά της σεμινάρια με τη μέθοδο focus training, χρησιμοποιώντας τεχνικές από τη μέθοδο Soundings του Πολωνού σκηνοθέτη Richard Nieoszym και ειδικές πρακτικές Yoga του συστήματος Satyananda.