Το Σάββατο 24/2 τα πληρώματα του Κρυμμένου Θησαυρού κλήθηκαν να ανακαλύψουν το «Μυστικό της Μαύρης Καλλονής», ακολουθώντας το δρόμο της σταφίδας, σε ένα παιχνίδι πλοήγησης που διήρκησε πάνω από 6 ώρες σε ολόκληρη την πόλη.
Ένα πέπλο μυστηρίου κάλυψε την Πάτρα του 1896 και τα πληρώματα έμαθαν για την ιστορία της πόλης και «το λιμάνι της σταφίδας», αφού πέρασαν πρώτα από διάφορες δοκιμασίες και σημεία της εποχής. Με αφετηρία τις αποθήκες του σταφιδέμπορου Βουρλούμη (σημερινό θέατρο Όροφως), τα πληρώματα παρέλαβαν πουγκιά από σταφίδες, δελτάρια παρακράτησης, έπαιξαν στο χρηματιστήριο της σταφίδας και σφραγίστηκαν στο Τελωνείο.
Με έναν παλιό χάρτη της Πάτρας κι έναν μεγεθυντικό φακό, η πλοήγηση συνεχίστηκε σε ολόκληρη την πόλη, από τα γραφεία της εφημερίδας «Πελοπόννησος» ως το εκλογικό κέντρο του Αχιλλέα Γεροκωστόπουλου, το σπίτι του δολοφονηθέντος Διονύσιου Φραγκόπουλου και την έπαυλη του Κόλλα.
Από εκεί, μαζεύτηκαν στο Νότος jazz bar να παρακολουθήσουν την performance της «Μαύρης Καλλονής» Loreley σε ένα καφέ σαντάν της εποχής. Τέλος, κι αφού έψαξαν μπαλκόνια με καρδιές για να μαζέψουν στοιχεία, πέρασαν από το σταθμάρχη και κατέληξαν στο Τηλεγραφείο (σήμερα το Αγγλικό Προξενείο), ώστε να τηλεγραφήσουν την κωδική λέξη και να ξεκλειδώσουν τη μυστική εμπορική συμφωνία με το λιμάνι του Αμβούργου.
Η λύση του γρίφου ήταν η κωδική λέξη «ΚΙΡΚΗ». Μαύρη καλλονή, μαύρο χρυσό ή μαυρομάτα Κίρκη ονόμαζαν τη σταφίδα εκείνη την εποχή.
Η οργανωτική ομάδα του 59ου Κρυμμένου Θησαυρού (Πλήρωμα 17) ευχαριστεί θερμά το Θέατρο Όροφως (Ελένη Καραμούζη), τα γραφεία του Superfast Ferries στη Πάτρα (Κωνσταντίνος Παρθενόπουλος και Μαρία Φιλοπούλου), το Νότος jazz bar (Λάμπης Φλαμιάτος), το Αγγλικό Προξενείο και τη Μαριζάν Μόρφυ-Καρατζά, την οικογένεια Σωτηράκη, τον Τζίμη Πολίτη, την Τζούλια Ροδοπούλου και τον Κωνσταντίνο Μιχαήλ.
Τη διοργάνωση του 59ου Κρυμμένου Θησαυρού έχει αναλάβει το Πλήρωμα 17, σε συνεργασία με την ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας.
Οι δράσεις του Παιχνιδιού συνεχίζονται το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 9 το βράδυ με το παιχνίδι Τεχνολογίας «Γύρω γύρω όλοι» και την Κυριακή 3 Μαρτίου στις 12μ με τη φάση πλατείας «5 κρίκοι ένα τάληρο».