Συνάντηση εργασίας με θέμα: «Προσαρμογή της Ελλάδας στην Κλιματική Αλλαγή» έλαβε χώρα τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 στην Ακαδημία Αθηνών, στο πλαίσιο του Έργου «LIFE-IP AdaptInGR», που εκπονείται σε συνεργασία Φορέων με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν προσκλήσεως του καθηγητή, Χρ. Ζερεφού ΓΓ της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικού Εκπροσώπου για την Κλιματική Αλλαγή, παρουσία και του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Στ. Κριμιζή.
Στο πλαίσιο της Συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Π.ΕΝ. Θ. Σκυλακάκης και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την ανάγκη προσαρμογής των Περιφερειών της χώρας στην Κλιματική Κρίση και κατατέθηκαν εμπεριστατωμένες απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις στην υλοποίηση των Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ).
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Λίνο Μπλέτσα.
O κ. Μπλέτσας στην τοποθέτησή του ανέφερε, ότι οι απαραίτητες μελέτες στο πλαίσιο υλοποίησης των ΠεΣΠΚΑ, προβλέπουν έργα, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη την τρωτότητα των έργων αυτών σε συγκεκριμένους κλιματικούς δείκτες ανά τομέα, ώστε να πραγματοποιούνται με τον πλέον ανθεκτικό χαρακτήρα. Παρόλα αυτά, όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, δεν έχουν θεσμοθετηθεί οι απαραίτητες προδιαγραφές μελετών για τον τρόπο εκτίμησης της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζονται στην πράξη οι προβλέψεις των μοντέλων προσομοίωσης και να μην μπορούν οι μελέτες αυτές να εγκριθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Επιπροσθέτως, ο κ. Μπλέτσας υπογράμμισε τη μη πρόβλεψη από το ΠεΣΠΚΑ της διαθεσιμότητας τόσο προσωπικού, όσο και κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων για τον προγραμματισμό στοχευμένων μελετών και έργων σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην απουσία κατάλληλων οδηγών υλοποίησης για τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και μιας δεξαμενής δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, που θα μπορούσαν δυνητικά να αξιοποιηθούν για τη βέλτιστη εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων του ΠεΣΠΚΑ.
Τέλος, ο κ. Μπλέτσας σημείωσε πως παρά τις καταγεγραμμένες δυσκολίες εφαρμογής αυτών των μέτρων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει θεσμοθετήσει Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής, ενώ παράλληλα υλοποιεί τρία έργα του ΠεΣΠΚΑ, που αφορούν τη διάβρωση των ακτών στην Αχαΐα, την αντιπυρική προστασία στην Ηλεία και την οριοθέτηση του ποταμού Ίναχου στην Αιτωλοακαρνανία.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης χαιρέτισε την έναρξη του ουσιαστικού διαλόγου για το δύσκολο θέμα της κλιματικής αλλαγής, που θα βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο για τα επόμενα χρόνια.