Του Παναγιώτη Γιαλένιου, εκδότη εφ.»Σύμβουλος Επιχειρήσεων»
Ο Κωνσταντίνος ένα χαμογελαστό παιδί, γεννήθηκε με κινητική αναπηρία . Είδε όμως από νωρίς την καθημερινότητά του ως μια ζωή γεμάτη προκλήσεις. Η πόλη του η Κόρινθος, όπως και κάθε ελληνική πόλη, δεν είναι φιλική προς τους ανάπηρους, με ανεπαρκή προσβασιμότητα παντού.Ωστόσο, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση της οικογενείας του, των γονιών του και της αδελφής του, με θάρρος και διορατικότητά ,αποφάσισε να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.
Την διδακτική ιστορία του έτυχε να πληροφορηθεί, μέσω ενός φίλου του εκπαιδευτικού, ένας ευαισθητοποιημένος δημοσιογράφος και δημιουργός σημαντικών ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Ο Γιώργος Παλαμάρης γνώρισε τον Κωνσταντίνο, ενημερώθηκε για τον αγώνα του, να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο για τον ίδιο και των ατόμων με αναπηρία σε ένα αφιλόξενο για τα άτομα αυτά περιβάλλον. Έγινε,όπως λέει ο ίδιος, θαυμαστής του Κωνσταντίνου και αποφάσισαν μαζί και με τη συμπαράσταση της οικογένειάς του και μιας καταπληκτικής παρέας ανθρώπων κοντά στον Κωνσταντίνο, να δημιουργήσουν μια ταινία για τον αγώνα του, με τον ίδιο αφηγητή και πρωταγωνιστή.
Δημιουργήθηκε έτσι «Ο ανελκυστήρας». Μια ταινία που το σενάριο της γράφτηκε από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο και σκηνοθετήθηκε αριστουργηματικά από τον Γιώργο Παλαμάρη.
Στην ταινία καταθέτουν τη μαρτυρία τους για τη σχέση τους με τον Κωνσταντίνο και τη συνοδοιπορία τους στον αγώνα τους για ένα προσβάσιμο περιβάλλον γύρω του,αρκετοί αξιόλογοι άνθρωποι, Η οικογένειά του, θεραπευτές του, δάσκαλοί του, άνθρωποι που τον βοηθούν στις μετακινήσεις του και πολλοί συμμαθητές και συμμαθήτριές του.
Όλοι, μα όλοι, περιγράφουν όχι τι προσέφεραν στον Κωνσταντίνο αλλά τι πήραν από το θάρρος, την υψηλή πνευματικότητά , την ευρηματικότητα και την επιμονή του .
Ο Κωνσταντίνος τους υποδέχεται και τους παρουσιάζει στην ταινία έναν έναν, μέσω και ενός όμορφου σκηνοθετικά ευρήματος. Με την χρησιμοποίηση ενός τουριστικού λεωφορείου, που σε κάθε στάση υποδέχεται και από έναν άνθρωπο που έχει δεθεί με τον Κωνσταντίνο και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητά του.
Το σκηνικό της ταινίας αναπτύσσεται στην πόλη της Κορίνθου. Βασική ενότητα της ταινίας το Γυμνάσιο και αργότερα το Λύκειο, όπου ο Κωνσταντίνος πήρε τη βασική δευτεροβάθμια εκπαίδευση του .
Εδώ ξετυλίχθηκε το όραμά του Κωνσταντίνου να δημιουργηθεί ένα πιο προσβάσιμο σχολείο για τον ίδιο αλλά και για όλους τους μαθητές με παρόμοια προβλήματα.Με αποφασιστικότητα και αφοσίωση, ξεκίνησε να αναζητά λύσεις. Και τελικά, μετά από πολλή προσπάθεια και αντοχή, και με την αμέριστη συμπαράσταση της σχολικής του κοινότητας, βρέθηκε και μια μεγάλη επιχείρηση που πίστεψε στο όραμά του και το υποστήριξε οικονομικά.
Ο Κωνσταντίνος και η ομάδα όσων ήταν δίπλα του εργάστηκαν σκληρά για να υλοποιήσουν το σχέδιό τους. Και τελικά, με κεντρικό δημιούργημα έναν ανελκυστήρα στο σχολείο άνοιξαν τις πόρτες του ώστε να είναι προσβάσιμο για τον Κωνσταντίνο αλλά και για όλους, ανεξάρτητα από τις αναπηρίες τους. Ήταν μια νίκη για την κοινότητά τους και ένα σημαντικό μήνυμα προς την κοινωνία.
Αυτή η ιστορία μας υπενθυμίζει τη σημασία του να υπάρχει ισότητα και προσβασιμότητα για όλους στην κοινωνία. Μας δείχνει ότι με αποφασιστικότητα και αγάπη μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε πρόκληση. Επίσης, μας εμπνέει να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρίες, προωθώντας μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία.
Η ταινία «Ο ανελκυστήρας» την περασμένη Δευτέρα προβλήθηκε και στην Πάτρα Η υπεύθυνη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Ευγενία Πιερρή πληροφορήθηκε από τους δημιουργούς της ταινίας την ιστορία της και ευαισθητοποιήθηκε από το κοινωνικό μήνυμά της.
Κινητοποίησε συνεργάτες της και βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος προβολής στο 3Ο Λύκειο Πατρών . Ενεργοποιήθηκε ο διευθυντής του Δημήτρης Δημακόπουλος και ο σύλλογος διδασκόντων και η ταινία προβλήθηκε με μεγάλη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών. Παρούσα με χαιρετισμό η Πρόεδρος τους Ιατρικού Συλλόγου και Αντιπεριφερειάρχης δημόσιας Υγείας Άννα Μαστοράκου, όπως και η αντιδήμαρχος Παιδείας της Πάτρας Κατερίνα Σίμου και στελέχη της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Της προβολής προηγήθηκε μια συγκινητική σύντομη ομιλία του Κωνσταντίνου ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε φάνηκε η συγκίνηση και ο προβληματισμός που προκαλεί ο αγώνας του Κωνσταντίνου και των φίλων του, ιδίως στα νέα παιδιά .
Η ταινία θα συνεχίσει να προβάλλεται και οι δημιουργοί της είναι πρόθυμοι να ανταποκριθούν όπου προσκληθούνγια να αναδείξουν τα μηνύματά της.
Από την πλευρά μας εδώ στο «Σύμβουλο Επιχειρήσεων» και στο symboulos.gr στηρίξαμε από την αρχή την όλη προσπάθεια διάδοσης της ταινίας και των μηνυμάτων της στην περιοχή μας, έχοντας και άμεση ενημέρωση από τον ενεργό πολίτη Γιώργο Παλαμάρη, με τον οποίο συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια για την προβολή και προώθηση ευαίσθητων ζητημάτων, που αφορούν το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
Σε συνέχεια αυτής μας της στήριξης εντάξαμε στις θεματικές του φετινού 12ου Forum Υγείας, που στις 10 και11 Μαΐου πραγματοποιείται υβριδικά στο ξενοδοχείο MY WAY στην Πάτρα, και μια ενότητα με τίτλο: «H πρόσβαση στο σχολείο μέσα από τα ματιά ενός μαθητή με αναπηρία»
Mε την υποστήριξη της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων και προσωπικά του προέδρου της Αντώνη Χαροκόπου, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας με την προσωπική υποστήριξη της διευθύντριας της Ευγενίας Πιερρή, θέλουμε να διαδοθεί όσο πιο πλατιά γίνεται το μήνυμα για πιο προσβάσιμα σχολεία και πιο προσβάσιμες πόλεις στα άτομα με κινητική αναπηρία ‘
Η εκδήλωση, που θα έχει και μια δεύτερη ενότητα με τίτλο «Χρόνια Πάθηση και Αναπηρία» με αξιόλογους ομιλητές, θα πραγματοποιηθεί το Σαββατο 11/5 στις 10 πμ και σε αυτήν θα είναι παρόντες ο Κωνσταντίνος Κακούρος και ο Γιώργος Παλαμάρης ενώ μια ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα: «Άτομα με Αναπηρία και Εκπαίδευση» θα κάνει η Ιωάννα Θωμοπούλου, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.
Θα προηγηθεί ένα περιεκτικό ολιγόλεπτο video με αποσπάσματα από την ταινία «Ο ανελκυστήρας» και θα ακολουθήσει συζήτηση.