Τις σημαντικές εξελίξεις στο κομμάτι της Ιατρικής, της πρόληψης αλλά και των θεραπειών με τη χρήση νέων τεχνολογιών παρουσιάστηκαν στη συνεδρία που έκαναν από κοινού ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών, Περ. Τμ. Αχαΐας και Ηλείας
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ανδρέας Ντακόλιας, Μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αχαΐας, τόνισε ότι το Επιμελητήριο είναι αρωγός στις προσπάθειες ανάδειξης καινοτόμων πρακτικών στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το Patras IQ.
H Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ, μίλησε για τις «Ψηφιακές εφαρμογές ως αντίβαρο στις κοινωνικές ανισότητες στην Υγεία». Oι μορφές της ηλεκτρονικής υγείας περιλαμβάνουν τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς, την τηλεϊατρική, την Ιατρική Πληροφορική Ασθενών, δηλαδή πώς οι ίδιοι ασθενείς έχουν άποψη για το σύστημα Υγείας, αλλά και τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων ιατρικής φροντίδας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ρομποτική Ιατρική που αφορά επεμβάσεις που πραγματοποιούνται με ένα εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα. Μπορεί να βλέπει με τρισδιάστατη ευκρίνεια και ένα μεγεθυμένο πεδίο. Θα ακολουθήσουν ψηφιακά εργαλεία για τα άτομα με αναπηρία που θα τους βοηθήσουν στην κίνηση, παράλληλα για τα άτομα με πρόβλημα ακοής υπάρχουν εργαλεία μετατροπής του ήχου σε κείμενο. Σημαντικά είναι τα βήματα που θα γίνουν με τα ηλεκτρονικά εμφυτεύματα καθώς μέσω ενός νευροδιεγέρτη μπορεί να βοηθηθεί έναν παράλυτο στην ανάκτηση του ποσοστού της κινητικότητας του. Έκανε επίσης αναφορά στη νανοιατρική και τα βήματά της που μεταξύ άλλων βοηθάει στο ρυθμό με τον οποίο απελευθερώνεται ένα φάρμακο.
Στο ερώτημα εάν η Τεχνητή Νοημοσύνη θα λαμβάνει τις αποφάσεις στο μέλλον σε ζητήματα ιατρικής, η απάντηση, όπως είπε η κ. Μαστοράκου, είναι αρνητική. Και ήδη υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για το πόσο και μέχρι που μπορεί να φθάσει η Τεχνητή Νοημοσύνη σε σχέση με τον άνθρωπο. «Τα δεδομένα αφορούν αποκλειστικά ασθένειες οι γιατροί όμως είναι εκείνοι που αγγίζουν τους ίδιους τους ασθενείς» σημείωσε η κ. Μαστοράκου.
O Θεόδωρος Βασιλόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΠΔΕ, αναφέρθηκε στα «προγράμματα ψηφιακών εφαρμογών στην Υγεία». Τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι αρωγός στην ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία της περιοχής. Στόχος η άμεση υλοποίηση προγραμμάτων και να καταστεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, πρώτη Ψηφιακή Περιφέρεια.
Ο Δημήτρης Μούρτζης, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Αντιπρόεδρος ΕΛΚΕ Πανεπιστημίου Πατρών, Επιστημονικός Υπεύθυνος Patras iQ, αναφέρθηκε στην « Ιατρική διάγνωση στην ψηφιακή εποχή». Παρουσίασε το αποτέλεσμα μελέτης που αφορά τον καρκίνο και έχει ήδη δημοσιευθεί και την έκανε ο ίδιος σε συνεργασία με τον καθηγητή ακτινολογίας Δημήτρη Καρδαμάκη. Τα αποτελέσματα είναι ότι το προσδόκιμο ζωής γενικότερα ανεβαίνει συνεχώς και μπορεί να φθάσει τα 91 χρόνια. Η αύξηση του προσδόκιμου θα έχει επιπτώσεις στην κοινωνία και τις χώρες. Η μελέτη αφορούσε και τον καρκίνο όπου πλέον διαφαίνεται ότι ως ασθένεια αντιμετωπίζεται και τα αποτελέσματά της οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας.
Ο Σταύρος Θεοχάρης εκπροσωπώντας την εταιρεία Squaredev BV αναφέρθηκε στο προφίλ της εταιρείας και επεσήμανε ότι γίνεται χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως λογισμικό. Η εταιρεία έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και παρουσίασε
ένα καινοτόμο προϊόν, που είναι ένας βοηθός για ιατρικές πληροφορίες. Ένας γιατρός μπορεί να υποβάλει συγκεκριμένα ερωτήματα και να λάβει ακολούθως απαντήσεις. Τόνισε ακόμη ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν υποκαθιστά κανέναν γιατρό αλλά του προτείνει λύσεις. Έχει γίνει επίσης μεγάλη αναφορά για την Τεχνητή Νοημοσύνη, όχι όμως για το νομοθετικό πλαίσιο που θα πρέπει να συνοδεύεται. Επίσης απαιτείται προσπάθεια και στον τομέα της ηθικής.
Ο Δημήτρης Τσακαλίδης, συνιδρυτής εταιρείας Novelcore, αναφέρθηκε για το προφίλ της εταιρείας και ποιο είναι το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η εταιρεία έχε ως αντικείμενο την παραγωγή ψηφιακών προϊόντων και την επεξεργασία του λόγου, ενώ αυτή την περίοδο η εταιρεία υλοποιεί σημαντικά έργα. Σύντομα στο μέλλον στην ψηφιακή υγεία αντι για φάρμακα θα συνταγογραφούνται εξειδικευμενα application και ο γιατρός θα είναι εκείνος που θα καθοδηγεί τον ασθενή.
Ο Απόστολος Γίδας, BSc Διατροφολόγος Διαιτολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος Dr Prinou Πάτρας, αναφέρθηκε στην «Μακροβιότητα και Αντιγήρανση (Longevity)». Σημείωσε ότι η Ιατρική Τεχνολογία εισχωρεί βαθειά μέσα στα κύτταρα και προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα. H εταιρεία καταφέρνει μέσω DNA να κάνει ανάλυση και να βρει το κατάλληλο διατροφικό προφίλ για τον κάθε χρήστη. Μέσω αυτού καθορίζεται ο υδατάνθρακας και το λίπος που χρειάζεται ο κάθε υποψήφιος πελάτης που θα ακολουθήσει σχετικό πρόγραμμα. Η εταιρεία επιδιώκει να δώσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ευεξίας και το καταφέρνει.