Οι νέες τεχνολογίες και η Υγεία αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνεδρίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί, στο πλαίσιο του 12ου Forum Υγείας από τον Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών, Περ. Τμ. Αχαΐας και Ηλείας. Σε αυτήν καταγράφηκαν σημαντικές εφαρμογές στον χώρο της Υγείας καθώς επίσης και προσπάθειες χαρτογράφησης σοβαρών ασθενειών με την χρήση της έρευνας.
Ο εκδότης του «Σ.Ε.» Παναγιώτης Γιαλένιος σημείωσε ότι «σε αυτή την εποχή υγεία και ανάπτυξη σημαίνει νέες τεχνολογίες, σημαίνει ψηψιακή υγεία, σημαίνει τεχνητή νοημοσύνη και υγεία. Με την παρουσία ειδικών από την πλευρά της Διοίκησης και της Επιστήμης θα αναδείξουμε σημαντικά θέματα που αφορούν το οικοσύστημα της Υγείας και την Ιατρική Κοινότητα. Είναι όμως θέματα πο αφορούν και την κοινωνία». Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ανδρέας Ντακόλιας, Διαχειριστής «Αναπτυξιακής» Επιμελητηρίου Αχαΐας και Μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αχαΐας, τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τα επιτεύματα της Υγείας που έχουν ως αρχή τους την έρευνα και μέσω της καινοτομίας την εφαρμογή τους στην πράξη. Παρακολουθούμε με κατάπληξη όπως εφαρμογές χειρουργείων εξ αποστάσεως κ.α. που στο παρελθόν θα φάνταζαν αδύνατο να γίνουν. Οι νέες ετεχνολοχίες έχουν προτεύοντα ρόλο και εμείς ως Επιμελητηρίο παρακολουθούμε τις προσπάθειες που γίντοανι στον κλάδο μέσω της έκθεσης Patras IQ. Να υπενθυμίζω ότι το Επιμελητήριο είναι ένας από τους συνιδιοκτήτες της έκθεσης μαζί με το Πανεπιστήμιο απο΄το 2012. Είναι σημαντικό ότι έχουν παρουσιαστεί πολλά εργαστήρια και καινοτόμες διαδικασίες αποκατάστασης. Το 2023 στο Patras IQ παρουσιάστηκε ρομπότ- φροντιστής για άτομα με αλτσχαϊμερ. Χαιρετίζουμε τη διοργάνωσή σας και πάλι συγχαρητήρια».
Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ
Εργαλεία καινοτομίας και έρευνας για άλματα στο μέλλον
H Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ , μίλησε για τις «Ψηφιακές εφαρμογές ως αντίβαρο στις κοινωνικές ανισότητες στην Υγεία». Oι μορφές της ηλεκτρονικής υγείας περιλαμβάνουν τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς, την τηλεϊατρική, την Ιατρική Πληροφορική Ασθενών, δηλαδή πώς οι ίδιοι ασθενείς έχουν άποψη για το σύστημα Υγείας, αλλά και τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων ιατρικής φροντίδας. Επίσης περιλαμβάνονται και οι κινητές μονάδες υγείας, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει μια τάση αποσυλοποίησης και αποιδρυματοποίησης και παροχής στον τόπο κατοικίας του πολίτη και πληροφοριακά συστήματα ιατρικής φροντίδας.
«Ένα μεγάλο θαύμα αποτελεί και η Ρομποτική Χειρουργική που αναφέρεται σε επεμβάσεις που πραγματοποιούνται αποκλειστικά από τον χειρουργό, με τη χρήση ενός εξελιγμένου ρομποτικού συστήματος, το οποίο αναπαραγάγει με απόλυτη ακρίβεια τις ανθρώπινες χειρουργικές κινήσεις» σημείωσε η κ. Μαστοράκου.
Κατά την πραγματοποίηση μιας ρομποτικής επέμβασης, ο επιβλέπων χειρουργός δε βρίσκεται πάνω από τον ασθενή, αλλά μπροστά στην οθόνη της ρομποτικής κονσόλας.
Εκεί μπορεί να βλέπει, με μοναδική τρισδιάστατη ευκρίνεια, μεγεθυμένο το χειρουργικό πεδίο, το σημείο εκείνο δηλαδή όπου διενεργεί την επέμβαση.
Το εξελιγμένο ρομποτικό μηχάνημα έχει πολλαπλούς αρθρωτούς βραχίονες και εκτελεί με άψογη ακρίβεια, όλες τις κινήσεις που διενεργούνται από το χειρουργό, μέσω ειδικών χειριστηρίων (masters).
Η κ. Μαστοράκου αναφέρθηκε επίσης και στο τι θα πρέπει να περιμένουμε και το επόμενο διάστημα. Θα ακολουθήσουν ψηφιακά εργαλεία για τα άτομα με αναπηρία που θα τους βοηθήσουν στην βελτίωση της καθημερινότητά τους και αυτό θα επιτευχθεί μέσω εφαρμογών. «Υπάρχουν εφαρμογές και ηλεκτρονικές και κινητά που βοηθούν έναν τυφλό, δίνοντας σήματα στο κινητό, το τι θα συναντήσει γύρω- γύρω και τον βοηθάει να κινηθεί» εξήγησε η κ. Μαστοράκου. Υπάρχουν παράλληλα για τα άτομα με πρόβλημα ακοής ν εργαλεία μετατροπής του ήχου σε κείμενο και ήδη αυτό έχει εφαρμοστεί στις δικαστικές αίθουσες.
* Η τηλε-υγεία είναι ένας τομέας που έχουν γίνει σημαντικά βήματα, διότι ένας άνθρωπος με ένα χρόνιο νόσημα που βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη περιοχή φορώντας μια συσκευή θα βοηθάει τον θεράποντα γιατρό του να καταλάβει την κατάσταση της υγείας του. Και αυτό γιατί θα μεταφέρονται στον γιατρό με ηλεκτρονικό τρόπο τα δεδομένα από την συσκευή. Σε αυτό τον τομέα μπορεί να επέμβει και η τεχνητή νοημοσύνη δίνοντας στοιχεία που αφορούν την παραμετροποίηση κάποιων συγκεκριμένων ορίων στην υγεία του και εφόσον ο ασθενής ξεφύγει από τα όρια αυτά, σημαίνει συναγερμός.
* Σημαντικά είναι τα βήματα που θα γίνουν με τα ηλεκτρονικά εμφυτεύματα καθώς μέσω ενός νευροδιεγέρτη μπορεί να βοηθηθεί ένα παράλυτο άτομο στην ανάκτηση του ποσοστού της κινητικότητας του. Μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα στο νευρικό σύστημα και έτσι μέσω της σκέψης να δοθούν εντολές.
* Έκανε επίσης αναφορά στη νανοιατρική που είναι ο κλάδος εκείνος πο εξετάζει σωματίδια με μέγεθος μικρότερο από 100 nm και μπορούν μέσω μαγνητικών ή χημικών μεθόδων να οργανώνονται αυτόνομα και να κατευθύνονται ακριβώς στην περιοχή ενδιαφέροντος, σε ατομικό και μοριακό επίπεδο.
Τα νανοσωματίδια μπορούν να ελέγξουν τον ρυθμό με τον οποίο απελευθερώνεται ένα φάρμακο, επεκτείνοντας τη διάρκεια της θεραπείας για όσο χρόνο απαιτείται.
Η νανοιατρική περιλαμβάνει και τα νανο-οχήματα μέσα στα οποία το φάρμακο θα «ταξιδεύει» μέχρι το στόχο του, χωρίς να απειλείται από τις φυσικές άμυνες του οργανισμού.
Επίσης υπάρχουν νανορόμποτς, δηλαδή μικροσκοπικές δομές που ως «χειρουργοί» θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιδιόρθωση κατεστραμμένων κυττάρων ή για την πλήρη αντικατάσταση ενδοκυτταρικών δομών. Στρατός από νανορομπότ θα έχουν τον ρόλο αντισωμάτων ή θα κατευθύνονται σε στρατηγικές επιθέσεις κατά μικροοργανισμών, καρκινικών κυττάρων.
* Στο ερώτημα εάν η Τεχνητή Νοημοσύνη θα λαμβάνει τις αποφάσεις στο μέλλον σε ζητήματα ιατρικής, η απάντηση, όπως είπε η κ. Μαστοράκου, είναι αρνητική. Και ήδη υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για το πόσο και μέχρι που μπορεί να φθάσει η Τεχνητή Νοημοσύνη σε σχέση με τον άνθρωπο.
«Τα δεδομένα αφορούν αποκλειστικά ασθένειες οι γιατροί όμως είναι εκείνοι που αγγίζουν τους ίδιους τους ασθενείς» σημείωσε η κ. Μαστοράκου.
Δημήτρης Μούρτζης, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών
«Ο καρκίνος αντιμετωπίζεται πλέον όπως όλες οι υπόλοιπες νόσοι»
* Ο Δημήτρης Μούρτζης, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Αντιπρόεδρος ΕΛΚΕ Πανεπιστημίου Πατρών, Επιστημονικός Υπεύθυνος Patras iQ, αναφέρθηκε στην « Ιατρική διάγνωση στην ψηφιακή εποχή». Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Μούρτζης τόνισε ότι κάποια στιγμή πολλά πράγματα θα αποφασίζονται από τα συστήματα και δεν θα υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση. Υπάρχει όμως και η παράμετρος ο ότι η Ιατρική είναι εμπειρική επιστήμη, οπότε γεννάται το ζήτημα ότι ο γιατρός πρέπει να έχει γνώση της όψης τους πάσχοντος για να αποφασίσει για την περαιτέρω ιατρική του πορεία και αγωγή.
Ακολούθως παρουσίασε το αποτέλεσμα μελέτης που αφορά τον καρκίνο και έχει ήδη δημοσιευθεί και την έκανε ο ίδιος σε συνεργασία με τον καθηγητή ακτινολογίας Δημήτρη Καρδαμάκη. Η μελέτη επικεντρώνεται στον τρόπο εφαρμογής ψηφιακών μορφών νοημοσύνης.
Τα αποτελέσματα είναι ότι το προσδόκιμο ζωής γενικότερα ανεβαίνει συνεχώς και μπορεί να φθάσει τα 91 χρόνια. Το Harvard από την πλευρά του υποστηρίζει ότι το ανώτατο όριο ζωής είναι τα 120 με 125 χρόνια. Όμως η αύξηση του προσδόκιμου απαιτεί και εξελιγμένα συστήματα θεραπείας για τους ασθενείς. Επίσης η αύξηση του προσδόκιμου θα έχει επιπτώσεις στην κοινωνία και τις χώρες αλλά και την οικονομία, αφού θα αλλάξει η αναλογία εργαζομένων και συνταξιούχων. Επίσης ορισμένες χώρες θα χάσουν πληθυσμό, και η χώρα μας περιλαμβάνεται σε αυτές. Η χώρα θα φθάσει τα 7,5 εκατομμύρια κατοίκους και ακολούθως θα παρουσιάζει αύξηση του πληθυσμού.
Η μελέτη αφορούσε και τον καρκίνο όπου πλέον διαφαίνεται ότι αντιμετωπίζεται όπως και οι υπόλοιπες ασθένειες ως «νόσος». Κάθε χρόνος καταναλώνονται 700 δις σε όλη την Ευρώπη για την Υγεία. Υπάρχει παράλληλα η δυνατότητα μεταμόρφωσης της Ιατρικής και την παροχή Υγείας και να δοθεί η δυνατότητα εξισορρόπησης μεταξύ επαγγελματιών ιατρικής και ασθενών. Το ζητούμενο είναι ότι υπάρχει ψηφιοποίηση στην κοινωνία, υπάρχουν όμως προβλήματα δημογραφικά και πρέπει να φροντίσουμε να μειώσουμε την πίεση στα συστήματα υγείας. Επιπρόσθετα ο κ. Μούρτζης τόνισε ότι οι θεραπείες πρέπει να είναι εξατομικευμένες και οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στο να αντιμετωπίσουμε άμεσα μια ασθένεια και ακολούθως να οδηγηθούμε σε συνεργατικές διαδικασίες για να προχωρήσουμε όχι μόνο στη θεραπεία της . Για να φθάσουμε εδώ θα πρέπει να προηγηθεί η πρόγνωση που θα βασίζεται στα δεδομένα που ήδη τα επεξεργάζονται έξυπονοι αλγόριθμοι.
Μεγάλο ζητούμενο η σύγκλιση των ψηφιακών και γονιδιακών τεχνολογιών που μπορούν να βοηθήσουν σε προσωπική ιατρική.
Ο κ. Moύρτζης τόνισε ότι υπάρχουν πολλά είδη θεραπείας για τον καρκίνο με προεξέχουμε την ακτινοθεραπεία που μπορεί η διαδικασία να είναι ριζική ή ανακουφιστική. Επιπρόσθετα τα δεδομένα της ακολουθούμενης θεραπείας θα μεταφέρονται και ψηφιακά στον γιατρό μέσω ενός τάμπλετ και μέσω οπτικοποίησης με την χρήση διάφορων τεχνικών και ο γιατρός αποφασίζει την θεραπεία που θα ακολουθήσει.
Έδωσε το παράδειγμα επίσης του pet scan που είναι βασική εξέταση για τον εντοπισμό το καρκίνου, που αποτελεί ένα νευρολγικό δίκτυο και το πώς μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Ακολούθως τόνισε με ποιο τρόπο μπορεί να αναπαραχθεί το ψηφιακό δίδυμο του ανθρωπίνου σώματος με στόχο τη συγκέντρωση δεδομένων που θα βοηθάει σημαντικά στον εντοπισμό των ασθενειών.
Θεόδωρος Βασιλόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΠΔΕ
«Να καταφέρουμε να γίνουμε πρώτη Ψηφιακή Περιφέρεια της χώρας»
O Θεόδωρος Βασιλόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΠΔΕ, αναφέρθηκε στα «προγράμματα ψηφιακών εφαρμογών στην Υγεία». Η υγειονομική περίθαλψη αλλάζει τάχιστα και μπορεί να προσφερθεί και από απόσταση. Η έλευση της ψηφιακής εποχής σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον χάρτη στον τομέα της περίθαλψης. Ο χαρακτήρας της, όπως τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος είναι πλέον προληπτικός. Βασική στρατηγική της Περιφέρειας, όπως ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος, είναι να είναι δίπλα σε κάθε τέτοια προσπάθεια με στόχο την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών στα ιδρύματα της περιοχής μέσω προγραμμάτων. Ήδη έχει ξεκινήσει σχετική προσπάθεια με την κ. Μαστοράκου και με την βοήθεια όλων των υπηρεσιών ο στόχος είναι να τρέξουν γρήγορα προγράμματα που θα εξελίξουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Επιπρόσθετα ο στόχος είναι να καταστεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, πρώτη Ψηφιακή Περιφέρεια τηης χώρας. Κατά τον κ. Βασιλόπουλο υπάρχει η δυνατότητα υγειονομικής εξέλιξης του υγειονομικού χάρτη.
Σταύρος Θεοχάρης, εταιρεία Squaredev BV
« Τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης στις ασθένειες»
Ο Σταύρος Θεοχάρης εκπροσωπώντας την εταιρεία Squaredev BV αναφέρθηκε στο προφίλ της εταιρείας .
«Tο κέντρο μας είναι στο Βέλγιο και έχουμε υποκατάστημα και στην Ελλάδα, στην Αθήνα ασχολούμαστε κατά κύριο λόγο με την τεχνητή νοημοσύνη ως λογισμικό. H εταιρεία συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και έχουμε διάφορα προϊόντα που δημιουργούμε και προσπαθούμε να τα λανσάρουμε στην Ευρώπη. » ανέφερε ο κ. Θεοχάρης. Παράλληλα τόνισε ότι σε προληπτικό επίπεδο στην Ευρώπη γίνονται οι κατάλληλες προσπάθειες για εφαρμογή των αποτελεσμάτων σε σοβαρές ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος και ειδικότερα για να εντοπιστούν σε αξονικές τομογραφίες και ακτινογραφίες γενικότερα καρκινικά σημεία. Για το «μαύρο κουτί» της τεχνητής νοημοσύνης, ανέφερε ότι αυτοί είναι οι αλγόριθμοι οι οποίοι μπορούν να αναλύουν τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης ώστε κατά κύριο λόγο κάποιος να μπορεί να εμπιστευτεί το αποτέλεσμα και για ποιο λόγο να μπορεί να το αντιμετωπίσει. Η εταιρεία συμμετέχει σε ερευνητικό πρόγραμμα για το πάρκινσον και παρέχει το λογισμικό πίσω από όλα τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ώστε να τρέξουν στην παραγωγή.
Σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη, ανέφερε ότι τα μοντέλα που είχαν κατά καιρούς αναφερθεί ήταν σε επίπεδο έρευνας και τώρα πλέον έγιναν τα ανάλογα βήματα τα οποία δίνουν την δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης.
«Δεν είναι εύκολο οι εταιρείες να στηρίξουν την τεχνητή νοημοσύνη σε επίπεδο παραγωγής. Τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχει άνθηση της γενετικής της τεχνητής νοημοσύνης να παράγουν περιερχόμενο. Δηλαδή τα συστήματα έχουν εκπαιδευτεί σε διάφορες βάσεις δεδομένων και επάνω σε αυτό η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί καινούργια προϊόντα όπως είναι οι «βοηθοί», δηλαδή το να δίνονται απαντήσεις μέσω chat gpt. Στο πλαίσιο αυτό απαντώνται διάφορα ερωτήματα που έχει εκπαιδευτεί το σύστημα να δίνει απαντήσεις» είπε ο κ. Θεοχάρης.
Ακολούθως παρουσίασε έναν βοηθό για ιατρικές πληροφορίες όπου κάποιος γιατρός μπορεί να υποβάλλει συγκεκριμένες ερωτήσεις για δοκιμές ή ανατομία και ακολούθως να πάρει συγκεκριμένες απαντήσεις.
Δημήτρης Τσακαλίδης, συνιδρυτής εταιρείας Novelcore
«Τα μοντέλα και ο ρόλος τους στη λήψη αποφάσεων»
Ο Δημήτρης Τσακαλίδης, συνιδρυτής εταιρείας Novelcore, αναφέρθηκε για το προφίλ της εταιρείας και ποιο είναι το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2019 και στόχος η παραγωγή ψηφιακών προϊόντων, ενώ αυτή την περίοδο η εταιρεία υλοποιεί σημαντικά έργα.
Σε σχέση με το μέλλον τόνισε ότι η διαλογή των ασθενών δεν θα γίνεται μόνο από τους γιατρούς αλλά και από τα μηχανήματα με βάση δεδομένα που θα λαμβάνονται υπόψη και αυτό είναι ένα ακόμη βήμα που θα υλοποιηθεί στην πράξη.
«Ο άνθρωπος θα παίρνει τις τελικές αποφάσεις όμως ο ενεργός ρόλος των μηχανημάτων είναι κάτι το οποίο βλέπουμε να έρχεται», ανέφερε ο κ. Τσακαλίδης.
Μάλιστα προέβλεψε ότι θα συνταγογραφούνται ακόμη και application που αφορούν Ιατρική και ο γιατρός θα είναι εκείνος που θα τα συνταγογραφεί στον ασθενή. «Αυτό δίνει αποτελεσματικότητα, ακρίβεια και μας οδηγεί στο να υπάρχουν ενημερωμένες λήψεις αποφάσεων γιατί αυτός είναι τρόπος να σπάσουμε το μαύρο κουτί. Αν βάλουμε 100 μοντέλα θα λάβω υπόψη μου το μέσο όρο αυτών των αποφάσεων. Από εκεί και πέρα υπάρχει η επεξηγηματική νοημοσύνη ώστε να καταλάβω γιατί το κάθε μοντέλο πήρε την συγκεκριμένη απόφαση. Αυτό είναι σημαντικό γιατί βοηθάμε την αποδοχή των αποφάσεων από τους ασθενείς και ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει τον λόγο» τόνισε ο κ. Τσακαλίδης.
Σε σχέση με τις προκλήσεις ένα σημαντικό κομμάτι είναι τα δεδομένα που λαμβάνονται και σε τι τύπο μοντέλων έχουν εκπαιδευτεί για να δίνουν συγκεκριμένες προτάσεις.
«Τα μοντέλα μπορεί να έχουν εκπαιδευτεί και το 90% να είναι γυναίκες ή να έχουν λάβει υπόψη τους συγκεκριμένη ηλικία. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πόσο αντιπροσωπευτικά είναι τα δείγματα δεδομένων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό» τόνισε ο κ. Τσακαλίδης.
Ακολούθως τόνισε ότι οι γιατροί χρειάζεται να εκπαιδευτούν στα νέα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπρόσθετα στον τομέα των εφαρμογών τόνισε ότι υπάρχει ένα κομμάτι στην τεχνητή νοημοσύνη, όπου τα μοντέλα εκπαιδεύονται επάνω στα δεδομένα. Για παράδειγμα ένας μεγάλος φορέας εκπαιδεύει τα μοντέλα επάνω στα δεδομένα των ασθενών του και τα μεταφέρει επάνω σε έναν άλλο φορέα. Περιορίζεται στο να μεταφέρει το μοντέλο (όχι τα δεδομένα) και με τον τρόπο αυτό το μοντέλο εκπαιδεύεται σε διαφορετικού τύπου δεδομένα. Ακολούθως τα αποτελέσματα τα λαμβάνει ο επιστήμονας στο χέρι του και να ακολουθήσει τα πιο κοντινά μοντέλα που προσομοιάζουν στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Τέλος, αναφέρθηκε στο έργο Dioptra, που αφορά στον προ συμπτωματικό έλεγχο στον καρκίνο του παχέως εντέρου εντοπίζοντας πρωτεΐνες που είναι βιοδείκτες. Είναι ένας από τους πιο συχνά εμφανιζόμενους καρκίνου και δεν έχει ερευνηθεί ενδελεχώς.
Aπόστολος Γίδας, BSc Διατροφολόγος Διαιτολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος Dr Prinou Πάτρας
«Η Αντιγήρανση που οδηγεί στην ευεξία»
O Απόστολος Γίδας, BSc Διατροφολόγος Διαιτολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος Dr Prinou Πάτρας, αναφέρθηκε στην «Μακροβιότητα και Αντιγήρανση (Longevity)».
H εταιρεία Dr Prinou δραστηριοποιείται εδώ και 60 χρόνια στον τομέα αυτό και η εξέλιξη μέχρι σήμερα είναι μεγάλη.
Σημείωσε ότι η Ιατρική Κοσμετολογία φέρνει ευεξία και ήδη από την αρχή με την διαδικασία αυτί γίνεται βαθειά ανάλυση μέσα στα κύτταρα, τα αναλυει και προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα. H εταιρεία καταφέρνει μέσω DNA να κάνει ανάλυση και να βρει το κατάλληλο διατροφικό προφίλ για τον κάθε χρήστη. Μέσω αυτού καθορίζεται ο υδατάνθρακας και το λίπος που χρειάζεται ο κάθε υποψήφιος πελάτης που θα ακολουθήσει σχετικό πρόγραμμα. Η εταιρεία επιδιώκει να δώσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ευεξίας και το καταφέρνει.
Έχει προηγηθεί ένας διαγνωστικός έλεγχος ανάλυσης των δεδομένων και των βασικών δεικτών που λαμβάνονται υπόψη για την θεραπεία που ακολουθείται.
Ολόκληρο επιτελείο γιατρών παρέχει εξατομικευμένη ιατρική στους χώρους των Dr Ρrinoυ και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται το μέγιστο αποτέλεσμα. Υπάρχει επίσης ειδικό πρόγραμμα ενεργοποίησης του μεταβολισμού που προωθεί την αναγέννηση των κυττάρων και μετά τις έξι ημέρες συνεχίζεται η απώλεια βάρους και η μείωση των φλεγμονών. Επίσης καταγράφεται και μείωση του λίπους και της περιφέρειας της μέσης, ενώ γενικότερα επιδιώκεται να δοθεί μια ώθηση ευεξίας.
Μέσα από αυτό το πρόγραμμα αλλάζει και η σχέση με το φαγητό του υποψηφίου και επιλέγεται ο τρόπος διατροφής που επιλέγει ο καθένας.
Σημαντικό είναι και το energy face που βοηθάει στις μυικές συσπάσεις του προσώπου και έχει σχεδιαστεί για να διεγείρει τους ευαίσθητους μύες του προσώπου και το βάθος διείσδυσης φθάνει μέχρι και τα 20 m.m.