Στη δεύτερη ενότητα αναδείχτηκε το πρόβλημα της « πρόσβασης στο σχολείο μέσα από τα ματιά ενός μαθητή με αναπηρία».
Συντονιστής ο Γιώργος Παλαμάρης, Δημοσιογράφος, Μέλος Ένωσης Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού-Πατραϊκού «Ο ΝΗΡΕΑΣ».
Ο Κωνσταντίνος Κακούρος φοιτητής Πληροφορικής, Άτομο με κινητική αναπηρία αναφέρθηκε στην δική του εμπειρία. Παράλληλα έγινε προβολή ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο « ανελκυστήρας», όπου περιγράφηκε η περιπέτειά του.
Ένα χαμογελαστό παιδί που γεννήθηκε με κινητική αναπηρία , αλλά είδε από νωρίς την καθημερινότητά του ως μια ζωή γεμάτη προκλήσεις. Η Κόρινθος, η πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, δεν είναι φιλική προς τους ανάπηρους όπως κάθε ελληνική πόλη και η προσβασιμότητα είναι ανεπαρκής παντού . Ωστόσο, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση της οικογενείας του, των γονιών του και της αδελφής του, με θάρρος και διορατικότητά , αποφάσισε να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.
Την διδακτική ιστορία του έτυχε να πληροφορηθεί, μέσω ενός φίλου του εκπαιδευτικού, ένας ευαισθητοποιημένος δημοσιογράφος και δημιουργός σημαντικών ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό, ο Γιώργος Παλαμάρης που γνώρισε τον Κωνσταντίνο, ενημερώθηκε για τον αγώνα του να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο για τον ίδιο και των ατόμων με αναπηρία, σε ένα αφιλόξενο για τα άτομα αυτά περιβάλλον. Αποφάσισαν μαζί και με τη συμπαράσταση της οικογένειάς του και μιας καταπληκτικής παρέας ανθρώπων κοντά στον Κωνσταντίνο να δημιουργήσουν μια ταινία για τον αγώνα του, με τον Κωνσταντίνο αφηγητή και πρωταγωνιστή. Δημιουργήθηκε έτσι «Ο ανελκυστήρας». Μια ταινία που το σενάριο της γράφτηκε από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο και σκηνοθετήθηκε αριστουργηματικά από τον Γιώργο Παλαμάρη.
Ο Κωνσταντίνος Κακούρος μιλώντας δημόσια στο κοινό μετά την προβολή τόνισε την ανάγκη προσβασιμότητας παντού και περιέγραψε τα προβλήματα που ο ίδιος αντιμετωπίζει.
«Αυτή τη στιγμή όλες οι ράμπες έχουν μεγάλη κλίση και όχι δέκα με δώδεκα μοίρες. Προσπαθώντας πριν από χρόνια να ανέβω σε μια ράμπα έπεσα γιατί είχε ένα αυλάκι νερού», υπογράμμισε. Η μόνη προσβάσιμη πόλη που έτυχε να επισκεφθεί και δεν είχε πρόβλημα προσβασιμότητας ήταν τα Ιωάννινα.
« Τελικά υπάρχει δυνατότητα ίσων ευκαιριών; Το αφήνω στην δική σας κρίση. Τι μπορεί να αλλάξει; Στο χέρι μας είναι. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει πώς θα με αποκαλέσει κάποιος, εγώ ξέρω ποιος είμαι. Θα με ρωτήσετε τι είναι τα άτομα ΑΜΕΑ; Θα σας πω ότι ΑΜΕΑ είναι ένας άνθρωπος που για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα πρέπει να υποστηρίζεται από την οικογένειά του, το περιβάλλον του και από όλους όσοι δεν ντρέπονται γι’ αυτόν» τόνισε ο Κωνσταντίνος Κακούρος.
Ιωάννα Θωμοπούλου, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας
Να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα σεβασμού
H Ιωάννα Θωμοπούλου, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, αναφέρθηκε για τον ρόλο των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση.
Σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει μια κουλτούρα σεβασμού των ατόμων με αναπηρία, ωστόσο στην πράξη κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση, όπως μάλιστα καταγράφονται και από τις κατά καιρούς αναφορές του Συνηγόρου του Πολίτη. Δεν υπάρχει η δυνατότητα προσβασιμότητας στους χώρους εκπαίδευσης και το κυριότερο δεν υπάρχουν διαθέσιμα μέσα μεταφοράς για να έχουν την δυνατότητα να φθάσουν στο σχολείο.