Χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές και το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό λειτουργούν οι δημόσιες μονάδες ψυχικής υγείας της Πάτρας αλλά και οι σοβαρές ανεπάρκειες σε όλο το νομό συνθέτουν το αποτύπωμα της Ψυχικής Υγείας της Αχαΐας αναδείχθηκαν για πρώτη φορά δημόσια στην τελευταία εκδήλωση με την οποία έριξε αυλαία το 12ο Forum Υγείας που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Μy Way» της Πάτρας, το διήμερο 10 και 11 Μαΐου του 2024, από την εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» σε συνδιοργάνωση με τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Επιμελητήριο Αχαΐας και τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.
Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά απο τον Φίλιππο Γουρζή, Καθηγητή, Διευθυντή Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ και επικεφαλής της επιτροπής ης Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, η οποία συστάθηκε στις 15/1/2024 παρουσιάζοντας τα στοιχεία μελέτης των μελών της Επιτροπής .Μέσα από την μελέτη όπου χαρτογραφήθηκε ο χώρος της ψυχικής υγείας, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία νέων δομών που θα ανταποκρίνεται στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
Το έργο αυτό έφεραν σε πέρας υπο την προεδρέια του κ Γουρζή τα μέλη της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, την οποία απαρτίζουν οι ψυχίατροι Στέφανος Κούλης, Παναγιώτης Αλεξόπουλος, Γεώργιος Ρήγας, Παναγιώτα Γούλα, Ευθυμία Δεληγιάννη.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ
GOURZIS επιτροπη ΨΥ 2024 τελικο(1)
Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που υποβληθήκαν από όλους τους συναρμόδιους φορείς θα τεθούν υπ’ όψιν του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Την συζήτηση συντόνιζε ο εκδότης του «Σ.Ε.» Π. Γιαλένιος ενώ τον συντονισμό ανέλαβε η πρόεδρος του ΙΣΠ Άννα Μαστοράκου.
Α. Μαστοράκου: «Τραγικές οι ελλείψεις από το κενό των δομών στην ΠΦΥ»
Η Άννα Μαστοράκου, Αντιπεριφερειαρχης Δημόσιας Υγείας ΠΔΕ και Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών στον χαιρετισμό της ανέφερε πως τα αιτήματα που προέκυψαν από την χαρτογράφηση στην Αχαΐα θα μετουσιωθούν σε διεκδικήσεις προς το Υπουργείο Υγείας.
«Η χαρτογράφηση της υστέρησης δομών και λειτουργιών ψυχικής υγείας από την επιτροπή ψυχικής υγείας του ΙΣΠ στον νομό Αχαΐας, αναδεικνύει με τον πιο αντικειμενικό τρόπο τις τραγικές ελλείψεις και το δράμα που βιώνουν οι ίδιοι οι πάσχοντες και οι οικογένειες τους από το μεγάλο κενό δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην ΠΦΥ. Αυτό μεταφράζεται σε μεγάλη αύξηση των ακούσιων νοσηλειών, κατά παράβαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των πασχόντων. Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., η επιτροπή θα διευρυνθεί με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων Ι.Σ. Αιγίου και των όμορων νομών (Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας) ώστε να συμπεριληφθούν στο πόρισμα, με σκοπό να απασχολήσει προσεχώς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της επιτροπής ψυχικής υγείας και τον Πρόεδρο κ. Γουρζή Φ. για το εξαιρετικό τους έργο».
Γ. Καρβέλης: «Ανοίξαμε κλινικές και προκηρύξαμε θέσεις που δεν καλύπτονται»
Ως το πιο σοβαρό θέμα της δημόσιας υγείας χαρακτήρισε την ψυχική υγεία ο Γιάννης Καρβέλης, Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέφερε πως αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των πασχόντων με αποτέλεσμα οι δομές ψυχικής υγείας να μην επαρκούν για ημερήσια φροντίδα είείτε για δευτεροβάθμια βαθμίδα νοσηλείας.
«Οι κλίνες που έχουμε δεν επαρκούν. Αυτό που παραλάβαμε ήταν κλειστές κλινικές και αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν να ανοίξουμε κλινικές και όσες περισσότερες κλίνες με βάση και τα δεδομένα που έχει η σημερινή πραγματικότητα. Το κυρίαρχο βάρος αναμφίβολα σηκώνει η Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική στο Ρίο και αγώνας που δίνεται είναι ανυπέρβλητος από τον κ. Γουρζή και όλο το προσωπικό. Καθημερινά γίνεται προσπάθεια να μην επιβαρυνθεί η εν λόγω Κλινική με νέες επικουρικές κλίνες. Σε ό,τι αφορά στην ευρύτερη περιφέρεια καταφέραμε και αναπτύξαμε σε απόλυτο αριθμό κλίνες για την ψυχική Υγεία σε άλλες πόλεις όπως ήταν η Κόρινθος και η Καλαμάτα, η Τρίπολη (έχουμε έτοιμη την παιδοψυχιατρική κλινική), τα Ιωάννινα, η Άρτα, η Κέρκυρα, αλλά και ο Πύργος. Πολλές φορές είμαστε όμως αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουμε επικουρικές κλίνες. Προφανώς χρειαζόμαστε κόσμο. Το αποτέλεσμα από προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού για την ψυχική υγεία είναι ελάχιστο. Έχουμε προκηρύξει θέσεις όμως δεν καλύπτονται. Πολλά μπορεί να φταίνε όμως ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες και να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των επιστημόνων να αναπτύξουμε και άλλες κλίνες».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην παιδοψυχιατρική κλινική του Καραμανδανείου Νοσοκομείου που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τα οποία με το χρόνο οξύνθηκαν, σε βαθμό που η κοινωνία υποστήριζε ότι η συγκεκριμένη κλινική θα έκλεινε. «Πήραμε αποφάσεις – ορισμένες και δυσάρεστες – και η κλινική συνεχίζει να λειτουργεί» τόνισε, ενώ για τις ημερήσιες μονάδες υγείας ανέφερε ότι είναι λίγες και θα πρέπει να αυξηθούν άμεσα, ενώ παντελής είναι η απουσία κάλυψης στο Αίγιο. Τέλος ζήτησε σύμπνοια όλων των κοινωνικών δυνάμεων.
Α. Ρηγοπούλου: «Πολλά τα παιδιατρικά περιστατικά στα Επείγοντα»
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η διοικήτρια του Καραμανδανείου Ασπασία Ρηγοπούλου μιλώντας για την λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής, εφόσον όπως είπε, πολλά παιδιά με αγχώδεις και άλλες διαταραχές, πανικό, φοβίες, σχολική άρνηση και άλλες παθήσεις επισκέπτονται το νοσοκομείο που διαθέτει μόλις επτά κλίνες. «Τα περιστατικά στα ΤΕΠ είναι πολλά και αυξάνονται τα περιστατικά με αυτισμό» τόνισε λέγοντας πως η πίεση προς το νοσοκομείο είναι μεγάλη και καταβάλλεται προσπάθεια αντιμετώπισης του μεγάλου αριθμού των περιστατικών που κατακλύζουν τα εξωτερικά ιατρεία και τόνισε ότι στόχος είναι να καλυτερεύσουν οι συνθήκες.
«Πρέπει να έχουμε πιο έγκαιρη θεραπεία και κυρίως πρόληψη. Το Καραμανδάνειο με το εξειδικευμένο επιστημονικό και λοιπό προσωπικό θα βοηθήσει ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ψυχικής υγείας των παιδιών μας».
Γ. Αγγελόπουλος: «Όλη η Αιγιάλεια είναι γυμνή από δομές»
Την παντελή απουσία δομής ψυχικής υγείας σε όλη την Αιγιάλεια καυτηρίασε ο Γιώργος Αγγελόπουλος, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου και Αντιδήμαρχος Υγείας Αιγίου. Όπως είπε, υπάρχουν πολλά ψυχιατρικά περιστατικά στην Αιγιάλεια που είναι σε αναμονή για να νοσηλευτούν σε μια δομή σε όλη την Ελλάδα εφόσον το ΠΓΝΠ δεν επαρκεί. «Θα πρέπει να εξευρεθεί μια ρεαλιστική λύση για το πρόβλημα, ώστε οι ασθενείς αυτοί να μην είναι αναγκασμένοι να μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Πάτρας και ναβρεθεί λύση για τους ασθενείς όλης της Δυτικής Ελλάδας», κατέληξε.
Φ. Γουρζής: 635 ασθενείς
νοσηλεύτηκαν το 2023 στο ΠΓΝΠ
Μεγάλος είναι ο αριθμός των ψυχιατρικών περιστατικών που καλούνται να διαχειριστούν οι δομές ψυχικής υγείας στην περιοχή μας σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Φίλιππος Γουρζής, Καθηγητής, Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ και επικεφαλής της επιτροπής, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της μελέτης των μελών της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, η οποία συστάθηκε στις 15/1/2024.
Όπως ανέφερε, η ψυχιατρική κλινική του ΠΓΝΠ αντιμετωπίζει το μεγάλο βάρος των νοσηλειών στις 21 κλίνες (προ covid ήταν 24 και με τις τρεις κλίνες να παραμένουν για ψυχιατρικά περιστατικά με κορωνοϊό) καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία νοσηλεύτηκαν συνολικά το 2023, 635 ασθενείς, ενώ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προσήλθαν 2.868. Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία προσήλθαν 2.350 περιστατικά, 155 στο ειδικό ιατρείο ψυχογηριατρικής, 41 στο ιατρείο αλκοολογίας, 92 στο ειδικό ιατρείο ποιότητας ζωής και 477 για ωριαίες ψυχοθεραπείες. Η Κλινική διαθέτει δύο ξενώνες με 30 ωφελούμενους, όμως, επειδή δεν υπάρχουν άλλες δομές λειτουργούν και ως οικοτροφεία, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα ότι παραμένουν πλέον της τριετίας με επιπτώσεις οι ασθενείς να μπαίνουν ξανά για νοσηλεία στην Κλινική.
Εξίσου δυσχερής είναι η κατάσταση στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», όπου το 2023 στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία προσήλθαν 10.005 περιστατικά, έγιναν 1.644 συνεδρίες ψυχολογικής παρέμβασης, 421 συνεδρίες συμβουλευτικής από κοινωνικούς λειτουργούς και 948 περιστατικά στην Κλινική ενέσιμων θεραπειών μακράς διάρκειας δράσης.
Σημαντικό έργο προσφέρει η κινητή μονάδα του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» καλύπτοντας πάσχοντες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των νοσοκομείων. Στην εν λόγω μονάδα την χρονιά που πέρασε, έγιναν 656 ιατρικές πράξεις, 367 συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης, 856 νοσηλευτικές πράξεις και 323 συνεδρίες συμβουλευτικής από κοινωνικό λειτουργό.
Αναφορικά με την δομή ψυχικής υγείας Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας και Ερευνών, ο κ. Γουρζής ανέφερε πως καλύπτει τη ΝΔ περιοχή της Πάτρας με τον αριθμό σε ημερήσιες νοσηλείες να ανέρχεται σε 24 άτομα, στην Μονάδα Παιδιών και Εφήβων οι συνεδρίες έφθασαν τις 771 ενώ των ενηλίκων ανήλθαν στις 2.524.
Στο ΚΟΙΣΠΕ «Φάρος» εργάζονται 75 ασθενείς με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.
Στον ΣΟΨΥ Πάτρας το 2023 οι νέοι ωφελούμενοι ήταν 546, τα παιδοψυχατρικά αιτήματα ήταν 74 ενώ τα αιτήματα ήταν σχεδόν πολλαπλάσια (324), οι συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης ήταν 1.127, οι συνεδρίες ψυχοθεραπείας 2.581, 403 παιδιατρικής υποστήριξης, 548 ψυχοκοινωνικής υποστήριξης- συμβουλευτικής, 162 συνεδρίες εργοθεραπείας, 139 νοσηλευτικές πράξεις, 122 συνεδρίες εργασιακής συμβουλευτικής και 14 άτομα που εντάχθηκαν σε επαγγελματική κατάρτιση.
Το Κέντρο Ημέρας για άτομα με άνοια «Φροντίζω» από το 2020 μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 1.250 ωφελούμενους (ηλικιωμένους και φροντιστές).
Η «Καλλίπολις» στην Αχαΐα αποτελεί ένα από τα 75 κέντρα πρόληψης της χώρας και υλοποιεί προγράμματα πρόληψης και παρέχει υπηρεσίες σε 5.500 πολίτες ετησίως (παιδιά, εφήβους, νέους, εκπαιδευτικούς, κ.ά.) χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς.
Το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του Καραμανδανείου Νοσοκομείου διαθέτει πτέρυγα με 7 κλίνες, έχει νοσηλεύσει 85 παιδιά μέσα στο 2023 ενώ πραγματοποιήθηκαν 3.879 συνεδρίες στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.
Το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης που ανήκει στο παιδιατρικό νοσοκομείο πραγματοποίησε 1.015 συνεδρίες και περιέθαλψε στα ΤΕΠ 375 παιδιά.
Η ΑΜΚΕ Κλίμακα διαθέτει δύο οικοτροφεία με 30 συνολικά κλίνες (όλες είναι καλυμμένες).
Η δομή για τον Αυτισμό που δημιουργήθηκε από το σωματείο «Μίτος» αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο προσφέροντας κέντρο διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας, κέντρο δημιουργικής απασχόλησης και στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης.
Ο κ. Γουρζής υπογράμμισε πως παρά τον υψηλό αριθμό εισαγωγών, η Αχαΐα δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές εφόσον οι κλίνες που είναι διαθέσιμες είναι ελάχιστες και μάλιστα στον νομό μας ανέρχονται σε 7,8 ανά 100.000 πληθυσμό όταν στην Ελλάδα αντιστοιχούν 14,47 κλίνες, γεγονός που εξηγεί την ύπαρξη ράντζων.
Μεγάλη, εξίσου, είναι η απόκλιση σε υποδομές μεταξύ Αχαΐας και Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας με την Αχαΐα να υπολείπεται σημαντικά, όπως 110 κλίνες σε δομές έναντι 60, με τον κ. Γουρζή να κάνει λόγο για μια «κραυγαλέα υστέρηση».
Οι ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Οι προτάσεις της επιτροπής ΨΥ έχουν ως εξής:
-Ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία Ψυχιατρικής Κλινικής με 21 κλίνες στο ΓΝΠ «Άγιος Ανδρέας» ή στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας
-Ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία Δομής έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση στην Πάτρα
-Ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία οικοτροφείων με συνολικά επιπλέον 45 κλίνες
-Κινητή μονάδα με τέσσερα κλιμάκια:
-1 κλιμάκιο παιδοψυχιατρικής
-3 κλιμάκια με διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές ευθύνης το καθένα
-Ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας/Κέντρου ψυχικής υγείας στην Αιγιαλεία
-Παραχώρηση στη Δομή Ψυχικής Υγείας του ΕΚΕΨΥΕ κτιρίου που θα κατασκευαστεί από το Κληροδότημα «Στεφάνου και Ελένης Καρανικολού» σε ακίνητο που βρίσκεται στις Ιτιές Πατρών
-Ένταξη της λειτουργίας της Δομής για τον Αυτισμό στον κρατικό προϋπολογισμό
-Ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία Κινητής μονάδας άνοιας στο Κέντρο Ημέρας για άτομα με άνοια στην Πάτρα και στην Αιγιαλεία
-Ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία Οικοτροφείου για άτομα με άνοια στην Πάτρα
– Μεταφορά της Ψυχιατρικής Κλινικής Παίδων και Εφήβων στο βασικό κτιριακό κορμό του Καραμανδανείου
-Ενίσχυση με στελεχιακό δυναμικό του Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.
– -Ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία Κέντρου Ψυχικής υγείας/κέντρου ημερήσιας φροντίδας Παίδων και εφήβων στην Πάτρα με την απαιτούμενη στελέχωση ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, διοικητικό προσωπικό σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα οργανογράμματα.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
O ψυχίατρος Γιώργος Ρήγας (μίλησε διαδικτυακά) ανέφερε ότι «οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και είναι προφανής η ανάγκη να ιδρυθούν νέες δομές γιατί η Αχαΐα υστερεί πολύ αναλογικά με τον πληθυσμό της στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας». Τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν οι κλίνες στην περιοχή και είναι μεγάλη ανάγκη ανάπτυξης ξενώνων και άλλων μονάδων, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να δοθεί το βάρος στην πρόληψη ιδίως των εφήβων και νεαρών ατόμων.
O ψυχίατρος Στέφανος Κούλης, τόνισε ότι το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών είναι η πρώτη μονάδα ψυχικής Υγείας στην Πάτρα και κλείνει 40 χρόνια, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των δομών σε κλίνες και προσωπικό αλλά και σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Εξυπηρετήθηκαν 718 ασθενείς και έγιναν 2524 συνεδρίες, 127 έφηβοι και παιδιά και έγιναν επίσης 771 συνεδρίες. «Μεγάλο ζητούμενο του Κέντρου είναι η υποστελέχωση καθώς ενώ προβλέπονται να υπάρχουν τρεις ψυχιάτροι υπάρχει μόνο ένας και αντίστοιχα αντί για δύο ψυχολόγους υπάρχει μόνο ένας, ενώ πολλές ειδικότερες είναι κενές και αδυνατούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της περιοχής μας», κατέληξε.
Ο ψυχίατρος Παναγιώτης Αλεξόπουλος εξήρε την πρωτοβουλία του ΙΣΠ να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα, σημειώνοντας πως οι δυσχέρειες και τα προβλήματα είναι έντονα σε παιδιά και νέους που περιμένουν μήνες για ένα ραντεβού αλλά και σε ηλικιωμένους. Όπως είπε, στην Ψυχιατρική του ΠΓΝΠ στοιβάζονται 18 άνθρωποι σε ράντζα στο διάδρομο και ουσιαστικά λειτουργούν δύο κλινικές σε συσκευασίες μιας! «Στην κλινική-διαδρόμου δεν υπάρχουν θάλαμοι και ούτε ίχνος ιδιωτικότητας, ούτε πρόσβαση σε τουαλέτα και οι συνθήκες αυτές δεν αρμόζουν σε ανθρώπους που πάσχουν από ψυχικά νοσήματα. Αυτή η αφόρητη πίεση οδηγεί στην επιτάχυνση των ημερών νοσηλείας (από 21 σε 15) που σημαίνει έλλειψη νοσοκομειακής φροντίδας και εξουθένωση όσων περιθάλπουν αυτούς τους ανθρώπους» υπογράμμισε μεταξύ άλλων. Τόνισε πως η παρούσα στελεχειακή ομάδα αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες στην Αχαΐα λέγοντας πως σε Καλάβρυτα, Αιγιάλεια, Ερυμάνθεια και Δυτική Αχαΐα δεν υπάρχει καμία ψυχιατρική κάλυψη.
Η υπεύθυνη της κινητής μονάδας του «Αγίου Ανδρέα» ψυχίατρος Παναγιώτα Γούλα έκρουσε τον κώδωνα λέγοντας πως θα πρέπει η μονάδα να παραμείνει ανοικτή διότι σε 1,5 μήνα κινδυνεύει να κλείσει και να σταματήσει η λειτουργία της εξαιτίας της λήξης της διάρκειας του προγράμματος ΕΣΠΑ (με την κ. Μαστοράκου να διαβεβαιώνει ότι θα εξασφαλιστεί η λειτουργία της μονάδας). Υπογράμμισε πως θα έπρεπε να λειτουργούν τρεις μονάδες και συμβάλλουν στην αποφυγή νοσηλειών στηρίζοντας τους πάσχοντες στα σπίτια τους. Απηύθυνε έκκληση για να παραμείνει ζωντανή η κινητή μονάδα και να στελεχωθεί με περισσότερο προσωπικό.
«Κάνουμε μεγάλο αγώνα γιατί οι ελλείψεις είναι σημαντικές» ανέφερε η Επιμελήτρια Ά στην Παιδοψυχιατρική του Καραμανδανείου, Ευθυμία Δεληγιάννη σημειώνοντας ότι υπάρχει αλματώδης αύξηση των αναγκών της κοινωνίας σε παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες και απουσία κάλυψης από την ΠΦΥ. Ανέφερε ότι έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες από την 6η ΥΠΕ για την λειτουργία της παιδοψυχιατρικής του Καραμανδανείου που αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, καθώς λειτουργεί σε κτήριο που δεν βοηθάει στην περίθαλψη, ωστόσο «με τα δεδομένα που έχουμε είναι σημαντικό να υπάρχει ένας διαχωρισμός των περιστατικών ως προς τη σοβαρότητά τους».
«Στα άτομα που βρίσκονται στο ράντζο της Ψυχιατρικής δεν γίνεται να τους καταπατάμε την αξιοπρέπειά τους» ανέφερε η Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία- ΣΟΨΥ Πάτρας, Χριστίνα Μπίκου, τονίζοντας ότι τα στοιχεία της μελέτης τρομάζουν καθώς αποτυπώνουν την κατάσταση στην Αχαΐα χωρίς μάλιστα να επεκτείνονται σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.
H Παναγιώτα Γεωργοπούλου από το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων «Καλλίπολις» υπογράμμισε την υποστελέχωση σε επιστημονικό προσωπικό και ανέλυσε το έργο που υλοποιείται στην προσπάθεια πρόληψης του πολυπαραγοντικού φαινομένου της χρήσεως ουσιών κυρίως σε νέους και εφήβους.
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Φωτόπουλος, Πρόεδρος Δομής Ψυχικής Υγείας «Σθένος», ο οποίος ανέφερε πως η Πάτρα διεκδικεί το αυτονόητο για κάλυψη των αναγκών των ατόμων με ψυχική υγεία. «Η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων είναι επιβεβλημένη για την ανακούφιση των οικογενειών των ψυχικά πασχόντων» κατέληξε.