Tα καυτά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που έγινε παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και του υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη . Ειδικότερα αναλύθηκαν ζητήματα που αφορούν στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, το ξεπάγωμα των προσλήψεων στους δήμους καθώς και η σύνταξη του νέου Ενιαίου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης.
Κατά την έναρξη της συζήτησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι οικονομικά και θεσμικά.
Συνολικά 6 εκατομμύρια ευρώ για τέλος ταφής
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, που παρέστη στη συνεδρίαση, μιλώντας στον «Σ.Ε.» τόνισε ότι: « Mεταφέραμε με έντονο τρόπο τον προβληματισμό μας. Έγινε κατανοητό το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των Δήμων, όμως ουσιαστικά δεν μας δόθηκε κάποια απάντηση. Θα πρέπει να γίνει συνάντηση της ΚΕΔΕ, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Οικονομικών για το πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό θα αποτυπωθεί εάν υπάρχουν περιθώρια για να μας δοθούν χρήματα. Ούτε την προηγούμενη χρονιά λάβαμε κάποια σημαντική ενίσχυση. Λάβετε για παράδειγμα υπόψη σας ότι είναι ηλιγγιώδες ποσό και πρέπει να πληρωθεί αναδρομικά για τρία χρόνια για το τέλος ταφής απορριμάτων που επιβλήθηκε. Η Πάτρα πρέπει να πληρώσει 6 εκατομμύρια!». Ο κ. Πελετίδης σημειώνει επίσης ότι αυξήθηκε η μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων κατά 10%, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για αύξηση των συγκεκριμένων κονδυλίων προς τους Δήμους. «Δημιουργήθηκαν υποχρεώσεις χωρίς μας δοθούν επιπρόσθετοι πόροι», τονίζει ο κ. Πελετίδης.
Σε σχέση με τα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη και χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα (όπως για παράδειγμα η Μαιζώνος) εξηγεί: «Βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο καθώς το ένα πρόγραμμα τελειώνει και το άλλο αρχίζει και δεν υπάρχει ροή χρημάτων για πολλούς λόγους. Αυτό έχει συνέπειες, διότι οι εργολάβοι δεν παίρνουν τα χρήματα στην ώρα τους και κάνουν στάση εργασιών και τα έργα πηγαίνουν πίσω. Εγώ έθεσα αυτό το ζήτημα και ζήτησα να δουν λύσεις». Ο ίδιος πάντως δεν εμφανίζεται αισιόδοξος για την αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης στο ζήτημα των χρηματοδοτήσεων. Για παράδειγμα, το επόμενο διάστημα ξεκινάει το σχολικό έτος και ακόμη δεν έχουν δοθεί χρήματα για τις καθαρίστριες και την ενίσχυση των σχολικών μονάδων.
Οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν
Σε ότι αφορά στα οικονομικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου σημείωσε ότι μπορεί να γίνεται λόγος πως οι δήμοι έχουν στη διάθεσή τους πολλούς πόρους από πάσης φύσεως προγράμματα για εκτέλεση έργων, ωστόσο υπογράμμισε ότι είναι πολλοί οι δήμοι που προσφεύγουν στη λύση των προκαταβολών, ενώ άλλοι έχουν ήδη «κοκκινίσει» λόγω του οικονομικά δυσβάστακτου τέλους ταφής απορριμμάτων, του αυξημένου μισθολογικού κόστους των υπαλλήλων, μετά τις αυξήσεις που ορθά δόθηκαν, αλλά και εξαιτίας του ενεργειακού κόστους. Οι δήμοι δηλαδή δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές τους ανάγκες.
Αναφερόμενος στην επιβάρυνση των δήμων λόγω του ενεργειακού κόστους ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι οι δήμοι έλαβαν 238 εκ. το 2022 για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, ενώ το 2023 και το 2024 δεν έλαβαν καμία επιπλέον επιχορήγηση, μολονότι δεν υπήρξε καμία αποκλιμάκωση στις τιμές σε ΔΕΗ, φυσικό αέριο, καύσιμα κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος αναφέρθηκε στο θέμα των προσλήψεων σημειώνοντας ότι εκτός από τα μέτρα για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης θα πριμοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό η εντοπιότητα για προσλήψεις σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.
Σε ότι αφορά στα οικονομικά ο κ. Λιβάνιος είπε ότι θα γίνει σύντομα τριμερής συνάντηση του υπουργείου Εσωτερικών, της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να συζητηθούν τα πραγματικά νούμερα για τα οικονομικά των δήμων.
Επίσης ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι το υπουργείο ετοιμάζει διορθωτική νομοθετική ρύθμιση για τα τραπεζοκαθίσματα καθώς και για το τέλος παρεπιδημούντων.
Τέλος ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την έναρξη της συζήτησης για τη σύνταξη του νέου Ενιαίου Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ότι σύντομα θα ξεκινήσει η λειτουργία ομάδας εργασίας στο υπουργείο η οποία θα αναλάβει την ομογενοποίηση των προτάσεων, ενώ θα συσταθεί Επιτροπή Κώδικα στην οποία θα συμμετέχει η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ και το ΣτΕ. Επίσης δεσμεύτηκε ότι το βασικό πλαίσιο του νέου Κώδικα θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, ενώ στόχος είναι η ψήφισή του να γίνει στις αρχές του 2025.
Τέλος ταφής και ανακύκλωση
Κατά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μ. Γραφάκος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Ευ. Καραμίτζιος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) Μ. Οικονομάκης και ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Ραζής, για θέματα που αφορούν στην ανακύκλωση.
Κατά την έναρξη της συζήτησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου υπογράμμισε ότι παρότι οι δήμοι καταβάλλουν το τέλος ταφής απορριμμάτων, τα χρήματα αυτά δεν επιστρέφονται στους δήμους, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για την προώθηση της ανακύκλωσης.
Ο κ. Γραφάκος παραδέχτηκε ότι η ανακύκλωση τα τελευταία χρόνια είναι σε στάσιμη κατάσταση, λέγοντας ότι «έχουμε ευθύνη και εμείς» και ότι «δεν πάει άλλο» η κατάσταση αυτή.