Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, μετά από σχετική ενημέρωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), ο Φάρος του Κάστρου Αντιρρίου συμπεριλαμβάνεται στους 18 φάρους της χώρας, που την Κυριακή 18 Αυγούστου θα είναι ανοικτοί για το κοινό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά από ενέργειες του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Ναυπακτίας και σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, η Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού θα διαθέσει για τη συγκεκριμένη ημέρα τον αρχικελευστή Μαρίνο Μιλούλη από τις 10:00′ έως τις 15:00′ και από τις 18:00′ έως τις 20:00′, προκειμένου να ενημερώσει τους επισκέπτες για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας (με αφετηρία τον Φάρο του Αντιρρίου), την αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του δικτύου.
Λίγα λόγια για τον Φάρο του Αντιρρίου
Ο Φάρος του Αντιρρίου πρωτολειτούργησε το 1880 ενώ κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1950 επαναλειτούργησε ως αυτόματος πυρσός ασετιλίνης και το 1999 μετετράπη σε ηλιακό. Βρίσκεται στο φρούριο της άκρης του Αντιρρίου και πρόκειται για έναν κυκλικό πύργο ύψους 9,2 μέτρων, με εστιακό ύψος 15 μέτρων, που διαθέτει και οικία φαροφυλάκων. Η πρόσβαση στο Φάρο γίνεται από τη στεριά.
Ενε υπέροχο video για το Φάρο του Αντιρρίου
ΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΑΡΟΙ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Την Κυριακή 18 Αυγούστου 2024, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, θα δοθεί η δυνατότητα επίσκεψης στο κοινό εκτός απο το Φάρο Αντιρρίου και στους ακόλουθους φάρους:
- Μεγάλο Έμβολο – Θεσσαλονίκη (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
- Ακρωτήρι – Θήρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)
- Αρκίτσα – Φθιώτιδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
- Μουδάρι – Κύθηρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)
- Γουρούνι – Σκόπελος (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
- Κερί – Ζάκυνθος (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
- Κρανάη – Γύθειο (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
- Μελαγκάβι – Λουτράκι (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
- Πλάκα – Λήμνος (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)
- Κόρακα – Πάρος (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)
- Αλεξανδρούπολη – Αλεξανδρούπολη (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)
- Ταίναρο – Λακωνία (Πρόσβαση στον πύργο: Μόνο στον περιβάλλοντα χώρο)
- Κακή Κεφαλή – Χαλκίδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
- Βασιλίνα – Εύβοια (Πρόσβαση στον πύργο: ΟΧΙ)
- Δουκάτο – Λευκάδα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
- Κατάκολο – Ηλεία (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
- Δρέπανο – Πάτρα (Πρόσβαση στον πύργο: ΝΑΙ)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΑΡΩΝ
Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων εορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου. Αυτή η ημέρα τιμά τους φάρους και τους φαροφύλακες, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συνεισφορά τους στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την προστασία των ναυτικών.
Οι φάροι υπήρξαν ζωτικής σημασίας για αιώνες, βοηθώντας τα πλοία να πλοηγούνται με ασφάλεια και αποφεύγοντας τα επικίνδυνα βράχια και τις ακτές. Η ημέρα αυτή προσφέρει μια ευκαιρία στο κοινό να επισκεφθεί φάρους, να μάθει για την ιστορία τους και τη λειτουργία τους, και να τιμήσει το έργο των ανθρώπων που φροντίζουν και συντηρούν αυτές τις σημαντικές δομές.
Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων είναι μια γιορτή που προωθείται από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Ναυτιλιακών Σημάτων και Φάρων (IALA), και πολλές χώρες διοργανώνουν εκδηλώσεις, ξεναγήσεις, και άλλες δραστηριότητες για να γιορτάσουν αυτή την ημέρα.