Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024, διοργανώνει εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Ίχνη ελληνικής και λατινικής γραφής σε εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών», την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 11:00-13:00.
Η δράση απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά από Δ΄ Δημοτικού και άνω και περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:
- Παρουσίαση εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών που περιέχουν ελληνικές ή λατινικές επιγραφές (επιτύμβιες στήλες, λυχνάρια, ψηφιδωτά). Το θέμα καλύπτει πτυχές τόσο της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας (εγχαράξεις σε επιτύμβιες στήλες, λυχνάρια, οστέινα αντικείμενα κ.ά) όσο και της άυλης (χρήση αρχαίας ελληνικής και λατινικής γλώσσας) που απηχούν το γεγονός ότι δύο πολιτισμοί (ελληνικός και ρωμαϊκός) έχουν ποικιλοτρόπως συνδεθεί στο πέρασμα του χρόνου και οι δεσμοί αυτοί αποτυπώνονται σε κοινές αξίες, πρακτικές και επιτεύγματα, πολλά από τα οποία διασώζονται μέχρι σήμερα.
- Κατά τη διάρκεια της δράσης οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν πέντε αντίγραφα αρχαιολογικών αντικειμένων με χαράγματα, που προέρχονται από τη μουσειοσκευή του έργου της Πράξης «Θ-ink: το γκράφιτι ως ιστορική μαρτυρία και ως φθορά στα αρχαία μνημεία» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση ΕΣΠΑ 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΚΤ). Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει αναφορά στο γκράφιτι ως ιστορική μαρτυρία.
- Προβολή ταινίας μικρού μήκους (διάρκεια 20 λεπτά), που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου της Πράξης«Θ-ink: το γκράφιτι ως ιστορική μαρτυρία και ως φθορά στα αρχαία μνημεία» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση ΕΣΠΑ 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΚΤ). Τίτλος ταινίας: α) «Αρχαίο γκράφιτι: Μα υπάρχει κάτι τέτοιο»; ή β) «Σκέψου πριν βάλεις το μελάνι σου!». Η ταινία που θα επιλεγεί να παρουσιαστεί εξαρτάται από την ηλικιακή ομάδα των συμμετεχόντων.
- Εργαστήριο γραφής και ζωγραφικής κατά τη διάρκεια του οποίου θα δοθεί στους μαθητές μία φωτοτυπία με το όνομά τους στη μυκηναϊκή και αρχαϊκή γραφή και θα τους ζητηθεί να το αντιγράψουν και να το ζωγραφίσουν.
Η υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος είναι η κα Λίλα Κουτσουμπελίτη (αρχαιολόγος).
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ.: 2613-616.177 (ώρες 09:00-15:00 – θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας).
Έκθεση τριών επαναπατρισθέντων αρχαιοτήτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, παρουσιάζουν έως τις 22 Δεκεμβρίου 2024 στον χώρο υποδοχής του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, τρία (3) αρχαία έργα, που επαναπατρίσθηκαν στις 22 Ιανουαρίου 2024 από το Μουσείο M.C. Carlos του Πανεπιστημίου Emory, με έδρα την Ατλάντα των ΗΠΑ. Τα τρία αρχαία αντικείμενα που είχαν αγοραστεί από το Μουσείο M.C. Carlos το 2002 και 2003, είχαν ένα κοινό στοιχείο: προέρχονταν από λαθρανασκαφές στην Ελλάδα τις δεκαετίες του 1980 και 1990 και η αλυσίδα της διακίνησής τους τα είχε οδηγήσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πρόκειται για τις εξής αρχαιότητες: 1. Πήλινη μινωϊκή λάρνακα με γραπτή παράσταση ψαριών (μέσα 14ου αι. π.Χ.), 2. Μαρμάρινη καθιστή ανδρική μορφή από αττικό επιτύμβιο ναΐσκο (350-325 π.Χ.) και 3. Μαρμάρινο αγαλμάτιο Αρτέμιδος που στηρίζεται σε κορμό δέντρου (β’ μισό 2ου αι. π.Χ.).
Οι συγκεκριμένες αρχαιότητες εκτίθενται στον ίδιο ακριβώς χώρο με την περιοδεύουσα φωτογραφική έκθεση που φέρει τον τίτλο: «Κλεμμένο παρελθόν – Χαμένο μέλλον», που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών από τις 20 Ιουνίου 2024.
Με την συνύπαρξη των δύο εκθέσεων, δηλαδή της φωτογραφικής αλλά και των επαναπατρισθέντων πρωτότυπων αρχαιοτήτων δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα σχετικά με την καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, αλλά και την ανάδειξη των κοινών προσπαθειών για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς σε κρατικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Η είσοδος στη συγκεκριμένη έκθεση είναι ελεύθερη, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών (Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών 38-40).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ.: 2613-616.177.