Μεγάλες είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αρκεί να δοθούν κίνητρα από την πολιτεία με χρηματοδοτικά εργαλεία που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους καθώς βρίσκονται σε δυσμενή θέση λόγω έλλειψης ρευστότητας, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Νομού Αχαΐας (Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α.), το βράδυ του Σαββάτου, στο πλαίσιο του 27ου Forum Ανάπτυξης, που διοργάνωσε η εφημερίδα «Σ.E.».
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α., μέλος Δ.Σ. ΓΣΕΒΕΕ και αντιπρόεδρος «Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών Νόμου Αχαΐας (ΒΑΤΤ)» Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο οποίος περιέγραψε τη δεινή θέση που βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά τα απανωτά πλήγματα, λόγω της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής, που έχουν ως συνέπεια τη συρρίκνωση πολλών κλάδων ενώ η μείωση της κατανάλωσης λόγω του περιορισμένου εισοδήματος νοικοκυριών έχει σημαντικό αντίκτυπο όχι μόνο στην κατανάλωση αλλά και στην παραγωγή.
«Σε μια περίοδο με γεωπολιτικά προβλήματα με υψηλό πληθωρισμό και με αυξημένο ενεργειακό κόστος, η επιβίωση των ΜμΕ συνδέεται άρρηκτα με τη χρηματοδότηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα που αυτές παράγουν» ανέφερε, εστιάζοντας στη δυσκολία ανάληψης επενδυτικών πρωτοβουλιών και τη δυσκολία υιοθέτησης τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων, γεγονός που αποτελεί από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάσχεσης της περαιτέρω ανάπτυξής τους.
«Το 75% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξαιρείται από τις επιδοτήσεις, σε μια εποχή που η ρευστότητα είναι στα τάρταρα. Από το Ταμείο Ανθεκτικότητας δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ», ανέφερε ο Δημήτρης Βαργιάμης, Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας (ΟΒΥΕ), την ώρα που όπως είπε το επίπεδο ψηφιακής και πράσινης μετάβασης παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, όπως καταγράφεται από πλήθος μελετών και το ΙΜΕ –ΓΣΕΒΕΕ.
«Η ευρύτερη ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και οι τιμές πρώτων υλών δεν ευνοούν με τη σειρά τους την ανάγκη πραγματοποίησης επενδύσεων» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως είναι ανάγκη οι ΜμΕ να ακολουθήσουν την πράσινη ανάπτυξη, γεγονός που προϋποθέτει ένα νέο υποστηρικτικό πλαίσιο για αυτές, με πακέτο δράσεων και μέτρων ψηφιακής καινοτομίας και πράσινης οικονομίας.
Ο Θανάσης Γιανναδάκης, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Ενεργειακός Σύμβουλος Επιχειρήσεων παρουσίασε πως μέσα από την συνεργατικότητα διαφορετικών επιχειρήσεων και μέσα από μια ενεργειακή κοινότητα (φέροντας ως παράδειγμα ένα βουλκανιζατέρ, έναν φούρνο και μια πιτσαρία) μπορεί να εξασφαλιστεί εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Εστίασε στα οφέλη μιας ενεργειακής κοινότητας, η οποία απαιτεί τοποθέτηση έξυπνων μετρητών, ενεργειακό έλεγχο εγκαταστάσεων, μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, αγορά γης, αγορά Φ/Β και μπαταρίας, τονίζοντας πως «η εμπέδωση συστημάτων συνεργατικής οικονομίας συμβάλλει στην ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων».
Ο Ιωάννης Διδάχος, Α’ Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισκευαστών Ε.Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ., Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Ι.Κ.Τ.Ε.Ο., Αντιπρόεδρος Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α., Μέλος Δ.Σ. Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Πρόεδρος των Ι.Κ.Τ.Ε.Ο. Γλαύκου, Ταμίας Συλλόγου Μηχανικών Αυτοκινήτων Νομού Αχαΐας, επεσήμανε πως «οι ΜμΕ είναι πιο ευάλωτες στις δύο μεγάλες κοσμογονικές αλλαγές που ζούμε, την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, γιατί δεν έχουν τους πόρους και την τεχνογνωσία».
«Η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση δεν είναι απλά προκλήσεις. Είναι η πύλη για ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που θα είναι πιο δίκαιο, πιο βιώσιμο και καινοτόμο. Οι ΜμΕ με την ευελιξία και την επινοητικότητά τους μπορούν να ηγηθούν αυτής της αλλαγής. Μαζί μπορούμε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες και να δημιουργήσουμε μια οικονομία που θα λειτουργεί προς όφελος όλων», κατέληξε.
Ο Αλέξης Πλέσσιας, Προϊστάμενος ΙΜΕ / ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ Παράρτημα Δυτικής Ελλάδας εστίασε στον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο. «Με τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία καθίσταται επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν και να αξιοποιήσουν τη δύναμή της για να παραμείνουν ανταγωνιστικές στη σημερινή ταχύτατα μεταβαλλόμενη αγορά», ανέφερε.
Χαρακτήρισε εργαλείο επιβίωσης για τις ΜμΕ την ΤΝ, καθώς – όπως είπε- «με την αξιοποίησή της οι ΜμΕ θα μπορούν να βελτιώσουν τη ροή εργασιών τους, να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον ολοένα πιο σύνθετο και απαιτητικό ψηφιακό τοπίο».