Αφιερωμένη σε πρωτοπόρους ελαιοπαραγωγούς που με μεράκι, όραμα και τόλμη μέσα σε αιωνόβιους ελαιώνες αξιοποιούν ανεκμετάλλευτο φυσικό θησαυρό, και γίνονται παραδείγματα για μίμηση, ήταν η εκδήλωση του Συλλόγου Κερκυραίων Πάτρας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 27ου Forum Ανάπτυξης.
Στη διάρκειά της παρουσίασαν τις προσωπικές εμπειρίες τους και κατέθεσαν τις καλές πρακτικές τους αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ένας ελαιοπαραγωγός και δη τυποποιητής.
Η Sandra Specker και ο σύζυγός της Άγγελος Ανδριώτης είναι ελαιοπαραγωγοί, Τυποποιητές Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου, Ποικιλίας Λιανολιάς από την Κέρκυρα.
Ο κ. Ανδριώτης μίλησε για το «Olithea Μονοποικιλιακό Λιανολιάς Κέρκυρας» το οποίο παράγει και τυποποιεί. Όπως είπε το λάδι Olithea ότι έχει λάβει 24 διεθνή βραβεία, εξάγεται σε 17 χώρες και ήδη από τον Σεπτέμβριο είναι προπωλημένο το 30% της παραγωγής της επόμενης σεζόν. Ο ίδιος ήταν εργαζόμενος στον τομέα του τουρισμού, βρέθηκε στην Ελβετία ως ερωτικός μετανάστης και κάποια στιγμή αποφάσισαν μαζί με τη Sandra να γίνoυν ελαιοπαραγωγοί στην Κέρκυρα. Τόνισε ότι σήμερα το νησί έχει περίπου 4 εκ ελαιόδεντρα και παραγωγικά είναι μόνο το 30% εξ αυτών.
«Είμαστε κατ’ επιλογήν αγρότες, κάνουμε αυτό που αγαπάμε και είμαστε ευτυχισμένοι μ αυτό και γι’ αυτό έχουμε και την ανάλογη επιτυχία» είπε και υπογράμμισε τη σημασία των συνεργειών.
Ο Κωνσταντίνος Λιανός, ελαιοπαραγωγός, τυποποιητής Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου «Λιανός» αγουρέλαιου & Βιολογικού εξαιρετικά παρθένου από ημιορεινές ελιές στους πρόποδες του Παναχαϊκού στην περιοχή της Αιγιάλειας μίλησε για τη δική του εμπειρία και τις «Τέσσερις γενιές στο χώρο του ελαιολάδου». Η παράδοση της οικογένειάς του, τόνισε, ξεκίνησε το 1890. Το 2002 ανέλαβε το οικογενειακό ελαιοτριβείο, το οποίο εκσυγχρόνισε με νέα μηχανήματα και το μετέφερε σε σύγχρονες εγκαταστάσεις εκτός του χωριού των Καμαρών.
Το 2007 έκανε ένα βήμα ακόμα με τη δημιουργία τυποποιητηρίου. Έκτοτε συνεχώς εξελίσσεται στο κομμάτι της τυποποίησης ενώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διαρκή επιμόρφωση γύρω από το προϊόν αλλά και γύρω από την ορθή πρακτική της καλλιέργειας. Παράλληλα στον χώρο τους πραγματοποιούν ενημερωτικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας. Το λάδι «LIANOS» εξάγεται από την Αμερική μέχρι την Αυστραλία Ανέφερε επίσης ότι ξεκίνησαν μια προσπάθεια με το Πανεπιστήμιο Πατρών ώστε να υπάρξει μελέτη για την ποικιλία της κουτσουρελιάς.
Ο Νίκος Πολυζώης, Ελαιοπαραγωγός, με ιδιόκτητο ελαιοτριβείο, Τυποποιητής Εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου Ποικιλιών Κορωνιάς και Κουτσουρελιάς (Ματαράγκα Κάτω Αχαΐας) μίλησε με θέμα: «Οι πατρογονικοί ελαιώνες-Ο εκσυγχρονισμός του ιδιόκτητου ελαιοτριβείου-Η ριζωμένη στο DNA αγάπη για το ελαιόλαδο, το όραμα και οι δυσκολίες που προσγειώνουν και απογοητεύουν».
Είμαι ένας μικρός ελαιοπαραγωγός αλλά το μεράκι μου είναι πιο μεγάλο από τις ποσότητες του ελαιολάδου και των δέντρων. Η επωνυμία του λαδιού του είναι Εvlaveia «γιατί μαζεύεται με ευλάβεια».
Το 2015 άνοιξε το δικό του ελαιοτριβείο στο Ματαράγκα στο σπίτι του και «είναι το μοναδικό ελαιοτριβείο με επαγγελματικά πρότυπα για ίδία χρήση». Το λάδι του έχει εξαχθεί σε Κίνα και Γερμανία.
Παράλληλα ανέφερε ότι διαπιστώνει έλλειμα συνεργασίας: Καθένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα γιατί είναι και το θέμα του κόστους. Και δεν μπορεί να συναγωνιστεί ένα μπουκάλι το χύμα ελαιόλαδο σε άποψη χρημάτων και πωλήσεων».
Η Αννίτα Ζάχου, Εμπειρογνώμων δοκιμάστρια παρθένων ελαιόλαδων και Σύμβουλος ανέλυσε το Θέμα: «Ποιότητα ελαιόλαδου, μοντέλο ελαιοτουρισμού». Ζει στη Μύκονο από επιλογή. Στα τέλη του 2018 ίδρυσε τη Mykonos Olive Oil Tasting, μια εκπαιδευτική και συμβουλευτική εταιρεία με έδρα το νησί της Μυκόνου η οποία παρέχει σεμινάρια, εργαστήρια και webinars για τη Γευσιγνωσία και τη Γαστρονομία του Ελαιόλαδου, τη Μεσογειακή Διατροφή, την Ολιστική Υγεία, Ομορφιά και Ευεξία. «Εάν θέλουμε να αλλάξουμε το μέλλον του ελαιολάδου όχι μόνο στη χώρα μας αλλά παγκοσμίως, πρέπει να επικεντρωθούμε στην εκπαίδευση» τόνισε.
Ο Dr Βασίλης Δημόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΙ Πελοποννήσου, Διευθυντής Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας Μίλησε με θέμα: «Γενετικός πλούτος – Τοπικές ποικιλίες με εξαιρετικά γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά». Όπως είπε το Εργαστήριο ιδρύθηκε το 2014 και παρέχει ακαδημαϊκή εκπαίδευση σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών ενώ διαθέτει και πρόγραμμα διά βίου μάθησης.