Tην ανάγκη μετάβασης σε μια νέα χρηματοοικονομική κουλτούρα, τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις, επισήμαναν οι ομιλητές της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ελεύθερου Βήματος από την Οργανωτική Επιτροπή του Forum Ανάπτυξης και την συγγραφέα του βιβλίου «Επένδυσε για να μην τελειώσουν ποτέ τα όνειρα» Πελαγία Δημητρακοπούλου. Μέσα από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις υπογραμμίστηκαν τα οφέλη από την αλλαγή της νοοτροπία.
«Η λέξη επένδυση πρέπει να πάψει να αποτελεί ταμπού» είπε χαρακτηριστικά η κα Δημητρακοπούλου και ανέφερε χρήσιμες συμβουλές για το πώς πρέπει να γίνει μια επένδυση, παρουσιάζοντας παραδείγματα προς αποφυγήν από την περίοδο του 1999 στο χρηματιστήριο.
Ο Γεώργιος Παππάς, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου B/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Οικονομικού Επιμελητηρίου για ένταξη μαθήματος Οικονομίας στην Α΄ Λυκείου, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο του 2025.
Τόνισε δε, επικαλούμενος έρευνα που έγινε για λογαριασμό του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ότι οι περισσότεροι μικροί επιχειρηματίες σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησής τους γνωρίζουν το επιχειρηματικό δάνειο, τη χρηματοδοτική μίσθωση και τις πιο κλασικές μεθόδους χρηματοδότησης, αλλά αγνοούν την ύπαρξη εναλλακτικών πηγών, όπως η «χρηματοδότηση από το πλήθος» και οι «Επιχειρηματικοί Άγγελοι».
Ο Αριστείδης Βάβαλης, Σύμβουλος Επενδύσεων ΒΕΤΑ έκανε λόγο για ξεπερασμένη και χρηματοοικονομική κουλτούρα, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. «Πόσες επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί και εκμεταλλευτεί το βασικό ρόλο του χρηματιστηρίου που είναι η εξεύρεση κεφαλαίων από την αγορά; Για να το δούμε σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μόλις 2-3 εταιρείες είναι εισηγμένες από τα παλιά χρόνια του χρηματιστηρίου, με συνολική κεφαλαιοποίηση κοντά στα 26 εκ. ευρώ σε συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κοντά στα 100 δισ. Απορώ γιατί τόσες νέες και δυναμικές επιχειρήσεις της περιοχής δεν εκμεταλλεύτηκαν την ευελιξία της εναλλακτικής αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών για να αντλήσουν κεφάλαια σε μια περίοδο που η ανάγκη για ρευστότητα είναι πολύ έντονη, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου ο τραπεζικός δανεισμός αδυνατεί σε μεγάλο βαθμό να τις ενισχύσει».
Ως προς τα νοικοκυριά και τους ιδιώτες επισήμανε ότι «το 87% της περιουσίας των Ελλήνων είναι τα ακίνητα, σχεδόν 10% οι καταθέσεις και οι επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα με δυσκολία φτάνουν το 3%. Δηλαδή το 97% της περιουσίας των Ελλήνων βρίσκεται σε assets που στις περισσότερες περιπτώσεις αποφέρουν μηδενικό εισόδημα στους κατόχους τους».
Ο Θεμιστοκλής Ρέσσος, Υπεύθυνος χρηματιστηριακών Συναλλαγών της Optima Bank εκτίμησε ότι «για τον οικονομικό αναλφαβητισμό μας δεν φταίμε εξ ολοκλήρου μόνο εμείς. Συνήθως είναι άθροισμα πολλών παραγόντων, όπως είναι το κράτος ή ο χρηματοπιστωτικός τομέας που δεν παρέχει πολλές φορές τις σωστές ειδήσεις, είμαστε κι εμείς που δεν θέλουμε να μάθουμε, να ενημερωθούμε».
Τόνισε επίσης ότι «αφού γίνει μέσω μαζικού τρόπου μια πρώτη ενημέρωση για απλού τύπου επενδύσεις, στη συνέχεια μπορεί να γίνεται πιο εξειδικευμένα μέσω διαφόρων φορέων, όπως των Επιμελητηρίων, της Περιφέρειας και κυρίως φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα και όλα αυτά να επικοινωνούνται καταλλήλως για να υπάρχει προσέλευση και μετά ο επενδυτής να περάσει σε μας, σε πιο εξειδικευμένους ανθρώπους».
Η Πελαγία Δημητρακοπούλου παρουσιάζοντας το όφελος από μια νέα κουλτούρα επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε έναν ρεαλιστικό τρόπο διαχείρισης των χρημάτων μας με αποτέλεσμα τη μείωση του στρες και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής μας που θα μας οδηγήσει σε σωστές ενέργειες».
Στον χαιρετισμό της η Βασιλική Λαζαράκου, Διδάκτωρ Νομικής, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Management Board) της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) είπε ότι πέρυσι αντλήθηκαν από το ελληνικό χρηματιστήριο περίπου 2,7 δις, ποσό υπερδιαπλάσιο του 2022 κι ανέφερε πως υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια υποστήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της επόμενης μέρας και η Κεφαλαιαγορά μπορεί να αποτελέσει τρόπο χρηματοδότησης.