Πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2024 η όμορφη εκδήλωση «Coding & Connecting CEID 1984-2024». Η ημερίδα φιλοξένησε αποφοίτους του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πλήροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών της χρονιάς εισαγωγής (1984), ακαδημαϊκούς και σημερινούς φοιτητές, προάγοντας τη διασύνδεση και την ανταλλαγή εμπειριών.
Η εκδήλωση, η οποία ήταν παράλληλα μια επανασύνδεση των αποφοίτων του 1984 μετά από 40 χρόνια, έγινε στο νέο κτίριο του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής. Περιλάμβανε μια σειρά από δραστηριότητες, συζητήσεις και ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες και επαγγελματίες του κλάδου, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους και σημαίνοντες ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Πατρών που δίδαξαν τότε στο Τμήμα.
Η πρώτη ενότητα της εκδήλωσης, με τίτλο «Το CEID από τότε έως σήμερα», περιλάμβανε χαιρετισμούς από τον εκπρόσωπο της Οργανωτικής Επιτροπής του Reunion Δημήτρη Διακοδημητρίου, από τον Πρόεδρο του Τμήματος καθηγητή Χρήστο Κακλαμάνη καθώς και από τον Πρύτανη της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστο Μπούρα.
Στα διαφορετικά panels συμμετείχαν σημαίνοντες ακαδημαϊκοί και επιτυχημένοι τεχνοκράτες που μοιράστηκαν στοιχεία που τους οδήγησαν σε επαγγελματική ανέλιξη καθώς και τις εμπειρίες τους, με αναφορές στην ολιστική ανάπτυξη του Τμήματος και τις προκλήσεις του κλάδου.
Στο panel που αφορούσε στην Ακαδημαϊκή καριέρα εισηγητές ήταν οι Βασίλης Πολυμένης – Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λεμεσού. Παναγιώτης Ροντογιάννης – Καθηγητής Τομέα Θεωρητικής Πληροφορικής, Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ, Ελένη Στρούλια – Vice Dean, Faculty of Science, Professor, Computing Science , UNIVERSITY OF ALBERTA, College of Natural and Applied Sciences. Πάνος Φιτσιλής – Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου «Διοικητικών Ψηφιακών και Εκπαιδευτικών Ικανοτήτων» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το panel με τίτλο «Η Πρόκληση της Ομάδας», περιλάμβανε ομιλίες από διακεκριμένα στελέχη του χώρου της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, μίλησε ο Άρης Βαγγελάτος από το ΙΤΥΕ Διόφαντος, ο Γιάννης Γαβιώτης – Policy Officer, for digital education – European Commission, Luxembourg και ο Διαμαντής Κωτούλας – MSc, MBA, PhD, Ergatikat SA, Senior Telecom Engineer, η Ρετζίνα Μούρτου – Head of Unit “Skills and Innovation”, European Education and Culture Executive Agency, European Commission, Brussels και ο Δημήτρης Κονετάς καθηγητής και συντονιστής σχολικών προγραμμάτων στην Ήπειρο.
Η τρίτη ενότητα προσέφερε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ενημερωθούν και να αλληλοεπιδράσουν με καταξιωμένους επιχειρηματίες για τις προκλήσεις του επιχειρείν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετείχαν οι Νίκος Γκλιάτης – CEO, GDS ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΕ, Πρόεδρος ΚΝΧ ΕΛΛΑΔΟΣ, Παντελής Λάμπρου – CEO, P&I, Products & Investments, Business Management Consulting, Χρήστος Σταμέλος– Chief Technology Officer, PIPA LLC , Davis CA, USA και Αποστόλης Χατζημανικάτης – Διευθύνων Σύμβουλος, Neurocom SA, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο το πως η τεχνολογία και η καινοτομία επηρεάζουν τις επιχειρηματικές στρατηγικές και τον κόσμο των start-ups.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση όπου φοιτητές και απόφοιτοι του CEID είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν, να μοιραστούν εμπειρίες και να καταθέσουν τις απόψεις τους για τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της πληροφορικής και των ηλεκτρονικών υπολογιστών και πως αυτές μπορούν να ενισχύσουν τεχνολογικά και οικονομικά τη χώρα.
Ακολούθησε ξενάγηση στις νέες εγκαταστάσεις του Τμήματος, όπου σημερινοί φοιτητές του CEID παρουσίασαν τις σύγχρονες αίθουσες και τα εξελιγμένα εργαστήρια.
Η ημερίδα αυτή αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των παλαιών και νέων αποφοίτων του CEID, επιβεβαιώνοντας την αδιάλειπτη και συνεχώς εξελισσόμενη πορεία του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής αλλά και την επίδρασή του στον τομέα της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην συνάντηση αυτή, συμμετείχαν πλέον των 75 απόφοιτων με έτος εισαγωγής 1984, οι οποίοι αποτελούν μία από τις χρονιές εισαγωγής στην πρώτη πανελλαδικά Πανεπιστημιακή Σχολή Πληροφορικής στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτο είναι εισηγητές ταξίδεψαν ειδικά για το γεγονός από το εξωτερικό (ενδεικτικά ΗΠΑ, Καναδά, Βέλγιο), και άλλοι επικοινώνησαν συμβάλλοντας στην επιτυχή διοργάνωση από όλο τον κόσμο (ενδεικτικά πέρα από τις προαναφερθείσες Σουηδία, Hong Kong, Παλαιστίνη) αποδεικνύοντας τιμώντας έτσι την δυναμική του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία καθηγητών, κάποιοι εκ των ιδρυτών της σχολής, ομότιμοι καθηγητές πλέον, ιδιαίτερα διακριμένων στον ελληνικό και διεθνή χώρο των πανεπιστημίων που μετέβησαν στην Πάτρα ειδικά για την εκδήλωση και συγκεκριμένα (αλφαβητικά) οι Γιώργος Αλεξίου, Σέργιος Θεοδωρίδης, Νίκος Κανελλόπουλος, Γιώργος Παυλίδης, Θανάσης Τσακαλίδης και Θανάσης Χατζηλάκος.
Κοινό συμπέρασμα όλων ήταν ότι είναι αναγκαία η ενδυνάμωση της επικοινωνίας και τη αλληλεπίδρασης ανάμεσα το Πανεπιστήμιο και την αγορά εργασίας, των φοιτητών και των αποφοίτων σε κοινές δράσεις τόσο επιστημονικού όσο και επαγγελματικού χαρακτήρα.