Ως κατεπείγον στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, ήρθε από την «Λαϊκή Συσπείρωση» και το θέμα που αφορά τις οφειλές δημοτών στους Δήμους και το αίτημα της Δημοτικής Αρχής, να γίνει νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα διαγραφής χρεών προς τους Δήμους από τα Δημοτικά Συμβούλια, για τους φτωχούς, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια ανέργους.
Εισηγητής ήταν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος ανέφερε τα εξής:
«Η Κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων –ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α.-, με μια σειρά νόμων και εγκυκλίων για την επίτευξη της «εισπραξιμότητας» των Δήμων, προχώρησαν σε διαδοχικές τροποποιήσεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου, που παρέχουν και στους Δήμους τα ίδια «εργαλεία» που έχουν οι τράπεζες και τα «κοράκια» των funds για τους οφειλέτες: κατασχέσεις λογαριασμών, δέσμευση ΑΦΜ, πλειστηριασμοί α’ κατοικίας ή άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι νόμοι 4978/2023, 5027/2023 και 5142/2024, σύμφωνα με τους οποίους, οι υπάλληλοι των Οικονομικών Υπηρεσιών των Δήμων, υποχρεούνται να υλοποιούν «αμελητί» την αντιλαϊκή πολιτική, βεβαιώνοντας και εισπράττοντας χρέη και να λογοδοτούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Απειλούνται δε, με πειθαρχικές ποινές και καταλογισμό, για τυχόν παραλείψεις στην υλοποίηση των εντολών. Επίσης, με το Ν. 5143/2024, έχει δημιουργηθεί άλλη μία «εισπρακτική εταιρεία» κατά του λαού και είναι η Εφορία, που με αναγκαστικά μέτρα, μέχρι πλειστηριασμών, θα εισπράττει για λογαριασμό των Δήμων, παρακρατώντας 5% από τις εισπράξεις αυτές.
Για τους μεγαλοοφειλέτες, άνω των 50.000€, η Υπηρεσία μας έχει προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με μικρά όμως αποτελέσματα. Οι μεγάλοι οφειλέτες αξιοποιούν νόμους και δικαστικές αποφάσεις, προχωρούν σε πτωχεύσεις, σε κλείσιμο των Ανώνυμων Εταιρειών τους, όπως η αθηναϊκή διαφημιστική εταιρεία, Sil Kair Α.Ε. που χρωστάει πάνω από 22.000.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να ξεγλιστρούν. Να θυμίσουμε ότι με νόμο, έχουν δοθεί απαλλαγές στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, αποσυνδέοντας τα έσοδα από τη φορολογία που πρέπει να πληρώσουν και αντικαθιστώντας τη με ένα μικρό παράβολο. Γνωστές είναι επίσης, οι απαλλαγές που απολαμβάνουν οι διάφοροι επενδυτές σε αεροδρόμια και λιμάνια, για τα δημοτικά τέλη και φόρους προς τους Δήμους.
Να θυμίσουμε ότι το ίδιο το κράτος χρωστά κάθε χρόνο 6 δις ευρώ και πλέον στους Δήμους όλης της χώρας και δεν παίρνει κανένα μέτρο ρύθμισης των παρακρατηθέντων πόρων.
Έτσι, αυτοί που καλούνται να πληρώσουν τις οφειλές τους είναι τα πλατιά λαϊκά στρώματα, των οποίων τα έσοδα έχουν μειωθεί δραματικά. Χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τη διατροφή τους, το νερό, ζουν με επιδόματα, ΚΕΑ. Ο Δήμος Πατρέων, από το 2015, για την ανακούφισή τους, πήρε σειρά μέτρων απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη, παροχής νερού, εξασφάλισης διατροφής. Εξαντλούμε, επίσης, τα μέτρα συμβιβαστικών επιτροπών.
Σήμερα, οφείλουμε να διεκδικήσουμε από την Κυβέρνηση, να προχωρήσει σε τροπολογία στο Ν. 3463/2006, που θα λέει τα παρακάτω:
«Α. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η διαγραφή κάθε είδους χρεών, βεβαιωθέντων ή μη, προς τους Δήμους, ολόκληρων ή εν μέρει, για τους φτωχούς, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια ανέργους, όπως η ιδιότητα των ανωτέρω οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία και για περίπτωση που αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία, που προήλθε ανεξάρτητα από δική τους υπαιτιότητα. Με την ίδια απόφαση μπορεί να τίθενται και τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω διαγραφής χρεών ή μείωσης ή δοσοποίησής τους.
Β. Οι ΔΕΥΑ και τα ΝΠΔΔ των Δήμων, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους, μπορούν να αποφασίζουν κατά αντιστοιχία και με τα ίδια κριτήρια, μετά από αίτηση των χρηστών τους. Οι ΔΕΥΑ μπορούν επίσης να θεσπίζουν διαγραφή χρεών, ολοκληρωτικά ή εν μέρει, καθώς και τη δοσοποίησή τους για επαγγελματίες και αγρότες, που αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία, που προήλθε από γεγονότα ανεξάρτητα από δική τους υπαιτιότητα και των οποίων το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12 χιλιάδες (12.000) ευρώ. Με την ίδια απόφαση τίθενται τα εισοδηματικά και άλλα κοινωνικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω διαγραφής χρεών ή μείωσης ή δοσοποίησής τους.
Γ. Με την ψήφιση της παρούσας τροπολογίας και εφεξής, παύει η πειθαρχική δίωξη και ο καταλογισμός των αρμόδιων υπαλλήλων δημοσίων υπολόγων των Δήμων, όπως αυτοί ορίζονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και τη σχετική νομοθεσία, για μη εφαρμογή των υποχρεωτικών αναγκαστικών μέτρων, για οφειλές που σύμφωνα με τα παραπάνω, αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο τη διαγραφή τους».