Η τεχνολογία κάνει θαύματα προφανώς και ανάλογα την εποχή και τις εξελίξεις της η ανθρωπότητα γεύεται τους καλούς καρπούς της. Κάθε φορά όμως κάπου ναμεσα στα τεχνολογικά επιτεύγματα κρέμεται και από ένας «απαγορευμένος καρπός». Αφορά τη χρήση της εκάστοτε ανακάλυψης για λόγους αλλότριους και ενάντια στο κοινό συμφέρον.
Η ιστορία βρίθει σχετικώνπαραδειγμάτων.
Η επιδημία του κορωνοϊού επιτάχυνε αφάνταστα τις προκλήσεις για έναν νέο πειρασμό. Την εξ αποστάσεως ικανοποίησε πλείστων όσων αναγκών υλικών και άυλων.
Σε αυτές περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση. Πολλά τα καλά στο σχετικό πάντρεμα τεχνολογίας και εκπαίδευσης. Πολλές όμως και οι παγίδες.
Ο πανεπιστημιακός χώρος ενδείκνυται ως ένα πεδίο όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις είχαν και έχουν πάντα χώρο εφαρμογής και αξιοποίησης χωρίς προκαταλήψεις.
Σωστά επομένως έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια υποδομές για εξ αποστάσεως εκπαιδευτικές λειτουργίες. Αποκορύφωμά τους το ΕΑΠ. Που δικαιολογημένα περηφανεύεται ότι αυτούς τους τελευταίους μήνες της καραντίνας προσέφερε τεχνογνωσία και εμπειρία στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων για της ανάγκες της εξ αποστάσεως λειτουργίας όσων πανεπιστημιακών ή άλλων δομών δεν είχαν τις κατάλληλες υποδομές.
Άλλο όμως έκτακτες ανάγκες και άλλο μονιμοποίηση κάποιων λειτουργιών στη θέση πραγματικά αναντικατάστατων φυσικών σχέσεων εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων είτε μέσω της διδασκαλίας είτε της εργαστηριακής εξάσκησης.
Η πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών μόνο για εξ αποστάσεως εξετάσεις τους εαρινού εξαμήνου έδωσε την αφορμή να προβληθεί η «μεγάλη εικόνα» των επιπτώσεων της εξ αποστάσεως λειτουργίας στο Πανεπιστήμιο.
Σε αυτήν την εικόνα δίνουν έντονο χρωματισμό οι ελλοχεύοντες κίνδυνοι της κατάρριψης του αδιάβλητου των εξετάσεων από εκπαιδευτικής πλευράς με ολέθριες περαιτέρω εξελίξεις. Επιπλέον γίνονται φανεροί (;) και οι κίνδυνοι για την ευρύτερη κοινωνία, πέραν της πανεπιστημιακής, από την μονιμοποίηση εξ αποστάσεως λειτουργιών και εκεί που δεν χρειάζονται και είναι αντιεκπαιδευτικοί. Πλην όμως εξυπηρετούν πολυποίκιλα συμφέροντα.
Τους κινδύνους που είναι παρόντες δεν τους έχει ακόμη αντιληφθεί η τοπική κοινωνία. Θα είχε ήδη «επαναστατήσει».
Χαιρόμαστε που, με λεπτές διαφορές βέβαια μεταξύ τους, τους έχουν αντιληφθεί βασικοί υποψήφιοι για την διεκδίκηση της διοίκησης του Πανεπιστημίου στις προσεχείς πρυτανικές εκλογές, (που απάντησαν σε σχετικό ερώτημα στην εντυπη έκδοση του «Σ.Ε»- εικόνα) . Το ζητούμενο όμως είναι να γίνουν πράξη όσα λένε και από την επόμενη διοίκηση.
Από τη δική μας πλευρά θα φωτίζουμε διαρκώς αυτό το θέμα, εκτιμώντας ότι ο κορωνοϊ’ος, που θα είναι κοντά μας για πολύ καιρό, θα δίνει «πάτημα» στους καιροφυλακτούντες…
«ΑΠΟΨΕΙΣ» -ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΣΕΙΡΗΣΕΩΝ (12/6)