Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Από τις καλές χρονιές είναι η φετινή για την παραγωγή κερασιού στην Πάτρα, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ενδείξεις. Υπάρχει ποιότητα καρπού και καλή ποσότητα που γεννά υψηλές προσδοκίες ως προς την φετινή παραγωγή.
Όπως τονίζει ο Κωσταντίνος Ρήγας, Αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Άνω Καστριτσίου «οι αναφορές που φθάνουν σε εμάς κάνουν λόγο για μια ποιοτική χρονιά. Ίσως από τις καλύτερες της τελευταίας τετραετίας από άποψη ποιότητας».
Αντίστοιχα ο κ. Λάμπης Χρυσικόπουλος, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Καστριτσίου, αναφέρει στον ΣΕ ότι «φέτος ήταν καλή η χρονιά. Στις τιμές πώλησης παρουσιάζεται πίεση γιατί είναι ένα προϊόν που σιγά-σιγά αρχίζει και φθίνει. Αρχικά η πώληση ξεκίνησε στα 3 ευρώ το κιλό και τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή μειώθηκε στο 1,5 ευρώ, για τον παραγωγό στο χωράφι. Ένα διαχρονικό πρόβλημα που έχει ανακύψει είναι ότι δεν υπάρχει ανανέωση της καλλιέργειας. Τα δέντρα γερνάνε και δεν γίνεται αναφύτευση και αυτό μας προβληματίζει. Το κεράσει ήταν ένα προϊόν παραδοσιακό του Καστριτσίου μαζί με το κρεμμύδι και αρχίζει σιγά-σιγά και μειώνεται η παραγωγή. Πέρυσι ήταν μια κακή χρονιά και για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάστηκε εισαγωγή κερασιού από τη Μακεδονία».
Το Καστρίτσι είναι εκείνη η περιοχή που είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή κερασιού στα βάθη των αιώνων, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν.
Το κεράσι ακολουθούσε μια φθίνουσα πορεία την τελευταία δεκαετία και εκείνο που παρατηρείται είναι ότι παραγωγή κερασιού στην περιοχή έχει μειωθεί χρόνο με το χρόνο εντυπωσιακά. Ο λόγος είναι ότι χρειάζεται αναφύτευση δέντρων, πολλά από τα οποία είναι γερασμένα.
Ο Αλέξανδρος Παναγόπουλος,(ΦΩΤΟ) πρώην πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Καστριτσίου και ιστορικός, με πλήθος δημοσιεύσεων, επισημαίνει ότι ο ίδιος είχε κάνει προτάσεις στο τοπικό συμβούλιο για την αναβάθμιση του Καστριτσίου και είχε ζητήσει από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε αναφύτευση των κερασιών για να διασωθεί ο παραγωγικός χαρακτήρας της περιοχής. Ειδικότερα, είχε ζητήσει τη φύτευση καινούργιων δενδρυλλίων όμως με σωστό γεωπονικά τρόπο. Και αυτό γιατί όταν ξεραθεί μια κερασιά στη θέση της δεν φυτεύεις το ίδιο δέντρο, αλλά μια βυσσινιά.
«Δεν φυτεύεις στο ίδιο σημείο το αντίστοιχο δέντρο αλλά διαφορετικό. Η κερασιά για να αναπτυχθεί χρειάζεται παρθένο έδαφος που να μην είχε γίνει καλλιέργεια άλλου φυτού. Στην περιοχή της δική μας είχα ζητήσει να φυτευτούν καινούργια δενδρύλλια όμως μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί η πρότασή μου υπόψη και δεν έχει υπάρξει αναφύτευση. Υπόψιν ότι δεν πρέπει να γίνει στο χωράφι που ήταν οι παλιές» αναφέρει στον Σ.Ε, ο κ. Παναγόπουλος.
Πολύ γνωστή περιοχή καλλιέργειας κερασιού στο Καστρίτσι είναι η περιοχή «Ισώματα», που για να πάει κανείς θα πρέπει να ακολουθήσει τη διαδρομή για το συνοικισμό «Αγίας Βαρβάρας» στην είσοδο του Καστριτσίου. Μια πανέμορφη περιοχή, σε υψόμετρο 670 μέτρων, απ΄ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα του τοπίου, αφού ουσιαστικά αποτελεί ένα οροπέδιο και ένα χώρο τέλειο για την καλλιέργεια κερασιών, όλα αυτά τα χρόνια. Η περιοχή υδροδοτείται όμως η έκταση είναι μοιρασμένη σε μικρότερες ιδιοκτησίες, καθώς διαθέτουν περιουσία διάφορες οικογένειες της περιοχής. Πλέον σιγά-σιγά οι καλλιεργητές αποφεύγουν να παράγουν κεράσια και στρέφονται στην παραγωγή λαδιού, κρεμμυδιού και οπωροκηπευτικών, καθώς βλέπουν τις παλιές κερασιές να μαραζώνουν. Ελάχιστοι ήταν οι παραγωγοί εκείνοι που από μόνοι τους έσπευσαν να κάνουν δενδροφύτευση.
Κάθε χρόνο στο Καστρίτσι διοργανώνεται η γνωστή γιορτή του κερασιού, όμως φέτος για πρώτη φορά δεν θα γίνει λόγω των συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας αλλά και της έλλειψης ενδιαφέροντος. Ήταν μια γιορτή ορόσημο για την περιοχή που συγκέντρωνε εκατοντάδες επισκέπτες και είχε αναβιώσει μετά από πολλά χρόνια αδράνειας.
Το κεράσι από ιατρική άποψη
Ως προς το είδος του κερασιού, εκείνο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι οτι μετακαλείται το ενδιαφέρον προς το συγκεκριμένο προϊόν επειδή έχουν γίνει γνωστά και τα οφέλη του. Δεν θεωρούνται μόνο γευστικά φρούτα αλλά και ένας διατροφικός θησαυρός.
Πολλές βιταμίνες της οικογένειας Β και η βιταμίνη C, αποτελούν δομικά στοιχεία των κερασιών, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης φολικό οξύ, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Τέλος, τα κεράσια περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και πρωτεϊνών, ενώ η χρωστική ουσία ανθοκυάνη, που χαρίζει το κόκκινο χρώμα στα κεράσια είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Δείτε μερικά από τα σχετικά άγνωστα οφέλη των κερασιών στην υγεία μας.
Καταπολεμούν τις ημικρανίες
Είναι από τα φρούτα που καταπολεμούν τις ημικρανίες και προστατεύουν τον εγκέφαλο. Χάρη στην ανθοκυανίνη και τα βιοφλαβονοειδή που βρίσκουμε στα κεράσια (ουσίες που λειτουργούν παρόμοια με την ασπιρίνη) τα συγκεκριμένα φρούτα όχι μόνο καταπολεμούν τον πονοκέφαλο, αλλά χαρακτηρίζονται ως η «τροφή του εγκεφάλου», καθώς προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου και δρουν κατά της απώλειας μνήμης και του Alzheimer.
Βοηθούν σε σοβαρές ασθένειες
Τα κεράσια, όπως και τα μούρα, αποτελούν μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών… ικανή να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου ή την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί τα κύτταρα, από τις ελεύθερες ρίζες! Πιο συγκεκριμένα, περιέχουν μεγάλη ποσότητα “Queritrin”, ενός φλαβονοειδούς με αντικαρκινικές «ικανότητες». Ταυτόχρονα, περιέχουν βιταμίνη Α που καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα στα όργανα και τους αδένες του σώματος.
Καταπολεμούν τον πόνο μετά τη γυμναστική
Εάν νιώθετε πόνο στους μύες και τα πόδια μετά από τη σκληρή προπόνηση… πείτε «ναι» σε ένα μπολ με κεράσια! Πρόκειται για έναν υγιή τρόπο για να μειωθεί η φλεγμονή των μυών και των αρθρώσεων και να αποκατασταθούν οι μυϊκές «βλάβες». Χαρακτηριστική είναι η έρευνα πάνω σε μια ομάδα μαραθωνοδρόμων, που έπινε χυμό κεράσι δυο φορές την ημέρα για μια εβδομάδα, που υποστηρίζει ότι οι μυϊκοί πόνοι των αθλητών μειώθηκαν σε αισθητό σημείο μετά τον αγώνα.
Μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan διαπίστωσαν ότι τα κεράσια κάνουν «καλό» στην καρδιά και βοηθούν τον ασθενή, ακόμα και εάν παίρνει ήδη φάρμακα! Πιστεύουν ότι οι ανθοκυανίνες, οι χρωστικές ουσίες που χαρίζουν το βυσσινί χρώμα στα κεράσια, μπορούν να ενεργοποιήσουν το PPAR στους ιστούς του σώματος, στοιχείου που ρυθμίζει το λίπος και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από το να μειωθούν οι πιθανότητες για υψηλή χοληστερόλη και διαβήτη.
Αποτελούν το «όπλο» κατά της αρτηριακής πίεσης
Τα κεράσια θεωρούνται μια εξαιρετική πηγή καλίου, ουσίες που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ παράλληλα, κρατούν σε ισορροπία το νάτριο του σώματος, αποτρέποντας την εμφάνιση υπέρτασης. Ένα φλιτζάνι κεράσια προσφέρει την ίδια ποσότητα καλίου με μια μπανάνα, με τη διαφορά ότι τα τελευταία είναι γεμάτα με β-καροτένιο (βιταμίνη Α). Στην πραγματικότητα περιέχει 19 φορές περισσότερο β-καροτένιο από τα βατόμουρα και τις φράουλες. Ταυτόχρονα, περιέχουν: βιταμίνη C και E, μαγνήσιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες.
Ανακουφίζουν φυσικά την αρθρίτιδα
Είτε σε χυμό, είτε σε μορφή φρούτου, τα κεράσια αποδείχθηκαν ότι μειώνουν τον πόνο της αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας. Μια μελέτη από το USDA διαπίστωσε ότι το ουρικό οξύ μπορεί να μειωθεί έως και κατά 15% μετά την κατανάλωση δυο φλιτζανιών με κεράσια μέσα στην ημέρα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία του φρούτου δρουν ανακουφιστικά απέναντι στους ρευματικούς πόνους.