Με αφορμή το e-Forum Ενέργειας η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Χριστίνα Αλεξοπούλου δήλωσε στο symboulos.gr
Είναι γνωστό, πως προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι δυναμικός υπέρμαχος της πράσινης ενεργειακής ανάπτυξης. Το δηλώνει σε κάθε ευκαιρία, το κάνει πράξη με τα έργα του. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση, ευρωπαϊκά κεφάλαια θα οδεύσουν στη Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία για τη μετάβασή τους στη μετά-λιγνίτη εποχή και πολλά άλλα που πρόκειται να γίνουν. Η Δυτική Ελλάδα δεν θα μπορούσε ασφαλώς να μείνει απλός θεατής.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον τελευταίο χρόνο σχεδιάζει συστηματικά έργα βιώσιμης ανάπτυξης, μικρής ή μεγάλης κλίμακας. Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή ο Περιφερειάρχης, ανακοίνωσε ότι θα δημοσιευθεί πρόσκληση εντός του Αυγούστου, για ένταξη στο τρέχον ΕΣΠΑ, έργων κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου, γεγονός που έγινε δεκτό με ιδιαίτερη ικανοποίηση, αφού τα οφέλη από τη χρήση του θα είναι πολλά για όλους.
Η Πάτρα ωστόσο, λόγω της θέσης της, μπορεί να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη της χώρας. Καθώς αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου, από και προς την Ιταλία, μπορεί να μετατραπεί σε κομβικό σημείο για την ενέργεια. Το πλεονέκτημα αυτό αξιοποιεί η πρόσφατη υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ-ΟΛΠΑ, με στόχο τη μελέτη κατασκευής εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας ΥΦΑ στο λιμάνι της Πάτρας, για ναυτιλιακή χρήση και την προοπτική μετατροπής τους σε LNG Bunkering, με εμβέλεια δράσης σε Ιόνιο και Αδριατική. Αντίστοιχες προσδοκίες για την περιοχή δημιουργούνται τόσο από τις συνεχιζόμενες έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, όσο και από τη διέλευση του αγωγού East Med από την Πελοπόννησο, όταν αυτός κατασκευαστεί.
Γίνεται λοιπόν προφανές, πως η Δυτική Ελλάδα αποτελεί βασικό παίκτη στην ενεργειακή σκακιέρα και όχι ουραγό. Στην προσπάθεια αυτή, δεν περισσεύει κανείς. Οι αγκυλώσεις των προηγούμενων χρόνων, οι ιδεοληπτικές νοοτροπίες και οι εκ του ασφαλούς μεγαλοστομίες, δεν βοηθούν κανέναν. Απεναντίας, αποτελούν τροχοπέδη στη ενεργειακή ανάπτυξη της περιοχής, από την οποία μόνο ωφέλειες αναμένονται.