Με αφορμή το e-Forum Ενέργειας ο πρώην πρωθυπουργός & Βουλευτής Αχαϊας του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Α. Παπανδρέου δήλωσε στο symboulos.gr
Η συζήτηση για τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, καθώς ο οι εξελίξεις διεθνώς, προμηνύουν ταχύτερη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Ιδιαίτερα όταν η συζήτηση αφορά τη Δυτική Ελλάδα. Την Αχαΐα. Περιοχές που βιώνουν την υστέρηση και τις παλινωδίες σε υποδομές, ενεργειακές και συγκοινωνιακές και σε δίκτυα. Που βιώνουν εξαγγελίες, αλλά όχι και την υλοποίηση έργων. Και μάλιστα, σε μια εποχή, που χρειάζονται αποφάσεις με ταχύτητα, ασφάλεια, αλλά και διαφάνεια.
Αλλά επίκαιρη και γιατί αφορά την ανάγκη για μια νέα πολιτική, που θα θέτει ως προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προώθηση πολιτικών αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.
Γιατί ανάπτυξη δεν σημαίνει απλώς οικονομική μεγέθυνση. Ανάπτυξη, σημαίνει όραμα για τη χώρα που θέλουμε. Απαιτεί μια διαρκή διαβούλευση, για τις υποδομές, την παιδεία, την ποιότητα ζωής, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δουλειά και την υγειονομική περίθαλψη για όλους. Ανάπτυξη, είναι εντέλει το αποτέλεσμα μιας γενικότερης προσπάθειας όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που οδηγεί στη συλλογική ευημερία
Επίκαιρη όμως, όπως και το «e-Forum Ενέργειας» που συνδιοργανώνεται από την εφημερίδα σας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Τμήμα Δυτικής Ελλάδος, γιατί διεξάγεται με τη χρήση διαδικτυακών εφαρμογών, επαναφέροντας την αναγκαιότητα για μια νέα συζήτηση, αυτή της ένταξης της χώρας μας στη νέα ψηφιακή εποχή.
Απαραίτητη, γιατί υπάρχει η απαίτηση, πόσο μάλλον στην εποχή της πανδημίας του covid 19, για τη δημιουργία ενός νέου σχεδίου για τη χώρα. Ενός νέου σχεδίου για την περιοχή.
Που θα λάβει υπόψη του τις διεθνείς εξελίξεις.
Σε αυτό το πλαίσιο σημαντικό είναι το γεγονός, ότι η ΕΕ, με το πακέτο στήριξης που ανακοινώθηκε και αναμένεται να επικυρωθεί από το Συμβούλιο, έδειξε ένα πρόσωπο που δεν εξέφρασε επαρκώς στην προσφυγική και στην οικονομική κρίση, πριν από δέκα χρόνια.
Είναι ένα πολύ θετικό βήμα προς μια πιο ισχυρή, αλλά και πιο αλληλέγγυα Ευρώπη.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που μας δίνει μια ευκαιρία, εφόσον ληφθεί η απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να αλλάξουμε πολλές στρεβλές αντιλήψεις και πρακτικές – και στη χώρα μας, με στόχο ένα νέο, πράσινοπαραγωγικό μοντέλο, αρκεί να υπάρξει διαφάνεια στη διαχείριση αυτών των πόρων.
Αναγκαιότητα για το σκοπό αυτό, να υπάρξει ευρύτερη συνεργασία και συναίνεση, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του νέου μοντέλου ανάπτυξης, διότι δεν μπορεί τέτοιας κλίμακας αλλαγές να αποτελέσουν αντικείμενο μόνο μιας κυβέρνησης – και γνωρίζω τι σημαίνει να είναι κανείς κυβέρνηση -, εάν δεν διαμορφωθούν ευρύτερες συναινέσεις και αν δεν κινητοποιηθούν ευρύτερες παραγωγικές, κοινωνικές, πολιτιστικές δυνάμεις της χώρας.
Αν δεν πορευτούμε έτσι, θα χάσουμε την πολύ σημαντική ευκαιρία, που μας δίνεται σήμερα με αυτό το πακέτο, εφόσον βέβαια, εγκριθεί τελικά.
Γιατί η διαβούλευση, η συμμετοχή, οι συνθέσεις με τον πολίτη ενεργό και υπεύθυνο αποτελούν αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και των μεγάλων προκλήσεων, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ανθρωπότητα.
Σε ότι αφορά στη νέα αναπτυξιακή πορεία, η επιβολή εκ των άνω, έχει ίσως βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα με μακροπρόθεσμα όμως εμπόδια και αρνητικές επιπτώσεις.
Οδηγεί τελικά σε αδιέξοδα.
Η προοδευτική παράταξη ήταν αυτή που έθεσε στο δημόσιο διάλογο την αναγκαιότητα συζήτησης για την κλιματική κρίση, για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης πράσινο και βιώσιμο.
Η κυβέρνηση της περιόδου 2009 – 2011, ήταν αυτή που προώθησε σύγχρονες πολιτικές για την εισαγωγή των ΑΠΕ, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης με την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών.
Αλλά και με ουσιαστικές παρεμβάσεις την εποχή της κρίσης για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Και τη δημιουργία του (πράσινου – κοινωνικού) ταμείου για τις επόμενες γενιές, από την ορθολογική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.
Θέτοντας στο επίκεντρο τη συζήτηση για την εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης, των έξυπνων ενεργειακών δικτύων.
Την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση.
Θέτοντας το πλαίσιο για την ορθολογική και δίκαιη Αξιοποίηση των Εθνικών Πόρων.
Ανοίγοντας το διάλογο για τη δίκαιη Μετάβαση και την Ενεργειακή Δημοκρατία.
Ενεργειακή Δημοκρατία, σημαίνει και εμβάθυνση της δημοκρατίας. Γιατί δίνεται η δυνατότητα μιας ουσιώδους πολιτικής επιλογής: να μπορεί ο πολίτης, η κοινωνία των πολιτών, η αυτοδιοίκηση, οι φορείς των εργαζομένων, των αγροτών, να γίνουν οι ίδιοι παραγωγοί ενέργειας. Δηλαδή, να μην καταστεί αυτή η μετάβαση μεταφορά εξουσίας στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, αλλά να αποτελέσει αυτή η μετάβαση πραγματική ενδυνάμωση του πολίτη. Είναι άλλο πράγμα να αναλάβουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις τις επενδύσεις και την εκμετάλλευση της αιολικής της ηλιακής ή της γεωθερμικής ενέργειας και άλλο να μπορεί ο κάθε πολίτης ή δημότης να είναι μέτοχος, εταίρος στην αξιοποίηση αυτής της νέας ενεργειακής πραγματικότητας.
Σήμερα, χρειάζεται και νέο όραμα.
Για το σχεδιασμό νέων πολιτικών και τη βέλτιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ.
Με ιεραρχημένες παρεμβάσεις. Με διαφάνεια στη διάθεση των πόρων.
Και με γνώμονα την συμμετοχική δημοκρατία. Που θα κάνει τον πολίτη αρωγό, συνυπεύθυνο, συνδιαχειριστή, αλλά και με προσωπικό οικονομικό όφελος από αυτήν την μετάβαση.
Υπάρχουν καινοτόμες ενεργειακές παρεμβάσεις που θα αναδείξουν τις δυνατότητες από τη συνεχή ένταξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και που θα δώσουν μια νέα ώθηση στην οικονομία μας, που αυτήν τη στιγμή δοκιμάζεται από τις συνέπειες της πανδημίας. Νέα ώθηση και νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας.
Με σχεδιασμό υποδομών αλλά και τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις από το ΥΠΟΜΕΔΙ που θα προσφέρουν επιτέλους τη δυνατότητα εισαγωγής και στην περιοχή, εναλλακτικών πηγών, όπως το Φυσικό Αέριο, αλλά και τη δυνατότητα επέκτασης των δικτύων σε όλη την έκτασή της.
Πολιτικών, με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο. Που θα σέβονται και θα προστατεύουν τη δημόσια υγεία, που τόσο συνδεδεμένη με το περιβάλλον είναι σήμερα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως διαπιστώνεται ότι, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η αλλαζονική πολιτική της μαζικής βιομηχανικής παραγωγής κρεάτος, είναι ο βασικός λόγος εκδήλωσης των ζωονόσων. Το 70% πια των ασθενειών που χτυπούν σήμερα την ανθρωπότητα είναι από ζωονόσους.
Παράλληλα η κοινωνική πολιτική πρέπει να συνδεθεί με την πράσινη οικονομική ανάπτυξη. Πολιτικές που καθώς εφαρμόζονται θα πρέπει να συνοδευτούν από παρεμβάσεις που θα οδηγούν στην άρση των ανισοτήτων για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής. Δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, «πράσινες» θέσειςεργασίας. Καινοτόμες.
Σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Από τον πρωτογενή τομέα μέχρι και τις υπηρεσίες.
Με συνέργειες μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των ερευνητικών κέντρων και των επιχειρήσεων.
Συνέργειες που θα συνεισφέρουν και στην εξωστρέφεια της περιοχής.
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον νέες καινοτόμες επιχειρήσεις στην περιοχή που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας. Όπως και σε άλλους τομείς. Δίνοντας ελπίδα σε όλους μας να συνεχίζουμε τον αγώνα για μια άλλη Ελλάδα.
Θα μπορούσα να φανταστώ παρεμβάσεις ανανεώσιμων και ήπιων μορφών ενέργειας αλλά και εξοικονόμησης στους χώρους των λιμένων της περιοχής, συστήματα τροφοδοσίας για ηλεκτροκίνηση πλοίων και οχημάτων, έξυπνα ηλεκτρικά μικροδίκτυα που θα συνδυάζουν παραγωγή ενέργειας και από μικρούς ΥΗΣ, αξιοποιώντας βέλτιστα τους διαθέσιμους υδάτινους πόρους. Που θα συνεισφέρουν στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και για τις απομακρυσμένες γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες.
Παρεμβάσεις, που στο σχεδιασμό τους θα συνεισφέρουν επιστήμονες από την περιοχή μας.
Αναφέρθηκα ήδη στην ανάγκη διαλόγου και συναινέσεων. Για τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, των αυτοδιοικητικών θεσμών αλλά και των λοιπών φορέων της περιοχής στη διαμόρφωση πολιτικών που θα περιορίσουν τις επιπτώσεις, θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή αλλά και θα προσδιορίσουν τις νέες κατευθύνσεις βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.
Είναι στο χέρι μας η νέα κρίση να γίνει μια ευκαιρία για τη χώρα.
Από τη μεριά μου, θα συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού βιώσιμου μοντέλου για την περιοχή. Σε συνέργεια με το σύνολο των φορέων.