Με ηλεκτρονική ψηφοφορία πραγματοποιούνται την Τρίτη 21 Ιουλίου οι Πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Περισσότερα απο 700 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών καλούντια να εκλέξουν τη νέα πρυτανική αρχή. Αν κανείς από τους υποψήφιους συνδυασμούς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία ή σε περίπτωση ισοψηφίας, η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί, στις 22 Ιουλίου μεταξύ πρώτου και δεύτερου υποψήφιου. (Ολόκληρη η σχετική εγκύκλιος για την εκλογική διαδικασία εδω ). Οι πέντε υποψήφιοι με αρκετες δημόσιες παρεμβάσεις του και μεσω του Πανεπιστημιακού Βήματος έχουν καταθέσει τις προτάσεις και τις απόψεις τους και το εκλεκτορικό σώμα καλείται πλέον να κανει την τελική του επιλογή.
Μεσω του «Συμβούλου Επιχειρήσεων» και του symboulos.gr οι υποψήφιοι την προηγούμενη περίοδο είχαν την ευκαιρία να διευκρινίσουν τη θέση τους για θέματα υψηλής προτεραιότητας και επικαιρότητας για το μέλλον του Πανεπιστημίου.
Σημαντική ήταν και η παρουσία και των πέντε υποψηφίων στο debate για την «Ενέργεια και Πανεπιστήμιο» στο e-Forum Ενέργειας 2020 του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων» όπου με αφορμή το τεράστια προοπτική που ανοίγεται και για την πανεπιστημικά εκπαίδευση και έρευνα απο τις εξελίξεις στα ενεργειακά πεδία βρήκαν την ευκαιρία να αναδείξουν σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις τους για το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου
Και οι πέντε υποψήφιοι Πρυτάνεις κατέθεσαν το όραμά τους για το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος, τις προτάσεις τους για την παρέμβαση της ακαδημαϊκής κοινότητας στο ενεργειακό πεδίο, για το πρόγραμμα των υδρογονανθράκων και την έλευση του αγωγού του φυσικού αερίου, για τη διασύνδεση έρευνας με την πόλη αλλά και για τον τρόπο οι ίδιοι θεωρούν ότι θα πρέπει να καθοδηγηθεί το Πανεπιστήμιο. Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο εκδότης του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων» Παναγιώτης Γιαλένιος, ο οποίος κάλεσε τους υποψηφίους Πρυτάνεις ενόψει και των πρυτανικών εκλογών της Τρίτης (21/7) να παρουσιάσουν τις βασικές αρχές που διέπουν το σχήμα τους για την ανάπτυξη του ακαδημαϊκού ιδρύματος, τις προτάσεις τους για όλα τα ενεργειακά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας αλλά και το όραμά τους για το Πανεπιστήμιο της επόμενης 4ετίας. Οι απαντήσεις που έδωσαν συνοψίζονται ως εξής (αλφαβητικά):
Αναστάσιος Αθανασόπουλος : Πυλώνας μας η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών
«Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον ρόλο της ενέργειας στην εκπαιδευτική, ερευνητική και αναπτυξιακή προοπτική του Πανεπιστημίου και γι’ αυτό πρέπει να στραφούμε στην πράσινη ενέργεια που θα σέβεται το περιβάλλον και το μέλλον μας. Βασικός μας πυλώνας είναι να αξιοποιήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Για τη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή θα πρέπει να καταγράψουμε τα προβλήματα, να στραφούμε στην έρευνα με ερωτήματα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με καινοτόμες ιδέες για να αποκτήσουμε υπεραξία δίνοντας λύσεις σε ζητήματα ενέργειας.
- Η μείωση της κατανάλωσης στο ακαδημαϊκό ίδρυμα είναι επιβεβλημένη δείχνοντας σεβασμό στο περιβάλλον και επενδύοντας στο μέλλον. Έχει γίνει προσπάθεια για να αντικατασταθούν οι λαμπτήρες όμως υπάρχουν και προβλήματα, όπως φωτοβολταϊκά σε κτίρια που δεν είναι σε λειτουργία, κτίρια που δεν έχουν ψύξη και θέρμανση, κ.ά. Έχουμε ιδέες στο θέμα της ενέργειας, για μας το ζητούμενο είναι να κάνουμε πιο γρήγορα βήματα και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός Φωτοβολταϊκού Πάρκου για να καλύψει τις ενεργειεακές ανάγκες του Ιδρύματος και να προκύψουν έσοδα, που θα τα επενδύσουμε στην έρευνα και την εκπαίδευση δίνοντας προοπτικές για το μέλλον.
- Όσον αφορά στο κτιριακό ζήτημα του Πανεπιστημίου, θεωρώ ότι χρειάζεται συστηματική συντήρηση βάσει προγράμματος, να εκπονηθεί οικονομικοτεχνική μελέτη γιατί υπάρχουν τμήματα σε απαράδεκτες συνθήκες και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, υπάρχουν νέα κτίρια που παραδόθηκαν αλλά έχουν μεγάλα προβλήματα με υδρομονώσεις, γι’ αυτό απαιτείται αυστηρότητα στην επίβλεψη κατασκευής νέων κτιρίων ώστε να μην χρειάζονται άμεσες επιδιορθώσεις. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί και ο περιβάλλον χώρος ώστε να μετατραπεί σε κόσμημα, σε βόρειο μέγα πάρκο της Πάτρας, γεγονός που απαιτεί συστηματικό προγραμματισμό. Έχουν γίνει βήματα για την κτιριακή αναβάθμιση, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα.
- Το Πανεπιστήμιο ως επιστημονικός φορέας πρέπει να συνεργαστεί στενά με την Περιφέρεια διεκδικώντας οικονομική συμμετοχή στην ανάπτυξη, αλλά και με το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας. Για να υπάρξει ανάπτυξη, χρειαζόμαστε εργαλεία όπως η έλευση του Φυσικού Αερίου που έχει καθυστερήσει και για το οποίο πρέπει σθεναρά να αγωνιστούμε, αλλά και να ασχοληθούμε με την επιστημονική τεκμηρίωση στα περιβαλλοντικά προβλήματα π.χ. υδρογονάνθρακες για μην υπάρχουν αμφισβητήσεις. Ο πλούτος του ιδρύματος είναι οι άνθρωποί του, έχουμε σημαντικούς ερευνητές και εργαστήρια ενώ με τη βοήθεια των φοιτητών μπορούμε να προσφέρουμε πολλά στην ανάπτυξη της περιοχής μας.
- Έχουμε όραμα για το Πανεπιστήμιο, πιστεύουμε ακράδαντα στην θεσμική του θωράκιση και το διακύβευμα των εκλογών είναι η αποκατάσταση της ακαδημαϊκής λειτουργίας και η ανάδειξη της συλλογικότητας ως αρχής λήψης των αποφάσεων».
Το σχήμα απαρτίζουν οι υποψήφιοι αντιπρυτάνεις: Αθανάσιος Αργυρίου, Δημήτριος Βαγενάς, Αθανάσιος Σκόδρας, Αμαλία Υφαντή.
Νικόλαος Καραμάνος : Μέλημά μας είναι το πράσινο Πανεπιστήμιο
«Το Πανεπιστήμιο πρέπει να έχει σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία, να προχωρήσει το μοντέλο ενεργειακής αναβάθμισης εξοπλίζοντας και εκσυγχρονίζοντας τις δομές και τις υπηρεσίες του. Η σύνδεση της εκπαίδευσης και της ενέργειας είναι επιβεβλημένη και χρειάζεται ριζική ανανέωση σε θέματα κατάρτισης για την ενέργεια. Ήδη υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα και μεταπτυχιακά προγράμματα που ασχολούνται με την ενέργεια όμως αποτελεί ένα νέο πεδίο λαμπρό.
- Μέλημά μας είναι το πράσινο Παν/μίο το οποίο έχει το υπόβαθρο και τη δυνατότητα να εναρμονιστεί με τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην ενέργεια και το περιβάλλον. Η συνδυαστική ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων και ανεμογεννητριών θα καλύψει μέρος των αυξημένων αναγκών «καθαρής» ενέργειας. Δεν πρέπει να αμελούμε το Φυσικό Αέριο και την νέα καινοτομία στην παραγωγή ενέργειας από το υδρογόνο. Θα επιδιώξουμε συνέργεια με το οικοσύστημα και με όλους τους φορείς. Το Πανεπιστήμιο έκανε τεράστια άλματα, ήδη υπάρχει σύστημα παρακολούθησης κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας σε Πάτρα και Αγρίνιο, αλλά και στη Βιβλιοθήκη όπου υπάρχει μονάδα καταγραφής, ενώ θα στραφούμε και στην ηλεκτροκίνηση.
- Σε μια πορεία 56 ετών, σε μια βαθιά οικονομική κρίση, με προϋπολογισμό μειωμένο κατά 50% έγιναν πολλά πράγματα, ιεραρχήσαμε τα κτιριακά προβλήματα, προχωρήσαμε σε καταγραφή κατανάλωσης της ενέργειας σε κτίρια της Πάτρας και του Αγρινίου αξιοποιώντας κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σαφώς, χρειάζονται νέες υποδομές και αναβάθμιση των υπαρχόντων, ειδικά στην ενεργειακή αναβάθμιση (π.χ. κλιματισμό, ηλεκτρισμό, μονώσεις κτιρίων) και αυτή θα είναι προτεραιότητά μας.
- Οι σχέσεις του Πανεπιστημίου και της Περιφέρειας είναι εξαιρετικές και θα συνεχίσουν. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι σημαντικά. Η έλευση του Φυσικού Αερίου είναι βασική υποδομή και είμαστε θετικοί, θα συνεργαστούμε με το ΤΕΕ και θεωρούμε ότι πρέπει να φθάσει μέχρι την ΒΙΠΕ. Για τους υδρογονάνθρακες έχουμε ως κόκκινη γραμμή το περιβαλλοντικό ζήτημα καθώς στόχος είναι το θαλάσσιο οικοσύστημά μας να προστατευθεί.
- Πιστεύουμε σ’ ένα Δημοκρατικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, με θεσμική λειτουργία και ακαδημαϊκή αναβάθμιση, με απόλυτη διαφάνεια και με σεβασμό στις αποφάσεις της Συγκλήτου. Ένα Αναπτυξιακό Πανεπιστήμιο, με ανοικτές πόρτες, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από τα Τμήματα που είναι το κύτταρο του ιδρύματος και τα πρακτικά όλων των επιπέδων διοίκησης να αναρτώνται.
- Αρχή μας ήταν και παραμένει η διαφάνεια και η λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα, όλες οι αποφάσεις – προκηρύξεις ανακοινώνονται στη Διαύγεια ώστε να ενημερώνεται η κοινότητα για όλες τις αποφάσεις.
- Όραμά μας είναι να αποκτήσει σημαντική εξωστρέφεια στο οικοσύστημα της περιοχής μας και να καταστεί ένα από τα τρία Πανεπιστήμια της χώρας».
Το σχήμα απαρτίζουν οι υποψήφιοι αντιπρυτάνεις: Βασιλική Ζολώτα, Αντώνιος Αλεξανδρίδης, Νικόλαος Γιαννακόπουλος, Δημήτριος Μούρτζης.
Χρήστος Μπούρας : Να γίνει το Πανεπιστήμιο παραγωγός ενέργειας
«Η ενέργεια είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την επόμενη 10ετία. Μέλημά μας είναι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας να καταστεί από παραγωγός γνώσης και καινοτομίας σε παραγωγός ενέργειας, κάτι που δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει. Σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά τα τμήματα σε προπτυχιακό επίπεδο και μέσα από συνέργειες με όλα τα τμήματα να διεκδικήσουμε ένα ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για την ενέργεια στο ακαδημαϊκό μας ίδρυμα. Συγκεκριμένα, οραματιζόμαστε ένα μεγάλο Φωτοβολταϊκό Πάρκο στον χώρο του Ριγανόκαμπο αφού ξεκαθαρίσουμε πρώτα το ιδιοκτησιακό και το χωροταξικό καθεστώς. Επίσης, προτεραιότητές μας θα είναι να αναζητήσουμε χρηματοδότηση για τη δημιουργία Πάρκου Επίδειξης όλων των ενεργειακών τεχνολογιών σε συνδυασμό με τα μουσεία του ιδρύματος, η ενθάρρυνση της ηλεκτροκίνησης δημιουργώντας σταθμό φόρτωσης στο Πανεπιστήμιο, η διεκδίκηση της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων μέσω προγραμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών όπως τα βιοκαύσιμα, η προώθηση των μικρών ενεργειακών κοινοτήτων της περιφέρειάς μας σε συνεργασία με τους παραγωγούς ενέργειας της περιοχής μας, όπως επίσης ανάδειξη των θεμάτων ανάπτυξης μέσω της κυκλικής οικονομίας.
- Για τα κτιριακά προβλήματα πιστεύουμε πως θα πρέπει να ξεφύγουμε από το μοντέλο των δημοσίων έργων καθώς μειώνεται δραματικά ο αριθμός στελεχών της τεχνικής υπηρεσίας του Πανεπιστημίου, κάτι που οδηγεί σε αδυναμία παραγωγής μελετών, ώριμων έργων και επίβλεψης αυτών. Χωρίς ώριμες μελέτες, με υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση δεν μπορέσουμε να διεκδικήσουμε νέες υποδομές γι’ αυτό προτείνουμε τη μέθοδο της σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
- Στα αναπτυξιακά ζητήματα της περιοχής μας φαίνεται πως Πανεπιστήμιο και φορείς δεν έχουν βρει διαύλους επικοινωνίας. Εμείς, θα ενδυναμώσουμε τον διάλογο προς όφελος της περιοχής. Η επένδυση σε υδρογονάνθρακες θα πρέπει να προστατεύει το περιβάλλον και το Φυσικό Αέριο που έχει καθυστερήσει να έρθει, προτείνουμε να συνδυαστεί με γρήγορα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα που είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη.
- Θα ενισχύσουμε το υπάρχον σύστημα της Διαύγειας, θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα ανάρτησης της ημερήσιας διάταξης της Συγκλήτου και των πρακτικών της όταν επικυρώνονται και θα θεσπίσουμε ετήσια εκδήλωση λογοδοσίας, ενώ ως Πρύτανης σκοπεύω να εκχωρήσω σειρά δικαιωμάτων στη Σύγκλητο για ισχυρή νομιμοποίηση.
- Θα είμαστε μια Πρυτανική Αρχή με ήθος, λόγο και έργο. Θα εργαστούμε με σχέδιο, χωρίς αποκλεισμούς, με πόρτες ανοικτές για ενίσχυση της θεσμικής λειτουργίας, στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης με νέα τμήματα, ψηφιακό μετασχηματισμό, σύνδεση με την πόλη και μάχη με την καθημερινότητα. Καλούμε όλους τους συναδέλφους την επόμενη ημέρα να συστρατευτούμε με την Πρυτανική Αρχή γιατί το Πανεπιστήμιο απαιτεί ενότητα, χωρίς εγωισμούς και διχασμούς».
Το σχήμα απαρτίζουν οι υποψήφιοι αντιπρυτάνεις: Παναγιώτης Δημόπουλος, Διονύσιος Μαντζαβίνος, Μάρκος Μαραγκός, Δημήτριος Σκούρας.
Γεώργιος Παπαθεοδώρου : Ενδυνάμωση της έρευνας και της εκπαίδευσης
«Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας μπορεί να γίνει Διεθνές Κέντρο για την ενέργεια και το περιβάλλον και βασική μας στόχευση είναι η ενδυνάμωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Προτεραιότητά μας είναι η ίδρυση ενός Φωτοβολταϊκού Πάρκου (υπάρχει ήδη προμελέτη από το 2010 που όμως δεν προχώρησε) ως εργαστήριο ανάπτυξης νέων μεθοδολογιών και προσεγγίσεων αλλά και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του ιδρύματος, το οποίο ως παραγωγός ενέργειας θα εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για ενδυνάμωση της έρευνας και της εκπαίδευσης.
Θέλουμε ένα campus φιλικό στο περιβάλλον και λιγότερο ενεργοβόρο και γι’ αυτό προτείνουμε ελαφρά μέσα μεταφοράς φοιτητών και προσωπικού με ηλεκτρονικά μέσα. Θα επανεξετάσουμε τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών ώστε οι νέοι ερευνητές να έχουν την κουλτούρα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, ενώ θα στοχεύσουμε και στο θαλάσσιο περιβάλλον. Προτείνουμε την ίδρυση ενός Παρατηρητηρίου Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος Ιόνιου Αρχιπελάγους όπου το Πανεπιστήμιο θα παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και σε συνεργασία με περιφέρειες, δήμους και φορείς, ώστε να επιτευχθεί ισόρροπη ανάπτυξη ενέργειας και περιβάλλοντος. Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μικρές ευέλικτες ομάδες αποτελούμενες από ερευνητές και παραγωγούς ώστε να «σπάσει» η διαχωριστική γραμμή που υπάρχει μεταξύ τους, έχοντας καινοτόμες ιδέες, όπως αξιοποίηση των ρευμάτων του Ρίου Αντιρρίου, κ.ά. προσδίδοντας υπεραξία στο ακαδημαϊκό μας ίδρυμα.
- Για το κτιριολογικό πρόβλημα, σε συνεργασία με τις εταιρικές δυνάμεις του Πανεπιστημίου, θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τα προκατασκευασμένα κτίρια, να προβάλλουμε ισχυρές διεκδικήσεις χρηματοδοτήσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να προχωρήσουμε στη βαριά συντήρηση που απαιτείται γιατί μεγάλο τμήμα των κτιρίων έχει εγκαταλειφθεί επί 10ετίας. Επιβάλλονται άμεσες λύσεις.
- Το Πανεπιστήμιο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση της προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος ενόψει της εξόρυξης των υδρογονανθράκων. Είναι επίσης σημαντικό να ενδυναμώσουμε το Σεισμολογικό Εργαστήριο και τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Για το Φυσικό Αέριο με συνεργασία με το ΤΕΕ μπορούμε να δώσουμε λύση έστω την ύστατη στιγμή, μιας και κινδυνεύουμε να χάσουμε άλλες αναπτυξιακές ευκαιρίες. Η ανάπτυξη θα έχει ως κύριο βραχίονα τον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων και έρευνας.
- Πρεσβεύουμε ένα μοντέλο διοίκησης πλήρους διαφάνειας όπου η Σύγκλητος θα ενδυναμωθεί και οι Πρυτανικές Αρχές ανά τρίμηνο θα έχουν επαφές και θα κάνουν απολογισμό ενώπιων των συναδέλφων και μια φορά το χρόνο σε επίπεδο ημερίδας. Δεν θα διοικήσουμε από τα γραφεία μας κλειστά αλλά εκ μέρους όλης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
- Θέλουμε ένα Δημοκρατικό, Δημόσιο και Ρωμαλέο Πανεπιστήμιο και θα δουλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις και είμαστε αποφασισμένοι ακόμα και να συγκρουστούμε».
Το σχήμα απαρτίζουν οι υποψήφιοι αντιπρυτάνεις: Χριστόφορος Κροντηράς, Γεώργιος Νικολάου, Εμμανουήλ Τατάκης, Σοφία Αντιμησιάρη.
Θεόδωρος Χριστόπουλος : Ενεργειακή αναβάθμιση και έξυπνη διαχείριση
«Θεωρούμε πως το Πανεπιστήμιο μπορεί να καταστεί σε μια βιώσιμη κοινότητα που θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Θέλουμε να αποτελέσει ένα υποδειγματικό οικολογικό σύστημα στην κοινότητα που να δίνει παραδείγματα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αύξησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τα διατμηματικά προγράμματα που αφορούν την ενέργεια θα ενισχυθούν με τους ερευνητές να είναι στις επάλξεις, απαλλαγμένοι από τη γραφειοκρατία και τα άλλα εμπόδια, διοργανώνοντας μικρά διεπιστημονικά εργαστήρια αλλά ολοκληρωμένες δράσεις στον εκπαιδευτικό τομέα.
- Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός για να αναβαθμιστούν τα κτίριά μας ενεργειακά και να γίνουμε έξυπνοι διαχειριστές ενέργειας. Ο κεντρικός μας σχεδιασμός διέπεται από τρεις στόχους να εκπονήσουμε μελέτες για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενεργειακή αναβάθμισης κτιρίων και ανάπτυξη συστημάτων έξυπνης διαχείρισης και αυτό – αποτελεί προσωπική δέσμευση – θα γίνει στο πρώτο 6μηνο της θητείας μας.
- Στόχος μας είναι να είμαστε στην πρωτοπορία της έρευνας. Θα εργαστούμε στην απελευθέρωση του ερευνητικού δυναμικού για να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του για το μέλλον, καθώς έχει υποστεί τεράστια μείωση. Δίνουμε έμφαση στην στελέχωση του Ιδρύματος με νέους ερευνητές που θα μπορούν να ασχοληθούν με αναδυόμενα πεδία, όπως της έρευνας, ενισχύοντας την Επιτροπή Ερευνών και το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας θα επιτευχθεί η σύνδεση με επιχειρήσεις.
- Προτείνουμε επίσης την μοντελοποίηση των κτιρίων, σχεδιάζουμε την ενεργειακή τους αναβάθμιση και εργαζόμαστε για την έξυπνη διαχείρισή τους με κεντρικό σχεδιασμό εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες και αξιοποιώντας εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ.
- Η συνεργασία Πανεπιστημίου και Περιφέρειας αποτελεί τεράστια ευθύνη για να λύσουμε αναπτυξιακά προβλήματα που υπάρχουν και να διεκδικήσουμε πιστώσεις για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ενώ υπάρχουν καλές προθέσεις παρατηρούμε πως υπάρχει δυσκολία στην ροή της πληροφορίας από την Περιφέρεια προς το Πανεπιστήμιο και αντίστοιχα γι’ αυτό θα δημιουργήσουμε ομάδα εργασίας που θα ενημερώνει και θα λογοδοτεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα.
- Επιδίωξή μας είναι να αναπτυχθεί ένας νέος θεσμός, το έξυπνο Πανεπιστήμιο, όπου ο καθένας θα παρακολουθεί το αίτημά του συνεχώς σε πραγματικό χρόνο. Η απόλυτη διαφάνεια για μας είναι μονόδρομος για το ΑΕΙ Πατρών, θα αναρτώνται τα πρακτικά της Συγκλήτου στην κεντρική ιστοσελίδα του Παν/μίου, όπως επίσης η ανάλυση του προϋπολογισμού της Επιτροπής Ερευνών, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ποσοστό απορροφητικότητας.
- Μέλημά μας είναι να αποκατασταθεί η ακαδημαϊκότητα και η δημοκρατικότητα της Πανεπιστημιακής ζωής, που αποτελεί το «οξυγόνο» της και θα εργαστούμε σκληρά για την πρόοδο του Ιδρύματος. Το κέντρο μας θα είναι η άνοδος του Πανεπιστημίου μας στον διεθνή ακαδημαϊκή χώρο και η διεπιστημονικότητα που είναι το μέλλον».
Το σχήμα απαρτίζουν οι υποψήφιοι αντιπρυτάνεις: Σταύρος Κάκκος, Κωνσταντίνος Κουτσογιάννης, Ειρήνη Μαργιωλάκη, Χασιακός Αθανάσιος.
Δειτε όλοκληρο το video με το DEBATE των υποψηφίων στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργανωσης https://www.forumanaptixis.gr/conference/9oforumenergeias