Με ποιο τρόπο καταφέρνει η ΔΕΥΑΠ Πάτρας να μηδενίσει τις διαρροές νερού στην Πάτρα; Ποια μεθοδολογία ακολουθεί; Οπως σημειώνει η Ειρήνη Καραθανάση, Προϊσταμένη Διαχείρισης Νερού της ΔΕΥΑΠ Πάτρας, κατά την παρουσίασή της στο 22ο Forum Ανάπτυξης, στην εκδήλωση του Δήμου Πατρέων για «Δράσεις έξυπνης πόλης», στρατηγική της επιχείρησης είναι η ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων, η αδιάλειπτη υδροδότηση των πολιτών, η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας καθώς επίσης και η προστασία του περιβάλλοντος.
To έργο ργο για τον έλεγχο των διαρροών ξεκίνησε να κατασκευάζεται το Νοέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2016. Η δαπάνη ήταν ύψους 1,977 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Δημιουργήθηκε η κατάλληλη υποδομή προκειμένου να εφαρμόσουμε την μεθοδολογία της IWA (International Water Association) για τον έλεγχο των διαρροών στο δίκτυο του πρώην Καποδιστριακού Δήμου
Το έργο προέβλεπε το χωρισμό του δικτύου σε ζώνες ελέγχου για την παροχή πίεσης. Ακολούθως , δημιουργήθηκαν 86 υδραυλικά στεγανές ζώνες και αντίστοιχα ξεχωριστοί σταθμοί ελέγχου τόσο της παροχής όσο και της πίεσης. Με τον τρόπο αυτό επιτρέπεται η καλύτερη διαχείριση των ζωνών, διότι δίνεται η δυνατότητα αδιάλειπτης μέτρησης αλλά και ανάλυσης της παροχής. Έτσι, υπάρχει καθορισμός του επιπέδου των απωλειών, γίνεται ιεράρχηση των των διορθωτικών ενεργειών , όπου απαιτούνται και μείωση χρόνου εντοπισμού των απωλειών.
Ένα μεγάλο αγκάθι στις απώλειες νερού αποτελεί η πίεση, γιατί αυτή είναι καθοριστικός παράγοντας στο να σπάνε οι σωληνώσεις ύδρευσης. Μειώνοντας την πίεση στο δίκτυο, μέσω του συστήματος παρακολούθησης, εξασφαλίζεται:
Επαρκής και ικανή τροφοδοσία
Μείωση ή απαλοιφή αιχμών(αίτια που προκαλούν θραύσεις και διαρροές στο δίκτυο)
Αύξηση χρόνου ζωής των υλικών, δηλαδή των σωληνώσεων
Προηγμένες τεχνικές διαχείρισης πίεσης:
Αυτό γίνεται είτε με χρονοδιακόπτη (Time modulation),
Ανάλογα με την παροχή
(Flow–based modulation)
Ανάλογα με την πίεση στο κρίσιμο σημείο
(Closed loop modulation)
Τα επόμενα βήματα που απομένουν είναι ο έλεγχος του νερού σε περιοχές του Καλλικρατικού Δήμου και ακολούθως, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, η διαχείριση επιφανειακών και υπογείων υδάτων στην κοιλάδα του Γλαύκου. Αυτό περιλαμβάνει την ανάλυση υδρολογικών ισοζυγίων κάτω από μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες.
Συνεχή παρακολούθηση της υπόγειας στάθμης του παράκτιου υδροφορέα του Γλαύκου.
Εκτίμηση ακραίων γεγονότων βροχής – απορροής.
Αποφυγή φυσικών καταστροφών: Υφαλμύρυνση – Πλημμύρες
Εκείνο που απομένει είναι η
Μείωση απωλειών νερού στο δίκτυο ύδρευσης της Πάτρας, ειδικότερα η Μοντελοποίηση και έλεγχος λειτουργίας ζωνών διαχείρισης πιέσεων.
Ανάλυση χρονοσειρών πιέσεων – παροχών.
Εκτίμηση απωλειών νερού.
Παρακολούθηση και εντοπισμός διαρροών.
Στατιστική εκτίμηση της ζήτησης.
Ανάπτυξη λύσεων διαχείρισης και ελαχιστοποίησης διαρροών.